Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενισχύονται οι φωνές στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ για ένα «λογικό συμβιβασμό» στην ονομασία

Ενισχύονται οι φωνές στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ για ένα «λογικό συμβιβασμό» στην ονομασία

O πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, όπως και το Νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, μιλούν πλέον, ευθέως για την ανάγκη ενός «λογικού συμβιβασμού» στο θέμα της ονομασίας. Διαφωνεί ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι.

27

O πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, όπως και το Νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, μιλούν, πλέον, ευθέως για την ανάγκη ενός «λογικού συμβιβασμού» στο θέμα της ονομασίας.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι, μιλώντας το μεσημέρι του Σαββάτου σε διάσκεψη αφιερωμένη στον πολυεθνικό χαρακτήρα της ΠΓΔΜ, στην Οχρίδα, δήλωσε ότι αξίζει να μελετηθεί το αν είναι δυνατόν να βρεθεί φόρμουλα για μια ονομασία που θα χρησιμοποιείται για διεθνή χρήση και θα είναι διαφορετική από τη συνταγματική ονομασία, χωρίς να απειληθεί η εθνική ταυτότητα.

«Αν μπορούμε στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη να φτάσουμε σε έναν λογικό συμβιβασμό ο οποίος από τη μια πλευρά να υπερασπίζεται την εθνική μας ταυτότητα και από την άλλη να μας δίνει τη δυνατότητα να λάβουμε πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ, αίροντας επίσης τα εμπόδια στην περαιτέρω διαδικασία για την ένταξή μας στην ΕΕ, τότε νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να υποστηριχθεί και εγώ προσωπικά τάσσομαι υπέρ», είπε.

Σημείωσε ότι δεν συμμερίζονται όλοι στη χώρα την ίδια άποψη περί του θέματος. «Ορισμένοι με κατηγορούν ότι με αυτή τη στάση μου υπονομεύω τη διαπραγματευτική θέση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όμως δε συμφωνώ με αυτό, γιατί δεν βρισκόμαστε στην αρχή αλλά στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε.

Επίσης, τόνισε ότι ενόψει της Συνόδου του Βουκουρεστίου, η κοινή γνώμη δεν έχει πάρει απάντηση στο ερώτημα τι θα συμβεί αν η χώρα δε λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Αυτός που θα μου πει ότι το αντίτιμο είναι πολύ ακριβό, είναι υποχρεωμένος να βγει ενώπιον της κοινής γνώμης και να ανακοινώσει το σενάριο πως η Μακεδονία θα αναπτυχθεί τα επόμενα δέκα – δεκαπέντε χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η σχετικοποίηση του ζητήματος της εθνικής ταυτότητας τις τελευταίες ημέρες από ορισμένους διανοούμενους και αρθρογράφους στο εσωτερικό, είναι απολύτως ανεπίτρεπτη, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος μέχρι σήμερα δεν υπονόμευσε με κανέναν τρόπο τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

«Γύρω μας υπάρχουν ακόμα κάποιοι που αρνούνται την ύπαρξη του μακεδονικού λαού αλλά και της εθνικής μακεδονικής μειονότητας στις χώρες τους», είπε αναφερόμενος ουσιαστικά στην ελληνική κυβέρνηση, «καθώς και τη νομιμότητα της μακεδονικής ορθόδοξης εκκλησίας. Για το λόγο αυτό, πρέπει να έχουμε ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο και λόγους για να υπερασπιζόμαστε αυτό που είναι δικό μας» συμπλήρωσε.

Διαφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό

Διαφωνία σημειώθηκε σήμερα μεταξύ του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι και του εταίρου του στον κυβερνητικό συνασπισμό, πρόεδρο του «Νέου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος » (NSDP), Τίτο Πέτκοφσκι, σχετικά με το εάν η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχτεί ή όχι ένα συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας.

Ο κ. Πέτκοφσκι τάχθηκε ανοιχτά υπέρ ενός συμβιβασμού στο θέμα αυτό, ενώ ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι με τον κ. Πέτκοφσκι έχει διαφορετική θέση επί του θέματος αυτού.

Ο πρόεδρος του NSDP, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου του κόμματος του, τάχθηκε υπέρ του συμβιβασμού και της αποδοχής της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος για εξωτερική χρήση, εφόσον, όπως συμπλήρωσε, αυτό είναι το αντίτιμο για την είσοδο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Δεν κρύβω ότι πρέπει να πάμε σε αλλαγή του ονόματος για εξωτερική χρήση με κάποια προσθήκη η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα θέσει υπό αμφισβήτηση τις αξίες μας. Δεν θέλω να προβώ σε πλειστηριασμό με το όνομα επειδή αυτό θα είναι πολύ ζημιογόνο και προς το συμφέρον της γειτονικής μας χώρας που το αμφισβητεί», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία στο κράτος και οι διανοούμενοι ζητούν λύση και διέξοδο με κάτι που δεν θα θέτει υπό αμφισβήτηση την ταυτότητα και τις πολιτιστικές μας ιδιαιτερότητες. Νομίζω ότι μια τέτοια λύση μπορεί να βρεθεί, ιδιαίτερα εάν οι μεγαλύτεροι λομπίστες και υποστηρικτές μας, οι ΗΠΑ, δηλώσουν ότι η Μακεδονία θα είναι ασφαλής και με ασφαλή εδαφική ακεραιότητα, με οικονομική βοήθεια και δυναμική ανάπτυξη. Αν δηλώσουμε υπέρ ποιου ονόματος είμαστε, πιθανότατα θα υπάρξουν και άλλοι όροι».

Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στο συνέδριο του NSDP, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές αυτές του κ. Πέτκοφσκι, είπε:

«Έχουμε διαφορετικές απόψεις με τον κ. Πέτκοφσκι όσον αφορά αυτό το ζήτημα, ωστόσο υπάρχει ακόμα χρόνος να ξεπεράσουμε τις διαφορές και να φτάσουμε σε μια λύση η οποία θα είναι για το καλό της Μακεδονίας».

Ακόμη, ο κ. Πέτκοφσκι υποστήριξε ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών: «Πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθούν ορισμένες εργασίες και στη συνέχεια να πάμε σε πρόωρες εκλογές, επειδή για τις δικές μας τις συνθήκες πρόωρες εκλογές σημαίνουν παράλυση όλων των διαδικασιών. Αυτό σημαίνει και παράλυση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ενώ μέχρι το τέλος Ιουλίου έχουμε ευρωπαϊκή ατζέντα την οποία πρέπει να εφαρμόσουμε εφόσον επιθυμούμε να λάβουμε ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων και εφόσον επιθυμούμε να αρχίσει η διαδικασία κατάργησης του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου», κατέληξε ο αρχηγός του NSDP.

Το NSDP, συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με δύο υπουργούς και ένα αντιπρόεδρο κυβέρνησης. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (τον Ιούλιο του 2006) είχε εκλέξει επτά βουλευτές, ωστόσο πριν μερικούς μήνες δύο από αυτούς αποχώρησαν από το κόμμα
του κ. Πέτκοφσκι και μεταπήδησαν στο VMRO-DPMNE του κ. Γκρούεφσκι, γεγονός που έθεσε σε δοκιμασία τις μεταξύ τους σχέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι λειτουργεί ως κυβέρνηση μειοψηφίας, αφού πριν δύο εβδομάδες αποχώρησε από αυτήν το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, με αποτέλεσμα ο κυβερνητικός συνασπισμός να χάσει την αυτοδυναμία του στη Βουλή.

Με τη σύμφωνη γνώμη των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας (VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, SDSM της
Ράντμιλα Σεκερίνσκα, DUI του Αλί Αχμέτι και DPA του Μέντουχ Θάτσι), αποφασίστηκε να υποστηριχθεί η κυβέρνηση μειοψηφίας του κ. Γκρούεφσκι, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας

Συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και του εκπροσώπου της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία Νίκολα Ντιμιτρόφ, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στα Σκόπια.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου τρεις ώρες, εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο κ. Ντιμιτρόφ, μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι «οι θέσεις μας είναι σαφείς, τα επιχειρήματά μας ισχυρά κι εγώ στη συνάντηση της Νέας Υόρκης [την Τρίτη 25 Μαρτίου] μεταβαίνω με ακριβείς οδηγίες».

Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι σκέψεις που παρουσιάσθηκαν κατά τη συνάντηση της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024