Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τεταμένο το κλίμα στη Βουλή για την ποινικοποίηση της κουκούλας

Τεταμένο το κλίμα στη Βουλή για την ποινικοποίηση της κουκούλας

Αναψαν τα αίματα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ποινικοποίηση της κουκούλας. Σφοδρή η επίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς ΥΠΕΣ και ΕΛΑΣ. Η Ντ.Μπακογιάννη ζητά αξιοποίηση των καμερών. Ειδική ρύθμιση προβλέπει αποζημίωση των καταστηματαρχών του Κολωνακίου.

103

Αναψαν τα αίματα στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης των μέτρων που εξήγγειλε το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση του φαινομένου των κουκουλοφόρων. «Ακραίες επιλογές» και «τρομοκράτηση της κοινής γνώμης» χρεώνουν στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΚόντραΒενιζέλου-Παπαθανασίου

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, Γ.Παπαθανασίου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Ευ.Βενιζέλου, ενώ στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

Οκ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «καλλιεργεί την ύπουλη και ύποπτη αίσθηση ότι πρέπει να κάνουμε ακόμα πιο αυστηρό το ποινικό μας δίκαιο», τονίζοντας ότι «παραπλανά ενσυνειδήτως» την κοινή γνώμη.

Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση «δεν έχει τον επαγγελματισμό, την επάρκεια, τη διανοητική και πολιτική ικανότητα να αντιμετωπίσει τα θέματα».

Σημείωσε μάλιστα ότι «το να καλλιεργούμε και να οξύνουμε τεχνητά φοβικά και ανασφαλή ανακλαστικά είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι».

Μίλησε για ακραίες επιλογές από πλευράς κυβέρνησης και κάλεσε τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Εσωτερικών να σωφρονιστούν, να ομολογήσουν την αλήθεια και να παραδεχτούν το πραγματικό πρόβλημα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπαθανασίου απαντώντας στα παραπάνω δήλωσε ότι «δενείναι ώρα να θυμίσουμε τις αδυναμίες του κράτους που έρχονται απόπαλιά, αλλά η ώρα της απόφασης για το τι αστυνομία θέλουμε».

«Θέλουμε αστυνομία, η οποία μέσα στα πλαίσια του νόμουνα εφαρμόζει το νόμο και να τον τηρεί ή θέλουμεμια αστυνομία που να παρακολουθεί με τα χέρια στις τσέπες;», αναρωτήθηκε από το βήμα της Βουλής.

Και συνέχισε: «Δεν μπορεί μια ομάδα ή μερικές ομάδες να καταλύουν τον νόμο και όποτε επεμβαίνουν οι αστυνομικοί να τους κατηγορούμε και να τους στήνουμε στα τρία μέτρα».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος είπε ότι «θα έκανε καλά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγκατέλειπε την πολιτική της ακινησίας και της άρνησης. Μια πολιτική, μια τακτική, η οποία φαίνεται πια να διαπερνά οριστικά όλες τις εκφράσεις της».

Καρατζαφέρης: «Ξεπεσμένη η ΝΔ»

Με την ξεπεσμένη αριστοκράτισσα του ελληνικού κινηματογράφου που έπαιρνε κρέας από το χασάπη, προκειμένου να ζήσει αλλά ντρεπόταν και να τον δείξει παρομοίασε τη ΝΔ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης.

«Έτσι είναι ξεπεσμένη η ΝΔ. Παίρνει τις ιδέες μας, αλλά δεν θέλει να ξέρει ότι είναι από εμάς», τονίζοντας πως ο ίδιος τον περασμένο Δεκέμβριο περιέλαβε στις προτάσεις του το ιδιώνυμο της κουκούλας και κατηγορήθηκε ως «ακραίος».

Ο κ.Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ του να «φωτιστούν» οι ακροαριστερές και ακροδεξιές «γωνιές» και τόνισε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να ακούσειφωνές ακροαριστερών και ακροδεξιών, αλλιώς θα αναγκαστεί να τους πυροβολεί».

Αντιδράσεις από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

«Επιβεβαιώθηκε ο προβοκατόρικος ρόλος των κουκουλοφόρων», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, προσθέτοντας ότι «λειτουργούν κάτω από σχέδιο που αποκαλύφθηκε με τις αποφάσεις της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον κ. Καραθανασόπουλο το σχέδιο αυτό «έχει στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των ευρωενωσιακών μέτρων θωράκισης του συστήματος, που καταστέλλουν ατομικά και συλλογικά δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις».

«Η κυβέρνηση θέλει την αστυνομία ως δύναμη καταστολής απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα», κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο βουλευτής του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για κινδυνολογία και τρομοφοβεία που καλύπτει τα πάντα ενώ έκανε λόγο και για πολιτικές σκοπιμότητες.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι «δεν είναι δυνατό να διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες […] και να περιμένουμε να έχουμε τάξη και ασφάλεια».

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε το υπουργείο Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η κυβέρνηση διαλέγει «επικίνδυνο δρόμο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της χρήσης αμφίεσης στις διαδηλώσεις».

«Η ποινικοποίηση της χρήσης αμφίεσης συνιστά μια άκρως προβληματική επιλογή που πλήττει το συνταγματικό κατοχυρωμένο δικαίωμα της συνάθροισης και της έκφρασης» τονίζει χαρακτηριστικά.

«Στο στόχαστρο της κυβέρνησης τα δικαιώματα και οι ελευθερίες μας» δήλωσε η νεολαία ΣΥΝ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τους βανδαλισμούς σε μαγαζιά της Αθήνας για να σχεδιάσει επιθέσεις αυτή τη φορά με στόχο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας».

Aντιδρούν οι δικηγόροι

Η Ολομέλεια προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αναφέρει ότι η «επαναφορά της περιύβρισης αρχής αποτελεί μία βαθύτατα αντιδημοκρατική ενέργεια, η οποία οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς για την ελευθερία του Τύπου και της δημόσιας έκφρασης».

Παράλληλα, συγκαλείται εκτάκτως, στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, 21 Μαρτίου η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, με θέμα: «Εξαγγελίες υπουργού Δικαιοσύνης για θεσμοθέτηση χρήσης κουκούλας ως ιδιαίτερα επιβαρυντικής περίπτωσης και επαναφοράς της περιύβρισης αρχής».

Το ζήτημα του ασύλου

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρήστος Μαρκογιαννάκης δήλωσε ότι θα διερευνηθεί η καταγγελία του αντιπρύτανη του Πολυτεχνείου ότι η ΕΛΑΣ αρνήθηκε να συλλάβει κουκουλοφόρους που είχαν καταφύγει στο πανεπιστήμιο μετά τον ξυλοδαρμό του καθηγητή Γιάννη Πανούση παρά το ότι οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν την άρση του ασύλου στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Το θέμα είχε θέσει νωρίτερα ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας ότι ο αντιπρύτανης έκανε τη σχετική καταγγελία σε τηλεοπτική εκπομπή αναφορικά με το πανεπιστημιακό άσυλο.

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αγνοεί κάτι τέτοιο. Είναι τεράστιο και μείζον θέμα αν πράγματι είναι έτσι. Τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή λέει ψέματα ο κ. Σπάθης, εγώ δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω ότι λέει αλήθεια ή η απόφαση ελήφθη για να ληφθεί και δεν διαβιβάστηκε ποτέ ή κάποιοι αξιωματικού την απέκρυψαν. Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση θα διερευνηθεί για να εξακριβωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί», τόνισε ο κ. Μαρκογιαννάκης.

*Με δήλωσή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9, ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρης Βερβεσός, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση δήλωσε ότι «δεν χωράει σοβαρή συζήτηση επί του θέματος». «Ο πνιγμένος από την κουκούλα τώρα πιάνεται».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024