Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βαρύ το κλίμα για τους χειρισμούς του ΥΠΕΣ και της ΕΛ.ΑΣ. για την εγκληματικότητα

Βαρύ το κλίμα για τους χειρισμούς του ΥΠΕΣ και της ΕΛ.ΑΣ. για την εγκληματικότητα

Το βαρύ κλίμα, υπό το οποίο συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για να εγκρίνει αυστηρότερες ποινές για τους κουκουλοφόρους, αντικατοπτρίζει τη γενικότερη κατακραυγή για την ελλιπή αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Αντιδράσεις για την ποινικοποίηση της κουκούλας· φωνές για χαρακτηρισμό της χρήσης της ως ιδιώνυμο αδίκημα. Ξεκινούν οι περιπολίες. χρήση των καμερών ζητά η Ντ.Μπακογιάννη.

43

Το βαρύ κλίμα, υπό το οποίο συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για να εγκρίνει αυστηρότερες ποινές για τους κουκουλοφόρους, αντικατοπτρίζει τη γενικότερη κατακραυγή για την ελλιπή αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Αντιδράσεις του νομικού κόσμου για την ποινικοποίηση της κουκούλας, ενώ υπάρχουν φωνές για χαρακτηρισμό της χρήσης της ως ιδιώνυμο αδίκημα.

Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε αυστηρότερες ποινές για τους κουκουλοφόρους που συλλαμβάνονται. Ήδη, από σήμερα, Τετάρτη, ξεκινούν οι περιπολίες 3.000 αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας.

Βαρύ κλίμα στην Κυβέρνητική

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, κορυφαίοι υπουργοί δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. και έστρεψαν τα βέλη τους κατά του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ενώ δεν έλειψαν οι φωνές που ζήτησαν να θεσπιστεί ιδιώνυμο αδίκημα η χρήση κουκούλας.

Πολλοί ήταν, δε, οι υπουργοί που εξέφρασαν ανοιχτά την έντονη δυσφορία τους για το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Αμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη:

«Τα επεισόδια μας χτυπούν στη ραχοκοκαλιά μας. Κινδυνεύουμε να βάλουμε απέναντί μας τους φιλήσυχους πολίτες που αποτελούν και τον πυρήνα της εκλογικής μας βάσης. Δεν μπορώ κι εγώ να κατανοήσω γιατί κρατά τόσο παθητική στάση η Αστυνομία, όταν έχουμε αποφασίσει από τα επεισόδια του Δεκεμβρίου να προστατεύσουμε τη δημόσια τάξη. Πιστεύω ότι η υπόθεση αυτή μας έχει στοιχίσει περισσότερο από όσο πιθανόν να μας στοιχίσουν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης».

Την τεταμένη ατμόσφαιρα επιχείρησε να εκτονώσει ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, ο οποίος -σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου- παρενέβη, δηλώνοντας:

«Θα σας παρακαλούσα να μην ανοίξουμε σήμερα γενικότερα τα ζητήματα της δημόσιας ασφάλειας. Έχω ζητήσει να υπάρξει μια ειδική συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με την παρουσία και του αναπληρωτή υπουργού, του κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, για να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα, αλλά και ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που έχει εκπονηθεί. Ας επικεντρωθούμε σήμερα μόνο στα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Ερωτηθείς για το αν υπήρξε προβληματισμός από κορυφαίους υπουργούς σχετικά  με τη στάση της αστυνομίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, δήλωσε πως «οι συζητήσεις εντός της Κυβερνητικής Επιτροπής δεν ανακοινώνονται και δεν θα επιβεβαιώσω διάφορα δημοσιεύματα, τα οποία δεν αποτυπώνουν πολλές φορές αυτά τα οποία συζητούνται στην Επιτροπή».

Ιδιώνυμο αδίκημα η κουκούλα

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ετέθη ακόμα και το ενδεχόμενο να θεσπιστεί ιδιώνυμο αδίκημα η χρήση της κουκούλας. Το θέμα έθεσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, λέγοντας πως «κάτι πρέπει να γίνει γιατί δεν θα μπορούμε σε λίγο να κυκλοφορήσουμε», ενώ να ερευνηθεί περισσότερο το ζήτημα αυτό πρότεινε ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας εμφανίστηκε αρνητικός, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να θεσπιστεί ιδιώνυμο αδίκημα η χρήση της κουκούλας» και ότι ο νόμος αυτός «εφαρμόζεται ήδη στη Γερμανία με πενιχρά αποτελέσματα».

Η άποψη των νομικών

Ως «κίνηση εντυπωσιασμού» χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι του νομικού κόσμου, με δηλώσεις τους στα Νέα, τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Η προσθήκη, ως επιβαρυντικής περιστάσεως, της διάπραξης ορισμένων εγκλημάτων από κουκουλοφόρους είναι περιττή, διότι τα εν λόγω αδικήματα ήδη τιμωρούνται με βαρύτατες ποινές, ενίοτε και κακουργηματικές. Το ζητούμενο είναι η σύλληψη και αυστηρή τιμωρία όσων εγκληματούν και τρομοκρατούν» αναφέρει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Δημήτρης Παξινός, επισημαίνοντας:

«Περισσότερο ανησυχητική είναι η εξαγγελία για αυτεπάγγελτη δίωξη του αδικήματος της εξυβρίσεως, όταν αυτό στρέφεται κατά δημοσίου λειτουργού […] Μια τέτοια τροποποίηση μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνο δίαυλο, διά του οποίου θα καθίσταται τιμωρητή η άσκηση της όποιας οξείας κριτικής κατά δημοσίων προσώπων. Με κίνδυνο να επανέλθει σε ισχύ ουσιαστικά ένα νέο είδος περιύβρισης αρχής, αδίκημα που παραπέμπει σε εποχές που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε οριστικά».

«Όχι στα ευκαιριακά μέτρα» λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Σωτήρης Μπάγιας. Σύμφωνα με τον κ. Μπάγια, από τα νομοθετικά μέτρα που ανακοινώθηκαν «ελλείπει το στοιχείο της νομικής ενότητας».

24ωρες περιπολίες

Περιπολίες, επί 24ωρου βάσεως, ξεκινούν από σήμερα οι ομάδες ειδικής επέμβασης της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για 30 ομάδες των 10-12 αστυνομικών, που θα περιπολούν σε τρεις βάρδιες. Σύμφωνα με τα Νέα, οι ομάδες θα χρησιμοποιούν 300 μοτοσικλέτες μικρού κυβισμού των 125 κ. εκ., ενώ έχουν παραγγελθεί 200 μοτοσικλέτες των 250 κ. εκ.

Οι αστυνομικοί θα οπλοφορούν, θα φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα, κράνη, θα φέρουν κλομπ, χειροπέδες, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και ορισμένοι και χημικά.

Οι ομάδες θα περιπολούν κατά τριάδες -τρεις μοτοσικλέτες με έξι αστυνομικούς- σε όλο το κέντρο και θα κινούνται συνεχώς από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στις αρχές της Λεωφόρου Συγγρού μέχρι την Πατησίων και την Πειραιώς. Σε περίπτωση επεισοδίων, οι ομάδες θα συγκλίνουν -τουλάχιστον πέντε- έξι μοτοσυκλέτες- στο σημείο όπου εκδηλώθηκαν και οι αστυνομικοί θα ενεργούν ομαδοποιημένα. Στόχος είναι να βρίσκονται σε συνεργασία με τις διμοιρίες των ΜΑΤ ώστε να αποκλείουν έγκαιρα τις οδούς διαφυγής.

Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό City ο αττικάρχης Γιάννης Ραχωβίτσας, όταν θα πάει ομάδα αστυνομικών στο σημείο όπου γίνονται επεισόδια «θα γίνει εμπλοκή. Όταν θα γίνει εμπλοκή, από κει και πέρα θα γίνουμε περισσότεροι σε πολύ λίγο χρόνο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024