Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκκλησία 200 ετών εξαφανίστηκε από ρωσικό χωριό

Εκκλησία 200 ετών εξαφανίστηκε από ρωσικό χωριό

Ολόκληρη εκκλησία εξαφανίστηκε κυριολεκτικά από ένα χωριό της Ρωσίας, όπου στεκόταν επί σχεδόν 200 χρόνια. Το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό στις απομονωμένες ρωσικές επαρχίες, καθώς η κλοπή εικόνων είναι συχνή, ενώ οι ναοί αποδομούνται για να διατεθούν ως οικοδομικά υλικά.

38

Μιά ολόκληρη εκκλησία εξαφανίστηκε κυριολεκτικά από ένα χωριό της Ρωσίας, όπου στεκόταν επί σχεδόν 200 χρόνια, ανακοίνωσαν οι τοπικές εκκλησιαστικές αρχές.

Πρόκειται για την εκκλησία της Αναστάσεως στο χωριό Κομάροβο της κεντρικής Ρωσίας, η οποία χτίστηκε το 1809 και παρέμεινε όρθια ως τις αρχές Οκτωβρίου, όταν κάποιοι όχι μόνο την λεηλάτησαν, αλλά και την εξαφάνισαν, χωρίς να αφήσουν ούτε τούβλο, εξήγησε ο πατήρ Βιτάλι, εκπρόσωπος της τοπικής Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Στείλαμε σχετική επιστολή στην εισαγγελία» είπε. «Τώρα, ποιος έκανε αυτό το πράγμα, θα το δείξουν οι έρευνες».

Η εκκλησία της Αναστάσεως βρισκόταν σε μία απομακρυσμένη περιοχή και οι κληρικοί την επισκέπτονταν σχετικά σπάνια, με αποτέλεσμα η εξαφάνισή της να μη γίνει άμεσα αντιληπτή. Ήταν μια μεγάλη, διόροφη εκκλησία, σήμερα όμως το μόνο που απομένει από αυτήν είναι τα θεμέλια και ελάχιστα τμήματα της τοιχοποιίας.

Στη ρωσική επαρχία είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο η κλοπή εκκλησιαστικής περιουσίας, κυρίως ιερών εικόνων, οι οποίες μπορούν να πωληθούν σε καλή τιμή. Ορισμένες φορές όμως αποδομούνται ολόκληροι ναοί, για να διατεθούν ως οικοδομικά υλικά.

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση» εξήγησε ο πατήρ Βιτάλι. «Σε πολλά χωριά της κεντρικής Ρωσίας τόποι ιστορικού ενδιαφέροντος καταστρέφονται και ο κόσμος υποφέρει διότι στερείται της πολιτιστικής του κληρονομιάς».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024