Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θέμα των χωρών-μελών η κατασκευή πυρηνικών σταθμών, διευκρινίζει η Κομισιόν

Θέμα των χωρών-μελών η κατασκευή πυρηνικών σταθμών, διευκρινίζει η Κομισιόν

«Κάθε κράτος μέλος αποφασίζει κατά περίπτωση εάν θα χρησιμοποιήσει ή όχι πυρηνική ενέργεια» απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη, αναφορικά με την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στην Αλβανία και τη FYROM.

36

«Κάθε κράτος μέλος αποφασίζει κατά περίπτωση εάν θα χρησιμοποιήσει ή όχι πυρηνική ενέργεια» απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη, αναφορικά με την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στην Αλβανία και τη FYROM.

Ο κ. Παπαδημούλης ζητούσε να ενημερωθεί για τις θέσεις της Κομισιόν «απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, που αφορούν άμεσα σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες έχουν προσανατολισμό προς την ΕΕ και στα γειτονικά σε αυτές κράτη μέλη της ΕΕ».

Χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα στο σχέδιο που ανακοίνωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα τον περασμένο Οκτώβριο, ή στα αντίστοιχα σχέδια της FYROM, ο επίτροπος Ενέργειας Α. Πίμπαλγκς απαντά: «Σύμφωνα με το παρόν κοινοτικό κεκτημένο, την ευθύνη για την ασφάλεια στον σχεδιασμό, τη χωροθέτηση, την κατασκευή, τη λειτουργία και τον παροπλισμό των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φέρει το κράτος στου οποίου τη δικαιοδοσία εμπίπτουν. Το ίδιο ισχύει για τις χώρες που βρίσκονται στο στάδιο της προένταξης ή της ένταξης».

Διευκρινίζει ότι «ο ρόλος της Επιτροπής είναι να εξασφαλίζει ότι σε όλες τις περιπτώσεις χρήσης πυρηνικής ενέργειας τηρούνται τα αυστηρότερα δυνατά πρότυπα ασφάλειας, προστασίας και μη διάδοσης».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει πως «η Επιτροπή συνέστησε Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την πυρηνική ασφάλεια και τη διαχείριση των αποβλήτων, με στόχο τη δρομολόγηση ουσιαστικού διαλόγου σχετικά με την πυρηνική ενέργεια και τη συζήτηση ενδεχομένων κοινών προτύπων ασφαλείας που θα ήταν δυνατόν να θεσπιστούν σε επίπεδο ΕΕ».

Ανακοινώνοντας περυσι το σχέδιό της για μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, η ΕΕ έχει διευκρινίσει ότι εναπόκειται στις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν ή όχι πυρηνική ενέργεια, ως εναλλακτική λύση στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Έπειτα από ένα πολυετές «πάγωμα» λόγω της τραγωδίας του Τσερνομπίλ το 1986, η πυρηνική ενέργεια φαίνεται να αναβιώνει σε παγκόσμιο επίπεδο, ως μέσο απεξάρτησης από το πετρέλαιο και περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ο ΣΥΝ, πάντως, διαμαρτύρεται για τον «πυρηνικό κλοιό» μέσα στον οποίο θα μπορούσε να βρεθεί η Ελλάδα, «μετά τις αποφάσεις για κατασκευές πυρηνικών αντιδραστήρων από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και τη Ρουμανία»

«Ο χρόνος ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι περιορισμένος, όχι περισσότερο από 30-40 χρόνια, και στη συνέχεια, όταν σταματά η λειτουργία τους αποτελούν μια μόνιμη τοποθεσία πυρηνικού αποβλήτου».

»Πόσο μάλλον όταν αναπτύσσεται σε περιοχές σεισμογενείς και ανέτοιμες τεχνολογικά να τη διαχειριστούν, όπως τα Βαλκάνια» δηλώνει ο κ. Παπαδημούλης και κατηγορεί την Επιτροπή ότι περιορίζεται σε μετριοπαθείς δηλώσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024