Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς να αφήσουν ίχνη

Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς να αφήσουν ίχνη

Πολλοί άνθρωποι στην Αφρική και την Ασία γεννιούνται και πεθαίνουν χωρίς να καταγράφονται σε επίσημα αρχεία. Οι επιστήμονες επιδιώκουν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση που εμποδίζει την καταπολέμηση ασθενειών και τη γενικότερη πρόοδο στον τομέα της υγείας.

88

Εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική και την Ασία γεννιούνται και πεθαίνουν χωρίς να έχουν καταγραφεί σε επίσημα αρχεία, γεγονός που εμποδίζει την εκτίμηση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων δημόσιας υγείας, προειδοποιούν εμπειρογνώμονες την Τρίτη.

Αν και υπάρχουν προγράμματα για την καταπολέμηση της πείνας αλλά και σοβαρών ασθενειών όπως το AIDS, η αποτελεσματικότητα τους δεν μπορεί εκτιμηθεί χωρίς συστηματική καταγραφή των στοιχείων θνησιμότητας, αναφέρουν οι ειδικοί με σειρά δημοσιεύσεών τους στη βρετανική επιθεώρηση Lancet.

Πενήντα εκατομμύρια παιδιά ετησίως στην Αφρική και την Ασία δεν καταγράφονται πουθενά, το ένα τρίτο των χωρών εκτός Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης δεν διαθέτουν στατιστικά στοιχεία θνησιμότητας, ενώ το ήμισυ των χωρών της Αφρικής και της Νότιας Ασίας δεν καταγράφουν καθόλου στοιχεία θανάτου.

Ο Φίλιπ Σέτελ του Ινστιτούτου Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας αποκαλεί τη σημερινή κατάσταση «σκάνδαλο αδιαφάνειας».

Η ομάδα του εξηγεί πώς η ανυπαρξία στοιχείων για την τελευταία 30ετία έχει εμποδίσει την εφαρμογή θεραπειών ή προληπτικών μέτρων στον τομέα της υγείας.

Για να τονίσουν τη σημασία της καταγραφής, οι ερευνητές αναφέρουν ως παράδειγμα τη συγκέντρωση στοιχείων για τα τροχαία ατυχήματα στις δυτικές χώρες τη δεκαετία του 70. Η καταγραφή οδήγησε στην επιβολή ορίων ταχύτητας, στην καθιέρωση των ζωνών ασφαλείας και στην απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ από τους οδηγούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024