Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σήμερα το πόρισμα της Εξεταστικής για το Βατοπαίδι

Σήμερα το πόρισμα της Εξεταστικής για το Βατοπαίδι

Στις 10:00 κατατίθεται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση το απόγευμα της Τρίτης στην Ολομέλεια της Βουλής. Την Κυριακή πραγματοποιείται μία ακόμα συνεδρίαση προκειμένου να γίνει προσπάθεια να συνταχθεί κοινό πόρισμα.

30

Στις 10:00 κατατίθεται το πόρισμα τηςΕξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, το οποίο θα τεθεί προς συζήτηση το απόγευμα της Τρίτης στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Αν και είναι έτοιμος ο «κορμός» του πορίσματος- το οποίο, όπως εξαρχής προβλεπόταν, θα είναι σε πέντε, όσα και τα κόμματα της Βουλής, εκδοχές-, το «γράψε-σβήσε» στις τελικές διαπιστώσεις της κάθε παράταξης συνεχίστηκε έως αργά το απόγευμα της Κυριακής, καθώς οι απόψεις, κυρίως μεταξύ των βουλευτών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, δεν είναι συγκλίνουσες.

Το μόνο βέβαιον είναι ότι μέσω των πέντε εκδοχών του πορίσματος θα αποδίδονται, είτε από την πλειοψηφία είτε από τη μειοψηφία των μελών της Εξεταστικής, ευθύνες σε 11 νυν και πρώην κυβερνητικά στελέχη.

Ανοιχτό ζήτημα παραμένει για ποιους εκ των νυν και πρώην υπουργών και ποια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προτείνουν, με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις και τα διαπιστωμένα στοιχεία, περαιτέρω διερεύνηση της ενδεχόμενης ποινικής εμπλοκής τους με σύσταση Προανακριτικής, την οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ και θα στηριχθεί, εν μέρει ή εν όλω, από τη λοιπή αντιπολίτευση.

Το ΠΑΣΟΚ θα αποδίδει στο πόρισμαπου θα καταθέσει στη Βουλή«τεκμηριωμένες πολιτικές ευθύνεςστουςεμπλεκόμενους υπουργούς και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ο Ντ.Ρόβλιας εκ μέρους των βουλευτών που μετέχουν στην ΕξεταστικήΕπιτροπή.

Η γενικόλογη διατύπωση με την οποία επέλεξε να τοποθετηθεί επί της υπόθεσης, την περασμένη Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής, μιλώντας για διαχρονικές «ευθύνες της πολιτείας», που «δεν λειτούργησε όπως έπρεπε», απομάκρυνε την πιθανότητα για «προσωποποίηση» των ευθυνών κυβερνητικών στελεχών της ΝΔ στην πορισματική εκδοχή της πλειοψηφίας της Επιτροπής.

Τι έγινε στην τελευταία συνεδρίαση

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης συζητήθηκαν και οι προτάσεις του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αθ.Πλεύρη να υπάρξει πρόταση μετατροπής της Εξεταστικής Επιτροπής σε Προανακριτική για τουςΠ.Δούκα και Ευ.Μπασιάκο και να ανοιχθεί ο κοινός λογαριασμός του Γ.Βουλγαράκη και της Αικ.Πελέκη, καθώς «σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια των ανταλλαγών, κινήθηκαν 5,5 εκ. ευρώ».

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ διευκρίνισε, πάντως, πως δεν γνωρίζει εάν οι εν λόγω κινήσεις αφορούν την υπόθεση της Μονής.

Οι εισηγητές των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης έκαναν δεκτή την πρότασή του «για να μην υπάρχει καμία σκιά και ευχόμαστε να μην υπάρχει καμία σκιά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Δριβελέγκας του ΠΑΣΟΚ.

Από πλευράς ΝΔ, η βουλευτής Φεβρωνία Πατριανάκου αντιπρότεινε να ζητηθεί από τουςΓ.Βουλγαράκη, Αικ.Πελέκη και τον αδελφό της να δηλώσουν οι ίδιοι αν κατατέθηκαν ποσά από τη Μονή, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

«Το να ζητήσουμε άνοιγμα λογαριασμών, θεωρώ πως είναι ακραίο και συνιστά ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου» κατέληξε.

Τέλος, οι βουλευτές αποφάσισαν ομόφωνα να σταλεί στην Επιτροπή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, προς περαιτέρω διερεύνηση, η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διακίνηση των τραπεζικών λογαριασμών της Μονής και των εταιρειών συμφερόντων της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024