Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αμερικανός με απίθανη μνήμη εξετάζεται από τους επιστήμονες

Αμερικανός με απίθανη μνήμη εξετάζεται από τους επιστήμονες

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ξύνουν το κεφάλι τους με το ταλέντο ενός δημοσιογράφου 51 ετών, ο οποίος μπορεί να θυμηθεί ημερομηνίες και λεπτομέρειες για κάθε μέρα της ζωής του, ακόμα και όταν ήταν οκτώ ετών.

36

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ξύνουν το κεφάλι τους με το ταλέντο ενός δημοσιογράφου 51 ετών, ο οποίος μπορεί να θυμηθεί ημερομηνίες και λεπτομέρειες για κάθε μέρα της ζωής του, ακόμα και όταν ήταν οκτώ ετών.

Ο Μπραντ Ουίλιαμς, παρουσιαστής ειδήσεων σε ραδιοφωνικό σταθμό, θυμάται ότι ήταν η 18η Αυγούστου του 1965 όταν σταμάτησε με την οικογένεια του στο εστιατόριο Red barn Hamburger, κατά τη διάρκεια εκδρομής στο Μίσιγκαν.

«Ήταν Τετάρτη. Εκείνο το βράδυ μείναμε σε μοτέλ στο Κλερ του Μίσιγκαν. Έμοιαζε περισσότερο με καμπίνα» αφηγείται.

Ο Ουίλιαμς μπορεί να θυμηθεί ημερομηνίες για δεκάδες γεγονότα της διεθνούς ειδησεογραφίας: τη γέννηση του πρώτου παιδιού του σωλήνα το 1987, το πολύνεκρο δυστύχημα σε χημικό εργοστάσιο του Μποπάλ στην Ινδία, το 1984, ακόμα και την φθινοπωρινή ημέρα του 1991 που ο Μάτζικ Τζόνσον ανακοίνωσε ότι είναι φορέας του HIV.

Ο Δρ Τζέιμς ΜακΚοχ, νευροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Αϊρβιν, μελετά τον Ουίλιαμς από πέρυσι το καλοκαίρι, παραδέχεται όμως ότι δεν έχει ιδέα πώς η μνήμη του μπορεί να λειτουργεί τόσο καλά.

Ο Δρ ΜακΚοχ είχε δημοσιεύσει μια παρόμοια περίπτωση το 2006 στην επιθεώρηση Neurocase και τώρα μελετά τον Ουίλιαμς και μια γυναίκα με αντίστοιχες ικανότητες.

Η ταλαντούχα εθελόντρια, που προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, θεωρεί ότι πρόκειται για κατάρα και όχι για χάρισμα, αφού στο άκουσμα μιας ημερομηνίας οι αναμνήσεις κατακλύζουν το κεφάλι της σαν κινηματογραφική ταινία.

Στη επιστημονική βιβλιογραφία υπάρχουν αναφορές για άλλους ανθρώπους που μπορούν χωρίς δυσκολία να απομνημομεύουν αλληλουχίες 50 έως 100 τυχαίων αριθμών και γραμμάτων. Ένας άλλος διάβασε ένα κείμενο 330 λέξεων δύο φορές και μπόρεσε να το ανακαλέσει με απόλυτη ακρίβεια έναν ολόκληρο χρόνο αργότερα.

Σύμφωνα με τον Δρ ΜακΚοχ, αυτό που ξεχωρίσει τον Ουίλιαμς είναι ότι δεν απομνημονεύει άσχετες πληροφορίες, αλλά λεπτομέρειες για τη ζωή του. Πρόκειται για μια σπάνια «αυτοβιογραφική μνήμη» εξηγεί.

Αν και η ικανότητα του Ουίλιαμς παραμένει ανεξήγητη, ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι το στοιχείο-κλειδί είναι το προσωπικό ενδιαφέρον για τα γεγονότα που απομνημονεύονται.

Ο Στίβεν Κρίστμαν, νευροψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Τολέδο στο Οχάιο, αναφέρει το παράδειγμα φιλάθλων που ενδιαφέρονται τόσο πολύ για ορισμένασπορ ώστε να απομνημονεύουν αποτελέσματα αγώνων και στατιστικές.

Ίσως, αναφέρει ο Δρ Κρίστιαν, οι λεπτομερείς αναμνήσεις του Ουίλιαμς και της δεύτερης εθελόντριας να οφείλονται σε μια εμμονή με το παρελθόν, που τους αναγκάζει να αναβιώνουν διαρκώς περιστατικά από τη ζωή τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024