Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αυστηρότερες ποινές για τους κουκουλοφόρους αποφάσισε η κυβέρνηση

Αυστηρότερες ποινές για τους κουκουλοφόρους αποφάσισε η κυβέρνηση

Με 2-10 χρόνια επιπλέον ποινής θα χρεώνονται όσοι συλλαμβάνονται σε επεισόδια αποκρύπτοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, προωθεί η κυβέρνηση, εξαγγέλλοντας ποινικοποίηση της κουκούλας. Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και για την ανακίνηση θέματος ασύλου. Αποζημίωση για τις καταστροφές ζητούν οι έμποροι. Ασφαλής χώρα η Ελλάδα, λέει τώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

38

Πρόσθετα μέτρα κατά της χρήσης κουκούλας και απόκρυψης των χαρακτηριστικών προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, την Τρίτη. Ανακοίνωσε επίσης τη μείωση της προσωρινής κράτησης, με σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Στην Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, συζητήθηκαν το σωφρονιστικό σύστημα και μέτρα για την προστασία της κοινωνικής ειρήνης.

Μετά τη συνεδρίαση ο κ. Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προβλέπουμε σε σειρά από διατάξεις σαν ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση την χρήση της κουκούλας, την απόκρυψη των χαρακτηριστικών».

Και συμπλήρωσε: «Ο Έλληνας πολίτης δεν κρύβει τα χαρακτηριστικά του και δεν φοβάται να δείξει το πρόσωπό του, ιδίως όταν διαμαρτύρεται».

Tα μέτρα δεν έχουν ακόμη εξειδικευθεί, αλλά όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, σχετικά με την «ποινικοποίηση» της κουκούλας, όσοι συλλαμβάνονται να διαπράτουν τα αδικήματα της φθοράς ξένης περιουσίας της σωματικής ή θανατηφόρου βλάβης, της διατάραξης κοινωνικής ειρήνης και καλύπτουν τα πρόσωπά τους με κουκούλες, ή άλλα αντικείμενα ή αλλοιώνουν το πρόσωπό τους θα επιβαρύνονται με επιπλέον ποινές οι οποίες θα κυμαίνονται από 2-10 χρόνια. Κοινώς, δεν θα θεωρείται αυτοτελές έγκλημα.

Όσοναφορούν το σωφρονιστικό σύστημα είναι εκείνα που έχουν ήδη εξαγγελθεί.

ΛΑΟΣ: «Προσχωρούν στις προτάσεις μας»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για επιβάρυνση των ποινών για τους κουκουλοφόρους δήλωσε: «Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι προβλέπουμε σε σειρά από διατάξεις, σαν επιβαρυντική περίπτωση τη χρήση της κουκούλας. Αργούν μεν, αλλά σιγά – σιγά προσχωρούν στις προτάσεις του ΛΑΟΣ».

Κριτική για το το θέμα του ασύλου

Για «κατάντημα» σε ό,τι αφορά τα θέματα της ασφάλειας των πολιτών επέκρινε η κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, στηλιτεύοντας τόσο το γεγονός ότι «το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες επιχειρείται να εμφανιστεί στη χώρα εξωτερικοί σωτήρες οι οποίοι θα λύσουν το πρόβλημα της ασφάλειας της χώρας» όσο και την ανακίνηση του θέματος ασύλου από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

«Η οδός Σκουφά δεν έχει άσυλο» είπε δηκτικά ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν νόμοι του κράτους και στα αυτόφωρα κακουργήματα επεμβαίνει η Αστυνομία», ενώ επανέλαβε την θέση ότι «δεν υπάρχουν διλήμματα μεταξύ ασφάλειας και δικαιωμάτων των πολιτών».

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι «το οργανωμένο φοιτητικό, σπουδαστικό κίνημα είναι αυτό που μπορεί να προστατέψει το πανεπιστημιακό άσυλο. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χρόνια μεθοδεύουν την κατάργησή του, αξιοποιώντας προβοκατόρικους μηχανισμούς».

Ο Συνασπισμός από την πλευρά του επαναλαμβάνει το αίτημα για συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας.

«Όλοι έρχονται τώρα, μήνες μετά, να υποστηρίζουν αυτό που από τις 22 Δεκεμβρίου είχαμε ξεκάθαρα δηλώσει: Δεν μπορούμε να συζητούμε για την κατάργηση ενός θεσμού που έχει αυτοκαταργηθεί με την παρουσία μολοτοφόρων και βανδάλων στα Πανεπιστήμια. Το άσυλο είναι άσυλο διακίνησης ιδεών, και όχι άσυλο διακίνησης μολότοφ» εκτιμά ο ΛΑΟΣ.

«Είναι γνωστό ποιόν σκοπό και τι εξυπηρετεί το άσυλο και μέσα στο πλαίσιο αυτό πρέπει να λειτουργεί και να γίνεται σεβαστό το άσυλο,δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στο καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου.

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει σε διακομματικό διάλογο την εφαρμογή του πλαισίου, ή τρόπους για να καταστεί αυτό εφαρμόσιμο, ο κ. Αντώναρος είπε πως το νομικό πλαίσιο είναι σαφές και προβλέπει συγκεκριμένες δυνατότητες. Για το εάν το πλαίσιο για το άσυλο είναι επαρκές, ο κ. Αντώναρος τόνισε η ρύθμιση έγινε και είναι πρόσφατη και αν εφαρμοστεί μπορεί να αποδώσει.

Για το θέμα της ασφάλειας η υπουργός Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννηκάλεσε όλες τις δυνάμεις να σταθούν απερίφραστα απέναντι σε τέτοιου είδους λογικές και έκανε έκκληση για μια ουσιαστική συζήτηση προκειμένου «να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες ασφάλειας, ώστε επιτέλους να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που προκαλούν τις καταστροφές.»

Παράλληλα, ζήτησε να εφαρμοστεί η ισχύουσα νομοθεσία περί ασύλου.

ΗΠΑ: Ασφαλής η Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Γουντ, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε στις πρόσφατες επισημάνσεις που περιλαμβάνονταν στην Ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τις περιοχές της Ομόνοιας και των Εξαρχείων.

Δείτε την οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οργή από τον εμπορικό κόσμο

Ήδη, από το βράδυ της Κυριακής, το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε μία σειρά μέτρων για τη βελτίωση της αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας, η εξαγγελία τους όμως δεν καθησύχασε τον εμπορικό κόσμο, εκπρόσωποι του οποίου άσκησαν σκληρή κριτική στον Χρήστο Μαρκογιαννάκη για την αδυναμία της αστυνομίας να προστατεύσει τα καταστήματα.

Οι έμποροι εμφανίζονται εξοργισμένοι από τις επιπτώσεις που έχει το έλλειμμα αστυνόμευσης,εν μέσω και της σοβαρής οικονομικής κρίσης,καιπολλοί λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας. Παράλληλα, ο ΕΒΕΑ ζήτησε την αποζημίωση των 67 εμπορικών επιχειρήσεων στο Κολωνάκι που υπέστησαν καταστροφές.

* Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει τη θέσπιση Συνηγόρου του Παραπεμπόμενου Πολίτη, θέση με την οποία συμφωνεί και το κόμμα των Δημοκρατικών, αντιπροσωπεία του οποίου συνάντησε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Παξινός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024