Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα νοσοκομεία της χώρας

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα νοσοκομεία της χώρας

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας. Τραγικές ελλείψεις σε υλικά πρώτης ανάγκης, όπως γάζες, γάντια, ακόμη και οινόπνευμα, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, την ώρα που οι προμηθευτές ορθοπαιδικού υλικού πραγματοποιούν κατασχέσεις από το ΚΑΤ και τον Ευαγγελισμό. Το σκηνικό συμπληρώνουν οι κινητοποιήσεις γιατρών και νοσηλευτών.

53

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας. Τραγικές ελλείψεις σε υλικά πρώτης ανάγκης, όπως γάζες, γάντια, ακόμη και οινόπνευμα, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, την ώρα που οι προμηθευτές ορθοπαιδικού υλικού πραγματοποιούν κατασχέσεις από το ΚΑΤ και τον Ευαγγελισμό. Το σκηνικό συμπληρώνουν οι κινητοποιήσεις γιατρών και νοσηλευτών.

Εργαζόμενοι από διάφορα νοσοκομεία της χώρας, καθώς και εκπρόσωποι διοικήσεων, μιλώντας στο Mega το πρωί της Τετάρτης, σκιαγράφησαν την κατάσταση που επικρατεί με τα μελανότερα χρώματα. Όπως κατήγγειλαν, οι ελλείψεις σε αναλώσιμα σημειώνονται λόγω των υπέρογκων χρέων των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, οι οποίοι έχουν σταματήσει να τροφοδοτούν τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Με τις ελλείψεις να αφορούν απολύτως αναγκαία αναλώσιμα υλικά, όπως αποστειρωμένα γάντια, γάζες, σύρριγγες, οινόπνευμα, βρεφικές πάνες, τα νοσοκομεία εφαρμόζουν ως λύση ανάγκης τον αλληλοδανεισμό, όπως παραδέχθηκαν εργαζόμενοι διαφορετικών νοσοκομείων σε Αθήνα και περιφέρεια.

Εκπρόσωπος εργαζομένων στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού παραδέχθηκε ότι πολλές φορές ζητείται από τους γονείς των νοσηλευόμενων βρεφών να αγοράζουν πάνες, καθώς στο νοσοκομείο υπάρχει έλλειψη.

Χωρίς αποστειρωμένα γάντια, καθετήρες και άλλο υλικό πρώτης ανάγκης, καθώς και χωρίς διοίκηση είναι το νοσοκομείο Δράμας, οι εργαζόμενοι του οποίου χαρακτήρισαν την κατάσταση «τραγική έως επικίνδυνη».

Δραματική έκκληση απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του νοσοκομείου Ρεθύμνου Εμ.Δεληβασάκης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την προμήθεια οξυγόνου.

Αναλώσιμα υλικά από το νοσοκομείο της Νίκαιας φαίνεται ότι δανείζεται το Αττικόν, παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του Ιδρύματος Χρ.Ροϊλού ότι το νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά και «αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας». Ο διευθυντής Καρδιολογικού του Αττικόν Δ.Κρεμαστινός προκάλεσε αίσθηση δηλώνοντας ότι το χώρο της Υγείας «κυβερνούν τα καρτέλ».

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα, Τετάρτη, η επιχείρηση κατάσχεσης ορθοπαιδικού υλικού από τους προμηθευτές στα νοσοκομεία ΚΑΤ και Ευαγγελισμός, ενώ αύριο, Πέμπτη, σειρά έχουν το Ασκληπιείο της Βούλας και το Γενικό Κρατικό Αθήνας «Γ.Γεννηματάς».

«Ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι. Μας χρωστούν 700 εκατ. ευρώ από το 2005 και οι τράπεζες έχουν αρχίσει να κλείνουν τη στρόφιγκα» δήλωσε στην εφημερίδα Το Βήμα ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπαιδικού Υλικού Διον.Σαραγέντης.

Ήδη, τα περισσότερα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ελλείψεις ορθοπαιδικών υλικών, καθώς οι προμηθευτές έχουν σταματήσει την τροφοδοσία.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, το μεσημέρι της Τετάρτης ο Δ.Αβραμόπουλος θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των προμηθευτών των νοσοκομείων.

Την ίδια ώρα, γιατροί και νοσηλευτές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Σήμερα, Τετάρτη, δίωρη στάση εργασίας (08:00 έως 10:00) πραγματοποιείται στο Τζάνειο, τρίωρη στάση εργασίας (08:00 έως 11:00) στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και αύριο, Πέμπτη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου θα πραγματοποιήσουν στις 17:00 οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Νίκαιας. Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιούν καθημερινά οι εργαζόμενοι στο Αττικόν τους τελευταίους δύο μήνες.

Παράλληλα, γιατροί και φαρμακοποιοί της Αττικής έχουν κόψει την πίστωση στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, διαμαρτυρόμενοι για τις οφειλές από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

Έτσι, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου καλούνται να πληρώνουν τα φάρμακα από την τσέπη τους και εν συνεχεία να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΟΠΑΔ.

Πάντως, και οι εργαζόμενοι στον ΟΠΑΔ βρίσκονται σε απεργία έως την Πέμπτη.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας, προκειμένου να προχωρήσουν σε μαζικές καταγγελίες των συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ.

 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024