Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη «μάχη του Βουκουρεστίου» για το όνομα της ΠΓΔΜ ο Κ.Καραμανλής

Στη «μάχη του Βουκουρεστίου» για το όνομα της ΠΓΔΜ ο Κ.Καραμανλής

Με το βέτο ανά χείρας, αρραγές εθνικό μέτωπο και με ελάχιστες πιθανότητες για μία νέα πρόταση της τελευταίας στιγμής για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής και η ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκονται στο Βουκουρέστι για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Έντονο το παρασκήνιο και οι πιέσεις.

28

Με το βέτο ανά χείρας, αρραγές εθνικό μέτωπο και με ελάχιστες πιθανότητες για μία νέα πρόταση της τελευταίας στιγμής για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής και η ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκονται στο Βουκουρέστι για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Λίγο πριν από το δείπνο εργασίας στο Βουκουρέστι, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως υπάρχουν λίγες πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγούσε σε πρόσκληση της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε πως ο χρόνος της Συμμαχίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας εξαντλείται.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε το πρωί της Τετάρτης η τελευταία σύσκεψη προετοιμασίας εν όψει της Συνόδου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η Nτ.Μπακογιάννη, σε ερώτηση εάν αναμένεται νέα πρόταση την ύστατη στιγμή για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, είπε ως «δεν νομίζω ότι υπάρχουν χρονικά περιθώρια. Εμείς πάμε έτοιμοι και με την επιχειρηματολογία μας γνωστή». Επανέλαβε εξάλλου την ξεκάθαρη ελληνική θέση ότι «μη λύση του ζητήματος της ονομασίας, σημαίνει μη πρόσκληση».

Για την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν Αμερικανοί, Έλληνες και Σκοπιανοί στο περιθώριο της Συνόδου, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ανάλογες πληροφορίες και τόνισε ότι η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη, αν και ενδεχομένως δεν συμπίπτει με τις θέσεις άλλων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος δήλωσε για το ενδεχόμενο συνάντησης Καραμανλή – Γκρουέφσκι, ότι δεν υπάρχει τίποτα πάνω σ αυτό, προσθέτοντας πως «αν ζητηθούν διμερείς συναντήσεις, εμείς θα ανταποκριθούμε. Όποιος θέλει να του επαναλάβουμε τη ξεκάθαρη θέση μας θα το κάνουμε».

Η ελληνική αντιπροσωπεία αναμένεται να βρεθεί κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε κλοιό πιέσεων, καθώς οι ΗΠΑ επιθυμούν να άρει η Αθήνα την απειλή του βέτο και να προχωρήσει η διεύρυνση. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους στις ομιλίες του μιλά για τη διεύρυνση με τρόπο ως εάν αυτή να θεωρείται δεδομένη.

«Αύριο, σε αναγνώριση της προόδου που έχουν επιτελέσει, το ΝΑΤΟ θα λάβει μια ιστορική απόφαση για την ένταξη τριών βαλκανικών χωρών, της Κροατίας, της Αλβανίας και της Μακεδονίας. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ενθέρμως τη διατύπωση πρόσκλησης προς τις χώρες αυτές για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπους κατά από το Βουκουρέστι, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς αν προβληματίζει την κυβέρνηση η επιμονή του κ. Μπους για την ΠΓΔΜ, απάντησε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν γίνει απολύτως σαφείς και ξεκάθαρες σε όλους τους συνομιλητές μας, σε όλα τα επίπεδα.

Έως και την τελευταία στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονταν αποφασισμένες να στηρίξουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή της ονομασία (FYROM) προβάλλοντας ως επιχείρημα την Ενδιάμεση Συμφωνία.

Από την πλευρά της η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι συμφωνεί απόλυτα με τη στρατηγική της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά, ως προς το θέμα της ΠΓΔΜ, τονίζει ότι ότι δεν αποδέχεται προσωρινές λύσεις, αλλά επιδιώκει οριστική λύση του ζητήματος.

Οι κινήσεις της Ελλάδας

Για την Ελλάδα, η «κόκκινη γραμμή», έτσι όπως οριοθετήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή, και υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση, είναι: «Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα λαμβάνει υπόψη την πολιτική πραγματικότητα στην περιοχή και θα ισχύει έναντι όλων». Η συμφωνία, επίσης θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν είναι μία συμφωνία που μπορεί κανείς να επικαλείται με επιλεκτικό τρόπο.

Ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής απέστειλε επιστολές προς στους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, στις οποίες αναλύει τα ελληνικά επιχειρήματα και τις θέσεις της Ελλάδας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ η υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους της.

Παράλληλα, ο Έλληνας διαπραγματευτής, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης ενημέρωσε τους διαπιστευμένους στην Ελλάδα πρέσβεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και σε χωριστές συναντήσεις τους πρέσβης της Κίνας και της Ρωσίας για τις ελληνικές θέσεις επί του ζητήματος.

Επιπλέον, την Τετάρτη, δημοσιεύθηκε ολοσέλιδη καταχώρηση στην εφημερίδα New York Times, προβάλλοντας τα ελληνικά επιχειρήματα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δίνοντας την ιστορική και πολιτική διάσταση του προβλήματος. Ίδια καταχώρηση δημοσιεύεται και σε άλλες μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες και εκτός του κειμένου δημοσιεύεται και φωτογραφία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν.Γκρουέφσκι να καταθέτει στεφάνι σε μνημείο των Σκοπίων, όπου υπάρχει χάρτης της «Μεγάλης Μακεδονίας» τον περασμένο Φεβρουάριο.

Παράλληλα, στη Wall Street Journal δημοσιεύεται σχετική επιστολή του πρέσβη της Ελλάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα Αλ.Μαλλιά, με την οποία απαντά σε άρθρο του τέως υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, που είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα την περασμένη εβδομάδα.

Μειώνεται η αισιοδοξία στα Σκόπια

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι βρίσκονται στο Βουκουρέστι από την Τρίτη και είχαν σειρά επαφών με ηγέτες μελών της Συμμαχίας, όπως η Αγκελα Μέρκελ και ο Ταγίπ Ερντογάν. Οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν έως και την Πέμπτη, μεταξύ άλλων με τις αντιπροσωπίες της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Σλοβενίας που προεδρεύει της ΕΕ.

Η αισιοδοξία στα Σκόπια φαίνεται να έχει μειωθεί, καθώς, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ», οι πιθανότητες να λάβει η ΠΓΔΜ πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, έχουν μειωθεί μετά τη θέση που επαναδιατύπωσε κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση.

Στα Σκόπια, πορεία διοργανώνουν το βράδυ, η οργάνωση εθνικιστική οργάνωση «Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο»και η αποκαλούμενη Οργάνωση των Αποδήμων, οι οποίες σε περίπτωση ελληνικού βέτο δηλώνουν ότι «θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να διακόψει άμεσα τις συνομιλίες για το όνομα του κράτους και με γραπτή νότα να ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι το κράτος της Μακεδονίας συνεχίζει να είναι μέλος του Οργανισμού υπό το μοναδικό ιστορικό όνομα Μακεδονία».

Κληθείς να σχολιάσει τις προκλητικές ενέργειες στη γειτονική χώρα, με τελευταία το συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για το «διωγμό τους από το Αιγαίο», ο Ευ.Αντώναρος είπε ότι τέτοιες συμπεριφορές «δεν συνεισφέρουν ούτε στην αλληλοσυνεννόηση, ούτε στην αλληλοκατανόηση, ούτε στο ξεπέρασμα όποιων προβλημάτων ενδεχομένως υπάρχουν».

Σχετικά, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Ολι Ρεν χαρακτήρισε το πρόσφατο επεισόδιο παραποίησης της ελληνικής σημαίας ως τρομερό δείγμα υποκίνησης αισθημάτων που μπορεί να φθάσουν μέχρι το μίσος έναντι γειτονικού κράτους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βούλγαρου ευρωβουλευτή Εβγκένι Κιρίλοφ στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ολι Ρεν τόνισε ότι η συγκεκριμένη πράξη δεν συνάδει με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Σύμφωνα με τον Κοινοτικό Επίτροπο η εν λόγω ενέργεια είναι προσβλητική έναντι της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα σημειώνοντας παράλληλα ότι όπως ο ίδιος πληροφορήθηκε, άμεση υπήρξε η αντίδραση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στην εν λόγω ενέργεια.

Πάντως, ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι αν και δεν υπάρχει επίσημος σύνδεσμος μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, η είσοδος της Αλβανίας, της Κροατίας και της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να διευκολύνει τη μελλοντική ένταξή τους στην ΕΕ.

Δηλώσεις

Ο υπουργός Μεταφορών Κ.Χατζηδάκης τόνισε ότι «οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει εποικοδομητική διάθεση και θέλει να βοηθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «για μας υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές και αυτό το έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός και χαιρόμαστε, πραγματικά, που και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι Έλληνες πολίτες στηρίζουν τον Έλληνα πρωθυπουργό και την κυβέρνηση σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη».

Την ανησυχία του για ενδεχόμενη μετάθεση των διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνος. «Θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία μας για το ενδεχόμενο να κινηθεί η κυβέρνηση σε μια πορεία ασύμμετρων ανταλλαγμάτων. Υπάρχουν πάρα πολλά σοβαρά ζητήματα, που δεν μπορούν και δεν χρειάζεται καν να μπουν ως ανταλλάγματα -και κακώς έχει μπει η κυβέρνηση σε αυτό το νέο πλαίσιο διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

«Αυτοί που λένε και εννοούν ότι το ΚΚΕ έχει ενιαία θέση με την κυβέρνηση κάνουν μια μεγάλη αφαιρετική δουλειά», δήλωσε η γγ της του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι μπορεί να κόμμα της να συμφωνεί στο ζήτημα της ονομασίας ως γεωγραφικό όρο ,αλλά, όπως είπε, από εκεί και πέρα δεν μπορεί η κυβέρνηση να υπερασπίσει συμφέροντα των συνόρων, της ειρήνης στην περιοχή, γιατί περί αυτού πρόκειται, από τη στιγμή που τα εντάσσει όλα μέσα στη λογική της εταιρικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, είπε η κα Παπαρήγα, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ δεν γίνεται μόνο για το αν θα ενταχθεί η FYROM ή όχι: Γίνεται για μια γενικότερη διεύρυνση που συνδυάζεται με την αντιπυραυλική άμυνα, με την αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Επομένως, είπε,πρόκειται για μια Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που, ίσως,πάρει αποφάσεις, που θα έχουν πάρα πολύ σοβαρές και τραγικές συνέπειες. Θα διαφωνήσουμε -και το λέω προκαταβολικά- αν ο πρωθυπουργός προβάλλει το βέτο και προσφέρει την ίδια ώρα ανταλλάγματα στην ιμπεριαλιστική πολιτική, τόνισε η γγ της του ΚΚΕ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη θέση για μία σύνθετη γεωγραφική ονομασία για όλες τις χρήσεις και κατανοεί ότι η επιθυμία της FYROM για ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να αξιοποιηθεί. Είμαστε, όμως, λακωνικοί και θέλουμε και η κυβέρνηση να είναι επίσης λακωνική. Να μην κάνει λόγο για εθνικό μέτωπο στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο εκφράζει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής», πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος.

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος διαβεβαίωσε πως το ζήτημα που αφορά την ονομασία των Σκοπίων δεν έχει φύγει από το πλαίσιο του ΟΗΕ. «Η πρωτοβουλία Νίμιτς υπάρχει και συνεχίζεται και έχουμε δηλώσει ότι η τελευταία πρότασή του δεν εκφράζει την ελληνική πλευρά. Σε καμία περίπτωση, η διαδικασία του ΝΑΤΟ δεν βγάζει το θέμα έξω από το πλαίσιο του ΟΗΕ. Αλλο το θέμα αυτό -και άλλο ο συσχετισμός της λύσης με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ», είπε.

«Η αποφασιστικότητα και η γενναιότητα της κυβέρνησης δεν κρίνεται από την στάση της έναντι της γειτονικής χώρας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Θα κριθεί από την στάση της στη συνολική ατζέντα της συνόδου. Μια ατζέντα που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρας.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η ελληνική διπλωματία άφησε τα πράγματα να φτάσουν στο παρά ένα. Πράγματι βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση, θέλω να ελπίζω ότι έχουν όλοι συνειδητοποιήσει ότι οι Αμερικανοί θέλουν να επιβάλλουν λύσεις στην περιοχή, λύσεις οι οποίες δεν είναι πρόσφορες για τα ελληνικά συμφέροντα, ας το καταλάβουμε ότι ίσως έφτασε η στιγμή να σκεφτούμε ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τους Αμερικανούς» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024