Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμμένει η κυβέρνηση στην άποψη ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο πίσω από τις πυρκαγιές

Εμμένει η κυβέρνηση στην άποψη ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο πίσω από τις πυρκαγιές

Απέφυγε ο Θ.Ρουσόπουλος να μιλήσε για «ασύμμετρη απειλή», είπε όμως ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το εύρος των πυρκαγιών, που ξεπέρασαν τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού. Εφεύρημα η φημολογία κατά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αμφισβητεί τα στοιχεία του υπουργού Επικρατείας.

28

Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων και των πληγεισών περιοχών από τις καταστροφικές πυρκαγιές ανακοίνωσε αναλυτικά τη Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το εύρος και η συχνότητα των πυρκαγιών, καθώς και ότι οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν υπερέβησαν τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού. Τόνισε δε πως οι εκλογές θα γίνουν κανονικά.

Ξεπερνώντας γραφειοκρατικά εμπόδια θα μπορεί ο κάθε πολίτης που επλήγη, με μια απλή αίτηση να λάβει την οικονομική ενίσχυση από το κράτος για τις πρώτες ανάγκες, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι η Πολιτεία προσπαθεί και θα προσπαθεί να σταθεί αρωγός, να είναι η μάνα και ο πατέρας κάθε πληγέντα. Επίσης, από την Τρίτη θα λειτουργεί η γραμμή εξυπηρέτησης πυροπλήκτων στον τετραψήφιο αριθμό 1555.

Σχετικά με τον όρο ασύμμετρη απειλή, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως ο πρωθυπουργός έχει ήδη κάνει συγκεκριμένη αναφορά για τον αριθμό των μετώπων, για την ταχύτητα έκρηξης μιας πυρκαγιάς ή πολλών εστιών πυρκαγιών σε ίδιους ή διαφορετικούς χώρους. Μάλιστα πρόσθεσε πως το εύρος των μετώπων και των πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλο και από την άλλη μεριά δεν μπορεί να είναι τυχαίο. «Αναρωτηθείτε πόσο τυχαία είναι όλα αυτά; Με αυτή την επισήμανση δεν υπαινίσσεται τίποτα η κυβέρνηση, παρά μόνο αυτό που κάθε Έλληνας αναρωτιέται» πρόσθεσε.

Ο κ. Ρουσόπουλος έκανε ειδική αναφορά στον αριθμό των πυρκαγιών, των μετώπων και των παράλληλων εστιών σε νυχτερινές ώρες που τις χαρακτήρισε περίεργες, αφού δεν υπάρχει μεγάλη ζέστη. Ειδικότερα είπε ότι το 2004 είχαμε 4.558 πυρκαγιές, το 2005 είχαμε 4.554, το 2006 είχαμε 4.631, το 2007 είχαμε 6.604 και το καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει. Ενδεικτικά επίσης ανέφερε ότι στις 24/8 του 2004 είχαν εκδηλωθεί 72 πυρκαγιές, το 2005 την ίδια ημερομηνία 44 ,το 2006 την ίδια ημερομηνία 52 και το 2007, 124.

Επίσης συμπλήρωσε πως γίνεται προσπάθεια για συλλήψεις, αναφέροντας ότι επί 44 υποθέσεων της Πυροσβεστικής, έχουν γίνει 61 συλλήψεις, επί 12 περιπτώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν γίνει 18 συλλήψεις και από το σύνολο τελικά κρατούνται επτά. Ο υπουργός τόνισε ότι συνεχίζονται οι ανακρίσεις και οι έρευνες, υπάρχουν στοιχεία που αποτελούν ενδείξεις και μένει να αποδειχθούν κατά πόσο είναι αποδείξεις και έφερε ως παράδειγμα βίντεο που προβλήθηκε και στο οποίο δύο άτομα φαίνονται που έβαζαν φωτιά στον Υμηττό. Επίσης είπε πως έχουν ανακαλυφθεί εμπρηστικοί μηχανισμοί, πως υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες, πως έχουν γίνει προσαγωγές και συλλήψεις και πως τα υπόλοιπα είναι δουλειά της ανάκρισης.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού είπε ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει δώσει απαντήσεις και πως οι ανάγκες στο εύρος των μετώπων είναι τέτοιες που υπερβαίνουν το επιθυμητό επίπεδο της χώρας σε μέσα πυρόσβεσης. Μάλιστα ανέφερε πως η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο στόλο στην Ευρώπη και πως το έργο είναι δύσκολο, λαμβανομένων υπόψη των συνθηκών. «Τα οκτώ μποφόρ γίνονται δέκα, είναι δύσκολο έως αδύνατο να επέμβουν εναέρια μέσα» είπε ο κ. Ρουσόπουλος, λέγοντας μάλιστα ότι «δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες». Σε ερώτηση για το αν θα έπρεπε να έχει επέμβει νωρίτερα ο Στρατός, είπε πως ο Στρατός από την πρώτη στιγμή, από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα μπήκε στον αγώνα, αλλά διευκρίνισε πως ο Στρατός δεν κάνει πυρόσβεση και πως δεν θα έστελνε κανείς ανεκπαίδευτους φαντάρους στο μέτωπο της φωτιάς.

Για το αν υπήρξε κάποιος συντονιστής είπε ότι για επιχειρησιακά ζητήματα οφείλουμε να απευθυνόμαστε σε εκείνους, που έχουν την ευθύνη, ενώ σε ερώτηση για την φημολογία περί κόντρας μεταξύ των κ.κ. Φούρλα και Κόη, απάντησε πως η σεναριολογία περί αντιπαραθέσεων για δύο πρόσωπα που έχουν δώσει τον εαυτό τους δεν ωφελεί σε τίποτα. Για το αν υπήρχε σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, είπε ότι για πρώτη φορά η αντιπυρική περίοδος άρχισε ένα μήνα νωρίτερα και πως οι συνθήκες που βιώνουν όλοι οι έλληνες είναι διαφορετικές από κάθε άλλη χρονιά.

Απάντηση του ΠΑΣΟΚ

Για επανάληψη ανεπαρκών ημίμετρων μίλησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης σχολιάζοντας όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, αμφισβητώντας παράλληλα τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ρουσόπουλος, λέγοντας ότι προκύπτει ένα πολύ σοβαρό θέμα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ραγκούσης αμφισβήτησε τα στοιχεία για τους αριθμούς των πυρκαγιών που έδωσε ο κ. Ρουσόπουλος, αναφέροντας ότι ήταν παραποιημένα, κάνοντας παράλληλα λόγο για «άνευ προηγουμένου κοροϊδία» από την πλευρά της κυβέρνησης, όταν επιλέγει να συγκρίνει τις πυρκαγιές μιας μέρας, ενός έτους, με τις πυρκαγιές της αντίστοιχης μέρας, ενός προηγούμενου έτους.

Επίσης, ο κ. Ραγκούσης ότι οι πυρκαγιές, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το 2006 ήταν 8.874, το 2005 ήταν 9.181, το 2004 ήταν 9.866, το 2003 ήταν 9.117, το 2002 ήταν 8.683, το 2001 ήταν 13.817 και το 2000 ήταν 14.021. Ακόμη αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της εφημερίδας Βραδυνή της 10 Ιουλίου 2000, όπου αναφερόταν ότι το Σαββατοκύριακο 8 – 9 του μηνός εκείνου του έτους ξέσπασαν 200 πυρκαγιές ανά την επικράτεια, ενώ την επόμενη μέρα, σε μία μόνο ώρα, ξέσπασαν άλλες 25. Επέκρινε δε τον Θ.Ρουσόπουλο και την κυβέρνηση ότι δεν έκαναν καμία αναφορά στους νεκρούς των πυρκαγιών.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τον Θ.Ρουσόπουλο ότι αφήνει να υφέρπει η φημολογία περί ασύμμετρων απειλών, την οποία χαρακτήρισε εφεύρημα της κυβέρνησης, καθώς δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες της και επιχειρεί να κοροϊδέψει το λαό. Το ερώτημα, τόνισε ο κ. Ραγκούσης, δεν είναι αν υπάρχουν εμπρηστές, αλλά αν υπάρχει κράτος και αποδείχθηκε φέτος ότι το κράτος ηττάται από τους εμπρηστές.

Αντί ο κ. Ρουσόπουλος μέσα από τον επικοινωνιακό και πολιτικό πανικό της κυβέρνησης να λέει όλα αυτά, καλύτερα να στείλουν τους υπουργούς στα μέτωπα των πυρκαγιών, να συντονίσουν το έργο της αντιμετώπισής τους και να αφήσουν κατά μέρος τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Είναι αδιανόητο, είπε, ο κ. Ρουσόπουλος να αρνείται να πει έστω και μία λέξη στοιχειώδους αυτοκριτικής και να ζητήσει μια ελάχιστη συγνώμη.

Ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρθηκε και στην επαναφορά του κ. Ρουσόπουλου σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου, τονίζοντας ότι η απόφαση του πρωθυπουργού έσπασε μια θεσμικού χαρακτήρα συμφωνία, που θέλει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να είναι υπηρεσιακός και όχι κομματικός. Δεν μας ενοχλεί, πρόσθεσε, η ανάκτηση αρμοδιοτήτων από τον κ. Ρουσόπουλο, όμως πρέπει να τονίσουμε ότι πρόκειται για θεσμικό ατόπημα, το οποίο υποδηλώνει ότι ο κ. Κ.Καραμανλής και η κυβέρνηση έχουν χάσει το όριο και σημείωσε ότι ήδη έχει ορκιστεί υπηρεσιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε εξάλλου ότι το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος του κόμματος Γ.Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να επαναθέσει το θέμα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024