Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Εισβολή» στο στούντιο του δελτίου ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης

«Εισβολή» στο στούντιο του δελτίου ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης

Ομάδα νεαρών μπήκε στο στούντιο των ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις συλλήψεις των τελευταίων ημερών και τον τρόπο κάλυψης των γεγονότων. Το δελτίο διακόπηκε για λίγα λεπτά, ενώ οι νεαροί αποχώρησαν αργότερα. Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, καταγγέλοντας ανώνυμους που εισήλθαν ύπουλα -όπως είπε- στο Ραδιομέγαρο.

30

Ομάδα 20 νεαρών μπήκε στο στούντιο των ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης, στις 3 το μεσημέρι -την ώρα που ξεκινούσε το δελτίο ειδήσεων της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις συλλήψεις των τελευταίων ημερών.

Το δελτίο διακόπηκε για λίγα λεπτά, ενώ οι νεαροί -όπως έγινε γνωστό- ανήρτησαν πανό με σύνθημα: «Αποφυλάκιση όλων των συλληφθέντων – Σταματήστε να κοιτάτε, βγείτε στους δρόμους».

Mιλώντας λίγο αργότερα στο δελτίο ειδήσεων, ο πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ, Χρήστος Παναγόπουλος, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για το γεγονός, λέγοντας ότι οι νεαροί είχαν ξεκινήσει από νωρίς να έρχονται στο Ραδιομέγαρο σε μικρές ομάδες και όχι οργανωμένα.

Ο κ. Παναγόπουλος είπε επίσης ότι ορισμένα από τα άτομα αυτά πήγαν στο γραφείο του, λέγοντας ότι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο που γίνεται η μετάδοση των γεγονότων των τελευταίων ημερών.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι δεν επρόκειτο για μαθητές, αλλά για μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα.

Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντοτε με τα λεγόμενα του κ. Παναγόπουλου, οι νεαροί επιχείρησαν να κάνουν κατάληψη στο στούντιο, αλλά και να εμποδίσουν και τον ίδιο να βγει από το γραφείο του.

«Ήταν άνθρωποι, που ήξεραν να χειρίζονται κοντρόλ, μηχανήματα, κάμερες. Ήταν σχεδιασμένο», κατήγγειλε ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος μίλησε για «οργανωμένη ενέργεια, πέρα από οποιαδήποτε κοινωνική ανοχή και διάσταση διαμαρτυρίας».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι του παρεδόθη ένα κείμενο ανυπόγραφο, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για το περιστατικό, «με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ υπέβαλε μήνυση και ζήτησε την ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου.

Τι αναφέρεται στο κείμενο

Στο κείμενο των ατόμων που εισέβαλαν στο δελτίο της ΝΕΤ αναφέρονται τα εξής:

«Η δράση μας είναι αποτέλεσμα μίας συσσωρευμένης πίεσης που λεηλατεί τις ζωές μας και όχι μόνο μία συγκινησιακή έκρηξη με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από την αστυνομία. Είμαστε μία ακόμη συλλογικότητα, κομμάτι της εξέγερσης που συμβαίνει.

» Ενάντια στην εξημέρωση από τα ΜΜΕ, προβαίνουμε σε παρέμβαση-παρεμβολή στη ροή του προγράμματος της ΕΡΤ. Θεωρούμε ότι τα ΜΜΕ συστηματικά καλλιεργούν το φόβο. Αντί να ενημερώνουν παραπληροφορούν. Παρουσιάζουν μια πολύμορφη εξέγερση σαν τυφλή εκτόνωση.

» Εξηγούν την κοινωνική έκρηξη με όρους ποινικούς και όχι πολιτικούς. Αποκρύπτουν επιλεκτικά τα πραγματικά γεγονότα. Προβάλλουν μία εξέγερση σαν ένα ακόμη θέαμα που πρέπει απλά να παρακολουθούμε μέχρι να αρχίσει το επόμενο σήριαλ. Τα ΜΜΕ μετατρέπονται καθημερινά σε μέσα καταστολής της ελεύθερης και δημιουργικής σκέψης.

» Να αυτοοργανωθούμε. Καμία αυθεντία δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματά μας. Χρειάζεται να συναντηθούμε με άλλους ανθρώπους. Να μετατρέψουμε τους δημόσιους χώρους – τους δρόμους, τις πλατείες, τα πάρκα, τις σχολές -σε χώρους αδιαμεσολάβητης έκφρασης. Να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο για να συνδιαμορφώσουμε τον λόγο και τις δράσεις μας.

» Να μην φοβηθούμε, να κλείσουμε τις τηλεοράσεις, να βγούμε από τα σπίτια μας, να συνεχίσουμε να διεκδικούμε, να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία – Αμεση αποφυλάκιση των συλληφθέντων διαδηλωτών. Για την ανθρώπινη χειραφέτηση και την ελευθερία.»

Καταδικάζει η κυβέρνηση

Το περιστατικό καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος, κάνοντας λόγο για «την προσπάθεια κάποιων ακραίων στοιχείων να καταλύσουν σήμερα την εύρυθμη και ανεξάρτητη λειτουργία ενός Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης και μάλιστα με δημόσιο χαρακτήρα».

«Τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν την περιφρόνηση που έχουν αυτά τα στοιχεία για τους κανόνες βάσει των οποίων λειτουργεί η Δημοκρατία μας. Γι αυτό, κάθε τέτοια ενέργεια είναι από την πλευρά εκείνων που τη σχεδιάζουν, την πραγματοποιούν ή ακόμα και μόνο τη στηρίζουν, μια συνειδητή απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τ.Χυτήρης δήλωσε: «Όταν η κυβέρνηση μετατρέπει τη δημόσια τηλεόραση σε έναν μηχανισμό προπαγάνδας και σπατάλης του δημόσιου χρήματος, τότε μοιραία έρχεται η πλήρης διάλυση, που την παρακολουθεί ο ελληνικός λαός, σε απευθείας σύνδεση. Αξιος ο μισθός τους.»

Αλλά και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου, αφού σημείωσε ότι «είναι γνωστή η κριτική που έχουμε ασκήσει στη δημόσια τηλεόραση», είπε ότι τα σημερινά γεγονότα «είναι δυστυχώς άλλη μια απόδειξη της διάλυσης της επιχείρησης επί Νέας Δημοκρατίας». Τόνισε όμως καταλήγοντας πως «είναι προφανές ότι παρόμοιες ενέργειες, τις οποίες έχουμε δει τις τελευταίες μέρες και σε άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεν μπορούν να είναι αποδεκτές ως μέθοδος δημοσιοποίησης απόψεων».

Το ΚΚΕ σημείωσε ότι ως μία από τις πολλές μορφές δράσης δεν μπορεί κανείς να την αποκλείσει. «Η παρατήρησή μας βρίσκεται στο ανώνυμο της ενέργειας, καθώς και ότι το περιεχόμενο των συνθημάτων θα έπρεπε να αφορά σε προβλήματα της Παιδείας και σε άλλα που απασχολούν τη νεολαία της εργατικής τάξης, τα παιδιά γενικά της λαϊκής οικογένειας».

O ΣΥΝ έκανε λόγο για «ειρηνικές διαμαρτυρίες και ακτιβισμούς νέων ανθρώπων» που «δεν μπορεί παρά να γίνονται από όλους μας δεκτές με συμπάθεια και κατανόηση». «Όσους αγανακτούν και καταδικάζουν παρεμβάσεις σαν τη σημερινή -προσθέτει ο ΣΥΝ- δεν τους είδαμε να κάνουν το ίδιο απέναντι στο κύμα χειραγώγησης από ορισμένα τηλεοπτικά μέσα, που προσπαθούν να παρουσιάσουν με ένα κλίμα τρομοφοβίας το ξέσπασμα μιας γενιάς, αγνοώντας αγωνίες, διεκδικήσεις και αιτήματα».

Παράλληλα, ο ΣΥΝ σημειώνει ότι «η βιασύνη του κυβερνητικού εκπροσώπου να καταγγείλει μια πράξη ακτιβισμού ως απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας, φανερώνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το μέτρο. Απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας υπήρξε η εν ψυχρώ δολοφονία του περασμένου Σαββάτου».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε: «πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι, άλλο διαμαρτυρία, άλλο κατάληψη, άλλο Δημοκρατία και άλλο αυθαιρεσία. Το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης δεν μπορεί να παραβιάζεται από αυτόκλητους δημοκράτες οι οποίοι στο όνομα της Δημοκρατίας, καταλύουν κάθε έννοια της, η οποία είναι συνυφασμένη με την ελεύθερη ενημέρωση.»

Το υπουργείο Εσωτερικών απαντώντας στον κ. Χυτήρη αναφέρει: «Αμετανόητος νοσταλγός των ημερών του ΠΑΣΟΚ, όταν και με τη δική του ενεργό συμβολή η ΕΡΤ εκτελούσε, απροκάλυπτα, χρέη κυβερνητικού και κομματικού φερεφώνου, ο πολιτικός εκπρόσωπος Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είναι αδύνατο ν’ ανεχθεί και ν’ αναγνωρίσει τη σημερινή ελεύθερη ενημέρωση από την κρατική τηλεόραση. Ως προς την έμμεση πλην σαφή στήριξη που παρέχει με τη δήλωσή του στους προβοκάτορες που εισέβαλαν στην ΕΡΤ, μια λέξη μόνο ταιριάζει στον κ. πολιτικό εκπρόσωπο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ: Ντροπή και γι’ αυτόν και για το Κόμμα που εκπροσωπεί».

«Ο κ. Παυλόπουλος πριν λίγες ημέρες υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό και δεν έγινε αποδεκτή. Σήμερα, ο πρόεδρος της ΕΡΤ υπέβαλε την παραίτησή του στον κ. Παυλόπουλο και δεν έγινε αποδεκτή. Παίζουν την κολοκυθιά! Κανένας τελικά δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Πρόκειται για μια κυβέρνηση ανεύθυνων» ανταπάντησε ο κ. Χυτήρης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024