Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χιονοστιβάδα διαμαρτυριών για τη δολοφονία του 16χρονου μαθητή

Χιονοστιβάδα διαμαρτυριών για τη δολοφονία του 16χρονου μαθητή

Μαθητική εξέγερση σε ολόκληρη τη χώρα για τη δολοφονία του 16χρονου μαθητή Αλέξανδρου-Ανδρέα Γρηγορόπουλου από πυρά ειδικού φρουρού το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια. Μαθητές έχουν βγει στους δρόμους, ενώ σημειώνονται επεισόδια έξω από αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Καταλήψεις και κλειστά σχολεία, ΑΕΙ και ΤΕΙ. Νέα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το απόγευμα, ενώ εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και στο εξωτερικόKραυγή οργής στο Διαδίκτυο.

53

Μαθητική εξέγερση σε ολόκληρη τη χώρα για τη δολοφονία του 16χρονου μαθητή Αλέξανδρου-Ανδρέα Γρηγορόπουλου από πυρά ειδικού φρουρού το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια. Μαθητές έχουν βγει στους δρόμους, ενώ σημειώνονται επεισόδια έξω από αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Καταλήψεις και κλειστά ΑΕΙ και ΤΕΙ. Νέα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το απόγευμα.

hspace=0Δείτε το βίντεο

Κλειστά όλα τα σχολεία την Τρίτη σε ένδειξη πένθους.

hspace=0 Αποκλειστικά πλάνα στο in.gr από τα επεισόδια στην Αθήνα

Οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων βγήκαν στους δρόμους από το πρωί της Δευτέρας εκφράζοντας την οργή τους για τη δολοφονία του 16χρονου. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από αστυνομικά τμήματα, πραγματοποίησαν πορείες και σταδιακά συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας.

Ομάδες μαθητών έφθασαν στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν στη Βουλή, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών. Ορισμένοι συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΓΑΔΑ, όπου επικράτησε ένταση με τους αστυνομικούς να αποκλείουν τη λεωφ. Αλεξάνδρας και να κινούνται απειλητικά εναντίον των μαθητών και φοιτητών.

Μαθητές από τo σχολικό συγκρότημα της Γκράβας έκαναν πορεία προς το αστυνομικό τμήμα Γαλατσίου,στο οποιο επιτέθηκαν με πέτρες και νεράτζια. Μαθητές κατευθύνθηκαν και προς το αστυνομικό τμήμα Πατησίων στο οποίο επίσης σημειώθηκαν γεγονότα με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια από την πρόσοψη.

hspace=0Δείτε το βίντεο

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από αστυνομικά τμήματα, με τους μαθητές να πετούν πέτρες και νεράτζια και τους αστυνομικούς να απαντούν με χημικά.

Ακινητοποιημένα έμειναν για πολλές ώρες τα οχήματα σε κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας.

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίς το απόγευμα και στο Κολωνάκι, όπου περίπου 30 νεαροί επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ κατά του κτιρίου της Διπλωματικής Ακαδημίας του υπουργείου Εξωτερικών, σε καταστήματα και αυτοκίνητα επί της οδού Σκουφά στο Κολωνάκι. 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες, μετά την επίθεση, κατέφυγαν στη Νομική.

Κανονικά λειτουργεί από τις 15.00 ο ΗΣΑΠ σε όλο το δίκτυο. Το πρωί τα δρομολόγια πραγματοποιούνταν μέχρι το σταθμό Ειρήνη, λόγω κατάληψης του σταθμού Νερατζιώτισα από μαθητές.

Στο δρόμο οι μαθητές σε όλη την Ελλάδα

hspace=0Δείτε το βίντεο

Στη Θεσσαλονίκη, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται στην περιοχή του Λαγκαδά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σε προάστια, όπως η Καλαμαριά και η Περαία.

Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου. Μαθητές, φοιτητές και γονείς συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα, ενώ ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες κατά του κτιρίου. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν στον Πειραιά, όταν περίπου 300 μαθητές, φοιτητές και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου 37, φωνάζοντας συνθήματα κατά των αστυνομικών και της κυβέρνησης.

hspace=0Δείτε το βίντεο

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους πυρπόλησαν μοτοσυκλέτες της ΕΛΑΣ, που ήταν σταθμευμένες μαζί με 30 περίπου περιπολικά και υπηρεσιακά συμβατικά αυτοκίνητα, ενώ στη συνέχεια άρχισαν να καταστρέφουν περιπολικά και να βάζουν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς επτά μοτοσυκλέτες και δέκα περιπολικά και υπηρεσιακά αυτοκίνητα. Προηγουμένως, ομάδες συγκεντρωμένων που είχαν ξεκινήσει από το Πασαλιμάνι προκάλεσαν φθορές στους υαλοπίνακες του ΥΕΝΑΝΠ.

Επεισόδια σημειώθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Ερυθραίας, στο αστυνομικό τμήμα Πατησίων και στο αστυνομικό τμήμα Κέρκυρας, όπου προκλήθηκε μεγάλη ένταση.

Εν τω μεταξύ, ένας μαθητής και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα Τρίκαλα σε συμπλοκές, που σημειώθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης και έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων και από εκεί, μέσω των κεντρικών δρόμων της πόλης, κατέληξαν στην Αστυνομική Διεύθυνση, όπου σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ μαθητών και αστυνομικών.

Η ένταση μεταφέρθηκε στο κτήριο της Δημοτικής Αστυνομίας Τρικάλων και ακολούθως στην κεντρική πλατεία, ενώ σημειώθηκαν φθορές και σε αυτοκίνητα. Η Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων προσήγαγε εννέα μαθητές, οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, μετά το τέλος του συλλαλητηρίου μαθητών. Ομάδες διαδηλωτών επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος και της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας. Οι άνδρες της Αστυνομίας απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση στο κέντρο της πόλης.

Οκτώ αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και ο αστυνομικός διευθυντής Δωδεκανήσου Ιωάννης Μεσοδιακάκης τραυματίστηκαν στα επεισόδια και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομική διεύθυνση προσήχθησαν στην Ασφάλεια Ρόδου πέντε άτομα εκ των οποίων συνελήφθη 23χρονος φοιτητής· οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ένταση προκλήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου Κρήτης. Αντιεξουσιαστές, που είχαν παρεισφρήσει στην ουρά του μαθητικού συλλαλητηρίου, επιτέθηκαν με ξύλα και πέτρες στο κτήριο της Νομαρχίας, σπάζοντας τζάμια και την πόρτα.

Επίσης, επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία αναποδογυρίζοντας και καταστρέφοντας δυο αυτοκίνητα ΜΜΕ, ενώ με πέτρες στράφηκαν σε βάρος αστυνομικών και εμπορικών καταστημάτων.

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι μαθητές και στα Χανιά. Σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών οι μαθητές φώναξαν αρχικά συνθήματα και μετά χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα κρατώντας ένα πανώ έκανε πορεία στους δρόμους.

Όταν η πορεία έφθασε έξω από το δημαρχείο κάποιοι από τους μαθητές εκτόξευσαν αντικείμενα προς το κτίριο, η κεντρική είσοδος του οποίου ήταν κλειστή για προληπτικούς λόγους.

Η ομάδα των μαθητών λίγο αργότερα συναντήθηκε με την άλλη ομάδα των παιδιών που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο δρόμο μπροστά από την δημοτική αγορά.

Σήμερα τα περισσότερα σχολεία στα Χανιά δεν λειτούργησαν, καθώς οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματα τους. Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών του νομού ανακοίνωσαν πως την Τρίτη θα συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που κύρηξαν οι ομοσπονδίες τους, ενώ η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού με ανακοίνωση της ζητά συγνώμη από την οικογένεια του άτυχου μαθητή στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μαθητών υπάρχουν σκέψεις για καταλήψεις σχολείων.

Επεισόδια απειλήθηκαν έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης στη Λαμία, το οποίο κύκλωσαν εκατοντάδες μαθητές φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας νεράτζια κατά της ισχυρής αστυνομικής δύναμης, που είχε συγκεντρωθεί.

Οι αστυνομικοί είχαν δημιουργήσει ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το κτήριο. Οι διαδηλωτές, αφού παρέμειναν στο σημείο για περίπου μία ώρα, αποχώρησαν συνεχίζοντας την διαμαρτυρία τους σε άλλα σημεία της πόλης.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα σχολεία της ευρύτερης περιφέρειας. Μαθητές των σχολείων της Στυλίδας απέκλεισαν για περίπου μία ώρα την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο υψος του κόμβου της Στυλίδας, ενώ νέες διαδηλώσεις οργανώνονται για το απόγευμα.

Πορεία πραγματοποίησαν και οι μαθητές της Καρδίτσας, οι οποίοι εκτόξευσαν αντικείμενα στο δικαστικό μέγαρο, προκαλώντας μικρές ζημιές. Η πορεία συνεχίστηκε στους κεντρικούς δρόμους, χωρίς να σημειωθούν άλλα επεισόδια.

Κινητοποιήσεις σημειώθηκαν επίσης σε διάφορες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων σε ένδειξη  διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 16χρονου μαθητή.

Στη Βέροια, σημειώθηκε ένταση, όταν νεαροί πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς που  είχαν παραταχθεί μπροστά στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις εξ αυτών. Μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο  νοσοκομείο της πόλης, απ όπου αποχώρησαν μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών. Από τις ρίψεις προκλήθηκαν ζημιές στις τζαμαρίες του κτηρίου.

Υλικές  ζημιές προκλήθηκαν και στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς.

* Ομαλά ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις μαθητών στην Κατερίνη, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τη Νάουσα, το Κιλκίς, την Έδεσσα, τα Γιαννιτσά και τις Σέρρες.

Πορείες διαμαρτυρίας μαθητών και σε πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Μαθητές της Καβάλας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καπνεργάτη και κρατώντας πανό, πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης, για να καταλήξουν στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, όπου φώναξαν συνθήματα κατά των αστυνομικών.

Στη Δράμα, η πορεία των μαθητών ξεκίνησε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι με κατεύθυνση προς το κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, όπου διαδήλωσαν για περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια διαλύθηκαν. 

Στην Ξάνθη, οι μαθητές πέταξαν πέτρες κατά του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης χωρίς να υπάρξει τραυματισμός ή να προκληθούν υλικές ζημιές.

Κινητοποιήσεις αποφάσισαν για Δευτέρα και Τρίτη εργατικά συνδικάτα, φοιτητές και μαθητές στη Σάμο. Στις 12 το μεσημέρι, φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μαθητές των γυμνασίων και λυκείων έκαναν πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και στο δημαρχείο.

Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε για την Τρίτη δίωρη στάση εργασίας, από τις 12.00 έως το τέλος του ωραρίου για τους εργαζόμενους στις Δημόσιες Υπηρεσίες, για να στηρίξει τις συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών.

Νέα συλλαλητήρια το απόγευμα

Συγκέντρωση στα Προπύλαια έχουν προγραμματίσει στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας εργατικά συνδικάτα, φοιτητές και μαθητές. Συγκέντρωση την ίδια ώρα στην Ομόνοια, κατά την οποία θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, διοργανώνει το ΚΚΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, το ΚΚΕ έχει εξαγγείλει κινητοποίηση στις 6 το απόγευμα, στο Άγαλμα Βενιζέλου, την ίδια ώρα ο ΣΥΝ διοργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας και πορεία, ενώ μισή ώρα αργότερα προγραμματίζεται συγκέντρωση αντεξουσιαστών στην Καμάρα.

Η ένταση που σημειώθηκε στις πορείες διαμαρτυρίας για το θάνατο του 16χρονου μαθητή Αλέξανδρου-Ανδρέα Γρηγορόπουλου από πυρά ειδικού φρουρού το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια, συνεχίστηκε καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας και έως τα ξημερώματα της Δευτέρας, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Στις 4 τα ξημερώματα ομάδες νεαρών βγήκαν από το Αριστοτέλειο και εκσφενδόνισαν μολότοφ προς την Εγνατία Οδό και την Εθνικής Αμυνης με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς τρία αυτοκίνητα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή.

Στην περιοχή του Πολυτεχνείου, κλειστή παραμένει η οδός Στουρνάρη, ενώ αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στην οδό Τζορτζ. Ανοιξε από τους κάδους και τις πέτρες η οδός Πατησίων. 

Όπως έγινε γνωστό από το κέντρο της Πυροσβεστικής, όλο το 24ωρο χθες, Κυριακή, πυρπολήθηκαν συνολικά:

– Στην Αθήνα: 24 τράπεζες, 35 καταστήματα, 22 ΙΧ αυτοκίνητα, 12 κατοικίες, 63 κάδοι απορριμμάτων, 7 στάσεις λεωφορείων και ένα γραφείο τοπικής οργάνωσης της ΝΔ.
– Στην Πάτρα: μία τράπεζα, ένα περιπολικό, 4 ΙΧ αυτοκίνητα, ένα αυτοκίνητο της νομαρχίας Αχαΐας, 14 κάδοι απορριμμάτων και το πάρκινγκ της αστυνομικής διεύθυνσης.
– Στη Θεσσαλονίκη: 9 τράπεζες, το γραφείο Τύπου του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, 7 ΙΧ αυτοκίνητα, 40 κάδοι απορριμμάτων, το κυλικείο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, ένα γραφείο τοπικής οργάνωσης της ΝΔ, τρία εργοτάξια του μετρό, μία μοτοσικλέτα και ένα λυώμενο γραφείο ΚΕΠ.
– Στο Ηράκλειο: δύο τράπεζες και τέσσερις κάδοι απορριμμάτων.
– Στα Χανιά: ένα αυτοκίνητο της νομαρχίας και 8 κάδοι απορριμμάτων.
– Στην Καβάλα: ένα γραφείο της ΝΔ, ένας κάδος απορριμμάτων και το γραφείο εκδόσεως διαβατηρίων στο αστυνομικό μέγαρο, στη Χρυσούπολη ένα φυλάκιο συνοριοφυλάκων και στη Δράμα τρεις κάδοι απορριμμάτων.
– Στην Ελευσίνα: 16 κάδοι απορριμμάτων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024