Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ το κόστος των ζημιών από τις πυρκαγιές

Ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ το κόστος των ζημιών από τις πυρκαγιές

Σε 1,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ακόμα και η μερική αποκατάσταση των ζημιών θα απαιτήσει αρκετά χρόνια, όπου αυτό είναι δυνατό.

27

Σε 1,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Τις πληροφορίες για τα μεγέθη της καταστροφής, που δεν είναι οριστικά, διαβίβασε σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται «Τα Νέα» η κυβέρνηση τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, μέσω του υφυπουργού Οικονομίας Χρ.Φώλια, που επισκέφθηκε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι μόνο το κόστος των πρώτων μέτρων που ανακοινώθηκαν για αποζημιώσεις ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Για την οικονομία, οι πυρκαγιές ισοδυναμούν με ετήσια απώλεια εθνικού εισοδήματος έως και 1 δισ. ευρώ.

Ανοδος του πληθωρισμού λόγω της προβλεπόμενης ανόδου των τιμών των αγροτικών προϊόντων, φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά από τις ελλείψεις σε προϊόντα που παρήγαγαν οι πληγείσες περιοχές, μείωση του ρυθμού αύξησης του εθνικού εισοδήματος, αλλά και αύξηση της ανεργίας είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις στην οικονομία λόγω της καταστροφής.

Η μείωση του παραγωγικού δυναμικού, που προς το παρόν δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες επιπτώσεις θα οδηγήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,2% έως 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση για τα επόμενα τουλάχιστον δύο έως τέσσερα χρόνια.

Οι ελλείψεις θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν με εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό, επηρεάζοντας αρνητικά το εμπορικό ισοζύγιο. Ο μεγάλος φόβος των οικονομολόγων, ωστόσο, είναι η άνοδος της ανεργίας.

«Όσοι από τους πληγέντες εγκαταλείψουν τις περιοχές τους λόγω της καταστροφής της περιουσίας τους και αναζητήσουν εργασία στην πόλη καταγράφονται αμέσως στους ανέργους» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Κοινές δράσεις για την ανασυγκρότηση

«Η επιχειρηματική κοινότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, και διαπνέεται από υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα συμπαρασταθείτε υλικά και ηθικά στον δοκιμαζόμενο πληθυσμό της χώρας μας, ο καθένας ανάλογα με τις δραστηριότητες και τις δυνατότητές του. Η άμεση συνεισφορά στον ειδικό λογαριασμό αρωγής πυροπαθών που άνοιξε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αποτελεί ατομικό και συλλογικό μας χρέος» δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος.

Επιπλέον, ο κ. Δασκαλόπουλος προανάγγειλε ότι ο ΣΕΒ προτίθεται να αναλάβει άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να υποβάλει προτάσεις για την αποκατάσταση του παραγωγικού ιστού στις πληγείσες περιοχές. Ήδη, ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ βρίσκονται σε άμεση επαφή προκειμένου να αποφασίσουν για τις κοινές δράσεις τους.

Η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε κοινή συνεδρίαση των προεδρείων των δύο οργανώσεων, τη Δευτέρα, συζήτησαν και εκτίμησαν την κατάσταση και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τις πυρκαγιές. Τα προεδρεία των δύο οργανώσεων πήραν τις εξής αποφάσεις:

– Να καλέσουν τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία μέλη να καταθέσουν οικονομική βοήθεια υπέρ των πυρόπληκτων στον ειδικό λογαριασμό που ανοίχτηκε στην Εθνική Τράπεζα – πλ.Βικτωρίας» με αριθμό 118/348522-68. Σε πρώτη φάση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ καταθέτουν ποσό 100.000 ευρώ.

– Την εισφορά αλληλεγγύης όλων των εργαζομένων με το ποσό των 5 ευρώ υπέρ των πυρόπληκτων με παρακράτηση από το μισθό τους, ενώ παράλληλα ζητούν την τουλάχιστον ισόποση συμμετοχή των εργοδοτών. Τη φιλοξενία σε κατασκηνώσεις των δύο οργανώσεων 1.000 παιδιών και 200 ηλικιωμένων από τις πυρόπληκτες περιοχές.

– Να απευθύνουν έκκληση για βοήθεια και αλληλεγγύη στη Συνομοσπονδία Ελεύθερων Συνδικάτων και στις διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ταυτόχρονα, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν όλους τους εργαζόμενους σε Υγεία, Παιδεία και Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας (ΟΤΕ, ΔΕΗ ΟΣΕ κ.λπ.) να ενεργοποιηθούν στο μέγιστο για την αποκατάσταση των βλαβών και όλων των υπηρεσιών φροντίδας, υγείας και υποστήριξης των πληγέντων.

«Τα Εργατικά Κέντρα των πυρόπληκτων περιοχών και όλοι οι εργαζόμενοι οφείλουν να προστρέξουν και να βοηθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους για την κατάσβεση των πυρκαγιών, αλλά και για τη βοήθεια και ανακούφιση των πληγέντων συμπολιτών μας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024