Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πεδία μάχης» τα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Πειραιά

«Πεδία μάχης» τα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Πειραιά

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στη διάρκεια των πρυτανικών εκλογών, καθώς και στo Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, όπου τραυματίστηκε ο πρύτανης Αν.Μάνθος, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Φοιτητικό συλλαλητήριο έχει προγραμματισθεί για την Πέμπτη.

30

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στη διάρκεια των πρυτανικών εκλογών, καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, όπου τραυματίστηκε ο πρύτανης Αναστάσιος Μάνθος, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συγκλήτου του ΑΠΘ, με θέμα τον τετραετή προγραμματισμό, περίπου 200 φοιτητές εισήλθαν στην αίθουσα, φωνάζοντας συνθήματα και αξιώνοντας τη διακοπή της συνεδρίασης, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη διαμαρτυρία τους για το επίμαχο θέμα του επιχειρησιακού πλάνου.

Ακολούθησαν διαπληκτισμοί με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση και, κάποια στιγμή, ο πρύτανης του ΑΠΘ να χτυπήσει και να παραμείνει αναίσθητος. Ο κ. Αν.Μάνθος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται με εγκεφαλική διάσειση μετρίου βαθμού και σπασμό των αυχενικών μυών.

Η Πρυτανεία του ΑΠΘ εξέφρασε «την αγανάκτησή της αλλά και την αγωνία της για τις εξελίξεις στα ΑΕΙ της χώρας» τονίζοντας ότι «ακραίες και άνανδρες πράξεις σαν τη σημερινή, που παρεμποδίζουν τις δημοκρατικές λειτουργίες και απειλούν τη σωματική ακεραιότητα αλλά και την ίδια την ανθρώπινη ζωή, καταπατούν το άσυλο, απαξιώνουν το θεσμό του δημόσιου Πανεπιστημίου τον οποίο υποτίθεται ότι υπερασπίζονται και καταδεικνύουν το αδιέξοδο και την παρακμή της ελληνικής κοινωνίας».

»Καλούμε τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και όλα τα εκλεγμένα συλλογικά όργανα που λειτουργούν στο πλαίσιό της, να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο σύνολο των φοιτητών και να προστατεύσουν την ακαδημαϊκή αυτονομία και την αξιοπρέπεια του Ιδρύματος.

»Καλούμε τόσο την Κυβέρνηση όσο και τα πολιτικά κόμματα να συνεννοηθούν επιτέλους πάνω στο εθνικό ζήτημα της δημόσιας παιδείας και εκπαίδευσης, να εγκαταλείψουν τη διγλωσσία τους και να συμβάλουν στην εξομάλυνση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων χωρίς να παίζουν εν ου παικτοίς».

Η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής σε έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε «ως πρώτο βήμα» την αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αντιδρώντας στα έκτροπα που οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της συνεδρίασης της Συγκλήτου και στον τραυματισμό του πρύτανη.

Επίσης, η Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ με ανακοίνωσή της καταδίκασε την «βάναυση και απάνθρωπη επίθεση κατά του προσώπου και του θεσμού του πρύτανη, που αποτελεί και επίθεση κατά του δημόσιου πανεπιστημίου και του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου» και τονίζει ότι «έχει υποχρέωση να μην σταθεί αδιάφορη μπροστά σε τέτοια γεγονότα και για το λόγο αυτό, ως πρώτο βήμα, αποφασίζει την αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας της σχολής για τις επόμενες δύο ημέρες (29 και 30 Μαίου 2008)».

Η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων των ελληνικών πανεπιστημίων, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει τη σημερινή επίθεση και άσκηση σωματικής βίας κατά του πρύτανη, γεγονός που, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «αποτελεί την αποκορύφωση της κατάλυσης της δημοκρατίας, της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και του ακαδημαϊκού ασύλου».

Τα επεισόδια καταδίκασε και το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καλώντας την πανεπιστημιακή κοινότητα «να στιγματίσει τέτοιες πρακτικές και να απομονώσει τους φορείς της βίας και τους όποιους υποστηρικτές τους».

Συμπλοκές και στο ΠαΠει

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, κατά τη διαδικασία εκλογής πρύτανη, την οποία από το πρωί προσπαθούσαν να εμποδίσουν ομάδες κυρίως από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Το μεσημέρι ομάδα φοιτητών κατέλαβε το γραφείο του πρύτανη, ενώ οι φοιτητές που επιχείρησαν να διακόψουν τις εκλογές, ήρθαν στα χέρια με φοιτητές της περιφρούρησης.

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν αργότερα και εκτός πανεπιστημίου, με οδομαχίες και πετροπόλεμο μεταξύ φοιτητικών ομάδων, ενώ ένα αυτοκίνητο κάηκε από μολότοφ στη διάρκεια των ταραχών.

Αντίθετα, ηρεμία επικρατεί στο ΤΕΙ Καλαμάτας όπου άνοιξαν οι κάλπες για τη ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου. Σημειώνεται ότι στο παράρτημα του ΤΕΙ στη Σπάρτη ψηφίζουν μόνο σπουδαστές του ιδρύματος αφού δεν υπηρετούν μόνιμοι καθηγητές.

Παράλληλα, νέες διοικήσεις εξέλεξαν για την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας, όπου διεξήχθησαν την Τετάρτη προεδρικές εκλογές.

Αντιδράσεις για τα επεισόδια

Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης καταδίκασε τα επεισόδια, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη πράξη βίας και βιαιοπραγίας εναντίον εκλεγμένου πρύτανη τα όσα συνέβησαν στο ΑΠΘ και μίλησε για απαξίωση των πανεπιστημίων υπογραμμίζοντας ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει.

Τα γεγονότα καταδικάζει η φοιτητική παράταξη της ΝΔ, επιρρίπτοντας ευθύνες σε αριστεριστές και αντιεξουσιαστές. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ «εκφράζει την βαθύτατη θλίψη και την οργή της για τα γεγονότα που σημειωθήκαν τόσο στο Πανεπιστήμιο Πειραιά όσο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

»Ειδικότερα στο πανεπιστήμιο Πειραιά, παρά το γεγονός ότι στη ΓΣ φοιτητών, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις χτες [Τρίτη] και αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία το πανεπιστήμιο να παραμείνει ανοικτό και να πραγματοποιηθεί η σημερινή εκλογική διαδικασία, οι αυτόκλητοι υπερασπιστές του Ελληνικού πανεπιστημίου προέβησαν για μια ακόμη φορά σε επίδειξη των αρχών και αντιλήψεων τους περί δημοκρατίας.

»Η διαδικασία της ψηφοφορίας ξεκίνησε κανονικά και η προσέλευση φοιτητών και καθηγητών γινόταν απρόσκοπτα μέχρι τις 11.30 το πρωί, όταν ομάδα αριστεριστών και αντιεξουσιαστών που εισέβαλαν στους χώρους που διεξήγετο η ψηφοφορία προπηλακίζοντας φοιτητές που εκείνη την στιγμή προσπαθούσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, στη συνέχεια δε επιτέθηκαν φορώντας κράνη, κρατώντας λοστούς και ξύλα, εναντίον φοιτητών που προσπάθησαν να τους εμποδίσουν, ενώ παράλληλα κατέστρεφαν κάθε είδος πυροπροστασίας που υπήρχε στο κτίριο (πυροσβεστήρες, πυροσβεστικές φωλιές κτλ) κρατώντας στις τσάντες τους βόμβες μολότοφ, τις οποίες και χρησιμοποίησαν καίγοντας την ελληνική σημαία στο προαύλιο του πανεπιστημίου. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών τους ήταν ο τραυματισμός αρκετών φοιτητών, εκ των οποίων ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

»Η αντίδραση των φοιτητών σ αυτές τις καθαρά φασιστικές ενέργειες ήταν καθολική με άμεσο αποτέλεσμα την απώθηση τους από τον χώρο του πανεπιστημίου και την συνέχιση της εκλογικής διαδικασίας. Οι αριστεριστές και οι αντιεξουσιαστές αφότου έφυγαν από τον προαύλιο χώρο τού πανεπιστημίου συνέχισαν να προκαλούν επεισόδια ρίχνοντας πέτρες και μολότοφ, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε αυτοκίνητα και σπίτια συμπολιτών μας.

»Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχη ομάδα αυτοκλήτων σωτήρων του πανεπιστημίου εισέβαλε στην αίθουσα που συνεδρίασε η σύγκλητος προπηλακίζοντας τα μέλη της, απαιτώντας να μη συνεδριάσει το όργανο και στέλνοντας στο νοσοκομείο τον Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Κληθείς να σχολιάσει τα τελευταία γεγονότα, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, δήλωσε: «Η κάλπη είναι ιερό πράγμα και για να μπουν κάλπες στα Πανεπιστήμια, αγωνίστηκαν, για να μην πω μάτωσαν, γενιές και γενιές».

«Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει με απόλυτο τρόπο τα σημερινά γεγονότα στα πανεπιστήμια. Οι εμπρηστικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, οι αντιδημοκρατικές συμπεριφορές εξωπανεπιστημιακών, αλλά και οι βίαιες συμπεριφορές μειοψηφιών, βαθαίνουν την κρίση στα πανεπιστήμια» δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

Παράλληλα, η κ. Διαμαντοπούλου έριξε το «γάντι» στην Αριστερά, λέγοντας: «Τα άκρα συναντώνται στο ίδιο αποτέλεσμα, στην απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου. Οι προοδευτικές δυνάμεις, που θεωρούν το δημόσιο πανεπιστήμιο ως θεμέλιο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, οφείλουν να πάρουν καθαρή θέση και να καταδικάσουν κάθε μορφή βίας».

Επιπλέον, κληθείς να σχολιάσει τα γεγονότα στα πανεπιστήμια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, έκανε -μεταξύ άλλων- λόγο για «διφορούμενο λόγο του Συνασπισμού».

H KNE μίλησε για «στημένα επεισόδια ανάμεσα στην κυβερνητική παράταξη, τη ΔΑΠ, και τις γνωστές ομάδες που το τελευταίο διάστημα επιδίδονται στο κυνήγι της κάλπης», με σκοπό «να υποστηρίξουν με όλους τους τρόπους την επίθεση στην ανώτατη εκπαίδευση και να προβάλλουν ένα κλίμα χάους και καταστροφών στο πανεπιστήμιο».

Από την πλευρά του, τόσο η νεολαία του ΣΥΝ, όσο και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνος επιρρίπτουν την ευθύνη για την ένταση στα πανεπιστήμια στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο Αλέκος Αλαβάνος τόνισε στη Βουλή: «Έχετε πολύ μεγάλες ευθύνες για την στρατηγική έντασης που προσπαθείτε να δημιουργήσετε μέσα στο Πανεπιστήμιο και να πυροδοτήσετε τις δυναμικές βίας μέσα του, με την προβοκατόρικη στάση που κρατάτε. Προσπαθείτε να κρύψετε την επιστολή, που σας έστειλε το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, ότι ο νόμος-πλαίσιο δεν υλοποιείται. Έχετε ευθύνη για την παραμικρή χειροδικία, που παρουσιάζεται».

Αναφερόμενος, δε, στο ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ο κ. Αλαβάνος σημείωσε: «Θα περίμενε κανείς, μετά τη λήξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, ότι η κυβέρνηση θα σεβόταν την ετυμηγορία της Βουλής και θα κινείτο για την αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων. Αντ αυτού, βλέπει τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας να ακολουθούν τακτική κουκουλοφόρου. Στην αρχή φορούσατε την κουκούλα της συνταγματικής νομιμότητας και τώρα την βγάζετε για να προχωρήσετε σε συνταγματική εκτροπή, να λέει ο κ. πρωθυπουργός ότι θα παραβιάσουμε το Σύνταγμα. Θα ζητούσαμε την παραίτηση του υπουργού Παιδείας, αλλά γιατί να την ζητήσουμε, όταν βλέπουμε αυτό το εμπρηστικό κήρυγμα παρανομίας;» 

Η νεολαία του ΣΥΝ τονίζει: «Όσον αφορά στα γεγονότα στο ΠΑ.ΠΕΙ καταγγέλλουμε τη ΔΑΠ – ΟΝΝΕΔ που θεωρεί ότι με πληρωμένους μπράβους, με paralyser και τραμπουκισμούς, υπό την ανοχή του πρύτανη, θα υπερασπιστεί την τάξη και την ασφάλεια στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Υπό αυτούς τους όρους, δεν μπορούμε να συζητάμε για δημοκρατικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, αλλά για αντιδημοκρατική εκτροπή που θέτει σε κίνδυνο το ακαδημαϊκό άσυλο. Οι αρχές του Πανεπιστημίου αλλά και η κυβέρνηση είναι υπόλογες και οφείλουν άμεσα να απολογηθούν.

»Όσον αφορά στα σημερινά γεγονότα στο ΑΠΘ, η απόφαση των φοιτητικών συλλόγων αφορούσε στην αποτροπή της έγκρισης του τετραετούς αναπτυξιακού προγράμματος από τη σύγκλητο, με στόχο το μπλοκάρισμα του νόμου πλαίσιο και τίποτε περισσότερο. Τα γεγονότα που ακολούθησαν δεν έχουν καμία σχέση με τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων και τις πρακτικές που υιοθετεί το φοιτητικό κίνημα.

»Η ένταση στα πανεπιστήμια βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Η μόνη ρεαλιστική επιλογή που της έχει απομείνει είναι να αποσύρει το νόμο – πλαίσιο».

«Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος θα πρέπει να θέσει όρια στην ασύδοτη δικτατορία των μικρών ομάδων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που με τη βία θέλουν να επιβάλλουν την απόψεις τους στην μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών» σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

Γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων έχουν προγραμματιστεί σε αρκετές Σχολές τις επόμενες ημέρες, ενώ δύο νέα συλλαλητήρια θα γίνουν την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Υπό κατάληψη θα τελεί από την Πέμπτη και για δύο ημέρες το Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ενιαίου Συλλόγου των φοιτητών του ιδρύματος. Οι φοιτητές συμπαραστέκονται στην 48ωρη απεργία των καθηγητών ΑΕΙ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024