Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υποχωρεί ο Γ.Αλογοσκούφης για «φτωχά» μπλοκάκια και τρίτεκνους

Υποχωρεί ο Γ.Αλογοσκούφης για «φτωχά» μπλοκάκια και τρίτεκνους

Διατήρηση αφορολόγητου των 10.500 ευρώ για τα «μπλοκάκια» που αμείβονται μόνο από έναν εργοδότη, καθώς και για τους τρίτεκνους «έδωσε» ο Γ. Αλογοσκούφης, κατά την πρώτη ημέρα επεξεργασίας του φορολογικού νομοσχεδίου από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ξανασυζητά και την αύξηση τελών κυκλοφορίας. Ωστόσο αδικίες παραμένουν, λέει η Αντιπολίτευση.

93

Τη διατήρηση του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ για τα «μπλοκάκια» που αμείβονται μόνο από έναν εργοδότη, καθώς και για τους τρίτεκνους ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, κατά την πρώτη ημέρα επεξεργασίας του φορολογικού νομοσχεδίου από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Παράλληλα προανήγγειλε μέτρα για την απόσυρση των ρυπογόνων οχημάτων, αλλά και την δέσμευση των «ακίνητων» τραπεζικών λογαριασμών από το Δημόσιο.

Ειδικότερα, μέσω υπουργικής απόφασης, που θα προβλεφθεί στο παρόν νομοσχέδιο, οι ελευθεροεπαγγελματίες που αμείβονται από έναν εργοδότη θα μπορούν να δηλώνουν στη ΔΟΥ, ότι εργάζονται εκτελώντας τις ίδιες εργασίες με τους μισθωτούς στην επιχείρηση, και έτσι να υπαχθούν κανονικά στο αφορολόγητο των 10.500 ευρώ, είπε ο υπουργός Οικονομίας.

Ο κ. Αλογοσκούφης, που σημείωσε ότι η απασχόληση με αυτό τον τρόπο δεικνύει ένα ζήτημα παρανομίας των εργοδοτών τους, τόνισε ότι, σε καμιά περίπτωση δεν αφορούσε τη «γενιά των 700 ευρώ» η ρύθμιση για το συντελεστή 10%. Διευκρίνισε μάλιστα ότι ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ορίζει περιοριστικά ποιοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, αρχιτέκτονες μηχανικοί κοκ).

Για εκείνους που δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά το εισόδημα τους θεωρείται εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα θα συνεχίσουν να έχουν το αφορολόγητο των 10.500, ενώ στον νέο και στη νέα, που φορολογείται ως μηχανικός έχοντας σύμβαση έργου σε ένα εργοδότη ή σε διαδοχικούς εργοδότες, θα δώσουμε τη δυνατότητα να δηλώσει ότι θέλει να υπαχθεί, παρότι κόβει Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών στην κλίμακα του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ, είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

Ο υπουργός Οικονομίας είπε επίσης ότι το αφορολόγητο θα διατηρηθεί και για τους επαγγελματίες με τρία παιδιά και πάνω. Δεσμεύομαι ότι θα φέρουμε τροποποίηση εντός των επομένων ημερών, που θα εξαιρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες με τρία ή περισσότερα παιδιά από την κατάργηση του αφορολόγητου.

«Θα διατηρήσουν το αφορολόγητό τους, αλλά και το οικογενειακό αφορολόγητο» είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

Μέτρα απόσυρσης ρυπογόνων οχημάτων

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι το υπουργείο εξετάζει ένα νέο σύστημα καταβολής τελών κυκλοφορίας, που δεν θα κοιτάζει μόνο τα κυβικά εκατοστά των οχημάτων, αλλά και τις εκπομπές ρύπων και «παράλληλα εξετάζουμε την εισαγωγή κινήτρων απόσυρσης για τα παλιά οχήματα που είναι πλέον ρυπογόνα».

Σχολιάζοντας την πρόταση του βουλευτή της ΝΔ Ι.Μανώλη να δεσμεύονται από το δημόσιο οι ακίνητοι τραπεζικοί λογαριασμοί υπέρ του Ταμείου Κατά της Φτώχειας, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση θα φέρει μέσα στις επόμενες εβδομάδες σχέδιο νόμου για τον τραπεζικό τομέα, που θα ρυθμίζει θέματα «Τειρεσία», πλειστηριασμών κοκ, που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το σχέδιο νόμου, είναι «στις προθέσεις μας να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα των ακίνητων λογαριασμών, που μετά από ένα διάστημα τα ποσά τους περιέρχονται στις ίδιες τράπεζες, να περιέρχονται στο Δημόσιο.

«Η πρόταση για ενίσχυση του ταμείου φτώχειας είναι πολύ θετική και θα την εξετάσουμε» είπε ο υπουργός.

«Παραμένουμε σταθεροί στην επιδίωξή μας να χαμηλώσουμε περισσότερο τους φορολογικούς συντελεστές και να πληρώνουν όλοι αυτά που τους αναλογούν δήλωσε ακόμη ο υπουργός Οικονομίας.

«Ουδείς υπουργός Οικονομικών είναι ευτυχής όταν συζητά για φόρους, ωστόσο οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι οι δικαιότερες δυνατές στα πλαίσια ενός φορολογικού συστήματος που χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά» είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

Η κυβέρνηση, τόνισε, ανταποκρίνεται με ευθύνη στις απαιτήσεις των καιρών και των πολιτών, και έλαβε κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης, που είναι κυρίως τα μέτρα της περαίωσης και της ρύθμιση των χρεών. Η ρύθμιση αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή προσέγγιση, από το να επιβαρύνουμε με άλλους φόρους τους πολίτες είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι η μη φορολόγηση εισοδημάτων συνιστά μείζονα κοινωνική πρόκληση: «Είναι αδιανόητο για μια κοινωνία δικαίου να υπάρχουν κατηγορίες πολιτών που έχουν ετήσιες δαπάνες διαβίωσης 30 και 40 χιλιάδες ευρώ ενώ δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 5, 6 ή 7 χιλιάδες ευρώ και δεν πληρώνουν κανέναν φόρο».

Τι προηγήθηκε της …άτακτης υποχώρησης

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο, Στάθης Κουτμερίδης, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση μίλησε για παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, που έχει φέρει σε απόγνωση τα νοικοκυριά και οδηγεί τη χώρα μας σε νέες περιπέτειες.

Τη δε κατάργηση του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «θάνατο του εμποράκου».

«Η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, με το αντι-αναπτυξιακό και φοροεισπρακτικό πρότυπό της, αποτυπώνεται στην απεγνωσμένη φοροεπιδρομή του Σ/Ν, επί δικαίων και αδίκων, επί φοροφυγάδων και μη, στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, με μόνο στόχο την κάλυψη των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων του προϋπολογισμού» είπε ο κ. Κουτμερίδης.

Ακόμη σε ότι αφορά την επαναφορά της ρύθμισης της περαίωσης ο κ. Κουτμερίδης είπε «μετά τις καταγεγραμμένες δηλώσεις τόσο του κ. Καραμανλή όσο και του κ. Αλογοσκούφη πως περαιώσεις και ρυθμίσεις και άλλα τέτοια καλαμπούρια τελείωσαν, έρχονται σήμερα να καταθέσουν τη δεύτερη, μέσα σε τέσσερα χρόνια, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών και την δεύτερη περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Η δραματική στέρηση των εσόδων και η απαξίωση των φοροελεγκτικών μηχανισμών αναδεικνύουν το μεγαλείο της αποτυχημένης φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ».

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι κάνει «εμπόριο ψεύτικης ελπίδας» για μείωση κατά μία μονάδα των φορολογικών συντελεστών σε βάθος πενταετίας.

Αναφερθείς στο θέμα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι υπουργός Οικονομίας δεν ξέρει και δεν μπορεί να κάνει την διάκριση μεταξύ φοροφυγάδων και τιμίων φορολογουμένων, φορολογώντας και τους δύο και με αποτέλεσμα «ένας τίμιος ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 10.000 ευρώ να πληρώνει από του χρόνου 1.000 ευρώ φόρο και ένας επίσης τίμιος ελεύθερος επαγγελματίας με 100.000 ευρώ εισόδημα από του χρόνου να έχει 1500 ευρώ λιγότερο φόρο».

Σχολιάζοντας αποστροφή του κ. Αλογοσκούφη, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τον χαρακτήρισε «νέα Μαρία Αντουανέττα της ελληνικής πολιτικής».

Όπως ισχυρίσθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «όπως είπε εκείνη για το παντεσπάνι, ο κ. Αλογοσκούφης λέει στους νέους των 700 ευρώ: λυπάμαι πάρα πολύ, ας βρίσκατε μισθωτή εργασία και αφού δεν το καταφέρατε και κόβετε αποδείξεις με μπλοκάκι τότε θα σας φορολογήσω».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, τέλος, χαρακτήρισε τον κ. Αλογοσκούφη ως «τον πιο αποτυχημένο υπουργό Οικονομικών της Μεταπολίτευσης».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν επίθεση στην εργατική τάξη και στα φτωχά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου ενώ χαρακτήρισε άσφαιρη, αδιέξοδη και ανέξοδη την αντιπολιτευτική κριτική που δεν αμφισβητεί τον «ευρωμονόδρομο της ανταγωνιστικότητας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, που μίλησε για κεφαλικό φόρο σε βάρος των μικρο-επαγγελματιών, τάχθηκε υπέρ της φορολόγησης όλων των κερδών των επιχειρήσεων καθώς και της μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Για κυβερνητικό φορολογικό τσουνάμι 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω του οποίου προωθείται ένας φορολογικός κανιβαλισμός σε βάρος των πιο αδύναμων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, μίλησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παν.Λαφαζάνης.

«Μαζί με τη λεηλασία μισθωτών και συνταξιούχων έρχεται τώρα η κυβέρνησή σας να εξοντώσει τις πιο μικρές και αδύνατες επιχειρήσεις, τους πιο μικρούς και αδύνατους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, επιβάλλοντας ένα άδικο και παράλογο ΚΕΦΑΛΙΚΟ ΦΟΡΟ. Ερχόσαστε να δώσετε, επίσης, τη χαριστική βολή στη νέα γενιά των 400-500-600-700 ευρώ που αμείβεται με το μεσαιωνικό Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών» είπε ο κ. Λαφαζάνης στη Βουλή.

Όπως πρόσθεσε: «η πολιτική σας έχει ένα όνομα: Ρατσισμός σε βάρος της νεολαίας. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο που παραβιάζει κατάφωρα και ωμά το Σύνταγμα και την ισότητα στη φορολογική μεταχείριση των πολιτών. Και είμαστε μόλις στην αρχή της φορολογικής επιδρομής. Έρχονται νέοι έμμεσοι φόροι στο όνομα των απαράδεκτων ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που προωθεί η Ε.Ε. Ήδη ο κ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε τη θέσπιση νέων τεκμηρίων διαβίωσης».

»Η λογική αυτών των νέων τεκμηρίων δεν έχει σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής, την οποία άλλωστε επιβραβεύει η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο. Τα τεκμήρια κατά την αντίληψη της κυβέρνησης θα αποβλέπουν στην ένταση της φορολεηλασίας, κυρίως των μεσαίων στρωμάτων. Με το νομοσχέδιο αυτό έχουμε την ομολογία της παταγώδους αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής. Εχουμε τη δεδηλωμένη κατάρρευση των νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, τουλάχιστον, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90».

»Αυτά τα νεοφιλελεύθερα δόγματα, αντί να φέρουν δημοσιονομική εξυγίανση, οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερα ελλείμματα και εξωτερικά χρέη, τα οποία απαιτούν ατέρμονα και αλλεπάλληλα κύματα συνεχών θυσιών από τα λαϊκά στρώματα για την κάλυψή τους».

Ο αγορητής του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης ζήτησε από την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί είναι αναγκαία τα φορολογικά μέτρα, σημειώνοντας ότι η ΝΔ εξελέγη για να μειώσει τη φορολογία και τις δημόσιες δαπάνες και όχι για το αντίθετο. «Χτυπάτε αυτούς που παράγουν το εθνικό προϊόν» και θεωρείτε ότι το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών είναι φοροκλέπτες.

«Που ξέρετε ότι ο καθένας από αυτούς είναι φοροκλέπτης» ρώτησε ο κ. Βορίδης ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση ονομάζει δικαιοσύνη «την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024