Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προστασία του παρελθόντος από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών

Προστασία του παρελθόντος από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών

Ένας ιστορικός θυσαυρός, το αρχειακό υλικό της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών διασώζεται χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία. Πρόκειται για χιλιάδες ντοκουμέντα που περιλαμβάνουν τα αρχεία του Γενναδίου και του Δραγούμη, καθώς και από την ανασκαφή της Αρχαίας Κορίνθου.

37

Ένας ιστορικός θυσαυρός αποτελούμενος από δεκάδες χιλιάδες ντοκουμέντα, το αρχειακό υλικό της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθήνας, διασώζεται πλέον από τη φθορά του χρόνου χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία.

Πρόκειται για λευκώματα του Ιωάννη Γενναδίου, το αρχείο Δραγούμη και τριες φωτογραφικές συλλογές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών από τις αρχές του 20ου αιώνα. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών αφορά την ψηφιοποίηση όλων των φωτωγραφιών της ανασκαφής της Αρχαίας Κορίνθου (100 έτη φωτογραφίας περίπου 120.000 φωτογραφίες), των ανασκαφικών ημερολογίων της ανασκαφής της Αρχαίας Κορίνθου (πλέον των 200.000 σελίδων) αλλά και 10.000 περίπου χάρτες και σχέδια.

Το δύσκολο έργο της ψηφιοποίησης του αρχείου έφεραν επιτυχώς εις πέρας ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη και το ΕΑΙΤΥ, και με οικονομική υποστήριξη από το Γ ΚΠΣ της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μια μεγάλη προσπάθεια ανάπτυξης κατάλληλων πληροφοριακών συστημάτων και ενός συνόλου υπηρεσιών πληροφορικής, επιδιώκοντας την ανάδειξη του έργου της Αμερικανικής Σχολής αλλά και την αυτοματοποίηση των σχετικών διαδικασιών διαχείρισης του πολιτισμικού περιεχομένου που διαθέτει.

Οι δυσκολίες, αλλά και η μαγεία της ανάσυρσης του πολύτιμου υλικού παρουσιάστηκαν αναλυτικά σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου ένα μήνα, στις 5 Δεκεμβρίου, στο Αμφιθέατρο Cotsen Hall της Γενναδείου Βιβλιοθήκης η ημερίδα με θέμα «Τεκμηρίωση, Ψηφιοποίηση και Ανάδειξη των Συλλογών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθήνας».

Πρόκειται για ένα σημαντικό, πολυδιάστατο και παράλληλα μεγάλου όγκου υλικό. Η διαδικασία και ο τρόπος ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσής του, τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την επεξεργασία και οργάνωσή του, καθώς και ο τρόπος και τα μέσα προβολής του μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, παρουσιάζουν αρκετές ιδιαιτερότητες και ενίοτε μοναδικότητα.

Το σύνολο του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και η επόμενη συνάντηση ορίζεται για τις 19 Μαΐου 2008, στην αίθουσα Σκαλκώτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου και θα παρουσιαστούν στο ενδιαφερόμενο κοινό τα αποτελέσματα του ολοκληρωμένου έργου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024