Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στην 11η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης για το προσδόκιμο ζωής οι Έλληνες

Στην 11η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης για το προσδόκιμο ζωής οι Έλληνες

Υπερβολικό κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή και συστηματική αποφυγή των προληπτικών εξετάσεων. Συνήθειες που «κόβουν» χρόνια από τη ζωή των Ελλήνων, που βρίσκονται πλέον στην 11 (από τη 2η) θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης αναφορικά με το προσδόκιμο ζωής.

71

Υπερβολικό κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή και συστηματική αποφυγή των προληπτικών εξετάσεων. Κακές συνήθειες και οι τρεις, που, σύμφωνα με σχετική έρευνα, «κόβουν» χρόνια από τη ζωή των Ελλήνων, που βρίσκονται πλέον στην 11 (από τη 2η) θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης σε ό,τι αφορά στο προσδόκιμο ζωής.

Όπως γράφει την Πέμπτη η εφημερίδα Τα Νέα, τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι Έλληνες πληρώνουν τον τρόπο ζωής τους και την υπερβολή στις ανθυγιεινές συνήθειες, με αποτέλεσμα να μην ζουν όσο θα μπορούσαν. Παρά το γεγονός ότι το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε στη χώρα μας κατά την περίοδο 1990-2004 κατά 1,7 χρόνια -ανήλθε στα 79,5 έτη, τη στιγμή που το 1991 ήταν στα 77,3 έτη- εντούτοις, στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες παρατηρήθηκε διπλάσια αύξηση.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η Ελλάδα κατέχει στο κάπνισμα τη δεύτερη θέση στην ΕΕ μετά την Κύπρο, γεγονός που έχει τραγικές συνέπειες: 20.000 Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του τσιγάρου. Επιπλέον, το ποσοστό του πληθυσμού με αυξημένο σωματικό βάρος ανέρχεται στα 57,7% (δίνοντάς μας και πάλι τη δεύτερη θέση, με «πρωταθλητές» τους Βρετανούς), την ίδια στιγμή που οι τέσσερις στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι δεν κάνουν την παραμικρή σωματική άσκηση.

«Αγκάθι» στην υγεία των Ελλήνων φαίνεται πως είναι τα κυκλοφορικά νοσήματα (όπως οι καρδιοπάθειες και οι παθήσεις των εγκεφαλικών αγγείων), ενώ ακολουθεί ο καρκίνος.

Το ευχάριστο νέο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης για την υγεία των Ελλήνων, είναι πως ελαττώνεται ραγδαία η βρεφική θνησιμότητα κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Από το 29,6% το 1970 έφθασε στο 4,06% το 2004.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024