Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διαμαρτυριών συνέχεια μία εβδομάδα μετά το φόνο του Αλέξη

Διαμαρτυριών συνέχεια μία εβδομάδα μετά το φόνο του Αλέξη

Νέες οδομαχίες τη νύχτα στο κέντρο της Αθήνας. Στα Εξάρχεια πολίτες συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου πυροβολήθηκε θανάσιμα ο Αλέξης Γρηγορόπουλος. Προηγήθηκαν ειρηνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αναμμένα κεριά σε Σύνταγμα και Λευκό Πύργο, ακριβώς μία εβδομάδα μετά τον θάνατο του 16χρονου μαθητή. Συγκεντρώσεις συμπαράστασης στους Έλληνες διαδηλωτές και στο εξωτερικό.

91

Νέες οδομαχίες σημειώθηκαν τη νύχτα στο κέντρο της Αθήνας. Στα Εξάρχεια πολίτες συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου πυροβολήθηκε θανάσιμα ο Αλέξης Γρηγορόπουλος. Προηγήθηκαν ειρηνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αναμμένα κεριά σε Σύνταγμα και Λευκό Πύργο, ακριβώς μία εβδομάδα μετά τον θάνατο του 16χρονου μαθητή.

Μαθητές από το σχολείο που φοιτούσε ο Αλέξης συγκεντρώθηκαν στο χώρο μπροστά στη Βουλή και πραγματοποίησαν σιωπηλή καθιστική διαμαρτυρία.

Ολοένα και περισσότερα άτομα έφτασαν έξω από τη Βουλή, μετά τις 21:00 το βράδυ, οπότε συμπληρώθηκε μία εβδομάδα από τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι διαδηλωτές τραγουδούσαν και έπεζαν μουσική, φωνάζοντας το σύνθημα «Αλέξης παρών».

Η συγκέντρωση ήταν ειρηνική και εξελίχθηκε σε ολονύχτια καθιστική διαμαρτυρία. Ωστόσο, περίπου στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα αστυνομικές δυνάμεις έκανα χρήση χημικών ενάντια στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές.

Νέες οδομαχίες από το βράδυ

Νέος γύρος έντασης και συμπλοκών ξεκίνησε από το βράδυ στα Εξάρχεια όπου πολίτες συγκεντρώθηκαν στο σημείο που πυροβολήθηκε θανάσιμα ο Αλέξης.

– Οι οδομαχίες σημειώνονται κυρίως στην οδό Στουρνάρη και στους γύρω κάθετους δρόμους μέχρι την πλατεία. Διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα. Προηγουμένως συμπλοκές αναφέρθηκαν στις οδούς Μεσσολογίου, Αραχώβης και Χαριλάου Τρικούπη. Ειδικά στη Χ.Τρικούπη βρίσκονται μονίμως διμοιρίες των ΜΑΤ, γύρω από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

– Στο δίκτυο εναλλακτικής ενημέρωσης Indymedia αναφέρεται ότι γύρω στα μεσάνυχτα επιχειρήθηκε επίθεση αντιεξουσιαστών στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων.

– Στις 9 το βράδυ διάφορες ομάδες νέων συγκεντρώθηκαν στη κεντρική πλατεία στο Γκάζι μπροστά στο σταθμό του Μετρό Κεραμεικού με σκοπό να ενημερώσουν τον κόσμο.

– Ένταση επικράτησε στην οδό Πειραιώς, όπου διέκοπη η κυκλοφορία, από διαδηλωτές που κατευθύνονταν προς την περιοχή του Ψυρρή για να μοιράσουν φυλλάδια. Τα επεισόδια επέκτάθηκαν και στην Ιερά Οδό. Φθορές προκλήθηκαν σε κάμερες και τουλάχιστον σε ένα υποκατάστημα τράπεζας.

– Πληροφορίες για συλλήψεις ή/και προσαγωγές στην Ομόνοια όπου κατέληξε η πορεία από την οδό Πειραιώς.

– Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα ατόμων βγήκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) στην Πατησίων, πυρπόλησε τρεις τράπεζες, ένα παράρτημα του ΥΠΕΧΩΔΕ, και έβαλε φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

– Επίθεση σε υποκατάστημα τράπεζας της οδού Πανόρμου. Ξέσπασε πυρκαγιά. Στο σημείο έσπευσαν οχήματα της Πυροσβεστικής.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε για έβδομη ημέρα στη Θεσσαλονίκη με αφετηρία το Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Εκατοντάδες μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν με αναμμένα κεριά μπροστά στο Λευκό Πύργο, τιμώντας τη μνήμη του Αλέξη και κλείνοντας περιστασιακά το ένα ρεύμα της παραλιακής λεωφόρου Νίκης.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκαν οι δύο πορείες που πραγματοποιήθηκαν από το μεσημέρι και υπό βροχή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Η πρώτη πορεία, την οποία οργάνωσαν μέλη της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας, με τη συμμετοχή μαθητών και φοιτητών, διαδήλωσε ειρηνικά μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Η δεύτερη πορεία οργανώθηκε από αντιεξουσιαστές στην Καμάρα. Οι νεαροί σχημάτισαν αρχικά ένα ενιαίο κορμό με την πρώτη πορεία αλλά στη συνέχεια διασπάστηκαν και κατευθύνθηκαν προς τη Λεωφόρο Νίκης. Αργότερα, κατέληξαν στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.

Στην «ουρά» της δεύτερης πορείας προκλήθηκαν επεισόδια από νεαρούς, που φορούσαν κουκούλες και κράνη και οι οποίοι κατέστρεψαν μία κάμερα υποκαταστήματος της Γενικής Τράπεζας, επί των οδών Δραγούμη και Βενιζέλου, αναποδογύρισαν κάδους σκουπιδιών και έγραψαν συνθήματα στους τοίχους της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίες τις επόμενες ημέρες

– Τη Δευτέρα στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη ΓΑΔΑ στη λεωφ. Αλεξάνδρας και παράλληλα καθιστικές διαμαρτυρίες στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα στην υπόλοιπη χώρα.

– Την Τρίτη θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός κεντρικών δρόμων.

– Την Τετάρτη στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

– Την Πέμπτη διοργανώνεται πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Μπαράζ εμπρησμών σε τράπεζες

Μπαράζ εμπρησμών σε τράπεζες και καταστήματα σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Καλαμάκι και την Αθήνα.

Αγνωστοι, με εμπρηστικούς μηχανισμούς και βόμβες μολότοφ πυρπόλησαν τη Γενική, την Αγροτική, τη City Bank και την Εθνική Τράπεζα, που βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους στη λεωφόρο Καλαμακίου, στο ύψος της οδού Θουκυδίδου καθώς και γραφεία της ΝΔ, το σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη και το ΟΤΕ Shop στην ίδια περιοχή.

Από τις πυρκαγιές οι τράπεζες έπαθαν σοβαρές ζημιές και ελαφρότερες τα άλλα τρία κτίρια. Αργότερα, στην οδό Πατησίων 98, άγνωστοι πυρπόλησαν δύο ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024