Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι φλόγες έζωσαν την Αρχαία Ολυμπία - Σώθηκε στο παρά πέντε το Μουσείο

Οι φλόγες έζωσαν την Αρχαία Ολυμπία – Σώθηκε στο παρά πέντε το Μουσείο

Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας έφτασαν οι φλόγες το απόγευμα της Κυριακής. Το Μουσείο και τα άλλα κτίσματα σώθηκαν την τελευταία στιγμή, ενώ στάχτη έγινε ο περιβάλλων χώρος. Εγκλωβισμένοι κάτοικοι των γύρω χωριών απηύθυναν απελπισμένη έκκληση βοήθειας για να τους απομακρύνουν. Μάχη με τις φλόγες σε δεκάδες μέτωπα. Δύσκολη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Ηλεία, τη Λακωνία και την Εύβοια.
Διαβάστε τις άποψεις που έγραψαν οι αναγνώστες...

51

Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας έφτασαν οι φλόγες το απόγευμα της Κυριακής. Το Μουσείο και τα άλλα κτίσματα κινδύνευσαν άμεσα και σώθηκαν την τελευταία στιγμή.

Οι φλόγες από δύο μεγάλα μέτωπα έχουν κάψει σπίτια στις παρυφές του οικισμού και από hspace=10ώρα είχαν βρεθεί κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και στο κτίριο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, δίπλα στο Αρχαίο Στάδιο.

Στις φλόγες παραδόθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημε πηγές- ο Κρόνιος Λόφος, ενώ οι αρχαιολόγοι αναμένουν να περάσει η πύρινη λαίλαπα για να ελέγξουν εάν έχουν γίνει ζημιές στο Μουσείο.

Ο υπουργός Πολιτισμού, που μετέβη στην Αρχαία Ολυμπία, δήλωσε ότι το νέο Μουσείο, ο αρχαιολογικός χώρος, η Ολυμπιακή Ακαδημία και το Στάδιο «είναι ανέπαφα». Όπως είπε, «κάηκαν κάποια δέντρα πέριξ του αρχαιολογικού χώρου». Αργότερα το βράδυ, ωστόσο, ο κ. Βουλγαράκης επανήλθε παραδεχόμενος ότι είναι μεγάλη η καταστροφή. Οι κάτοικοι αποδοκίμασαν τον υπουργό κατά την αναχώρησή του.

Οι εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής δεν έχουν υποστεί ζημιές, επιβεβαίωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ΑΝΤ1 και ο υπεύθυνος των εγκταστάσεων Χαρ.Γιανναράς.

hspace=10Το σύστημα πυρόσβεσης του αρχαιολογικού χώρου λειτούργησε, αλλά δεν επαρκούσε να αντιμετωπίσει τις φλόγες και σύντομα τέθηκε εκτός λειτουργίας όταν σταμάτησαν να λειτουργούν οι ηλεκτρικές αντλίες όταν κάηκαν οι μετασχηματιστές. Η φωτιά έκαψε τον περιβάλλοντα χώρο που αποτελεί μέρος των αρχαιολογικών εγκαταστάσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Σώματος, αρχιπύραρχος Ν.Διαμαντής, στην περιοχή επιχείρησαν συνολικά 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα τα οποία πραγματοποίησαν ρίψεις 2.180 τόνων νερού συνολικά. Από γης επιχείρησαν 8 οχήματα της Πυροσβεστικής, 5 από όμορες υπηρεσίες κι ένα ερπυστριοφόρο χωρητικότητας 15 τόνων νερού.

Ανέφερε πως με οργανωμένη κινητοποίηση διασώθηκαν το παλαιό και το νέο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, η Ολυμπιακή Ακαδημία και όλα τα άλλα μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά, καθώς η φωτιά «έγλυψε» το χώρο δεν αποφεύχθηκαν οι απώλειες στο πράσινο του ιερού Κρόνιου Λόφου.

hspace=10Εκατοντάδες κάτοικοι από τα γύρω χωριά εγκλωβίστηκαν και απηύθυναν απελπισμένη έκκληση βοήθειας για να τους απομακρύνουν.

Μετά τα μεσάνυχτα της Κυρικής στην Αρχαία Ολυμπία έφθασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και επισκέφθηκε τον χώρο της καταστροφής. Όλη η Ελλάδα είναι συγκλωνισμένη και αναγνωρίζει τον κόπο σας είπε απευθυνόμενος στους πυροσβέστες που πριφρουρούσαν τον αρχαιολογικό χώρο.

Την Αρχαία Ολυμπία επισκέφθηκε και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας επισκέφθηκε για ενημέρωση και εκτίμηση της κατάστασης. Ο κ. Πολύδωρας εξέφρασε την ικανοποίησή μου γιατί σώθηκε η Ολυμπία. «Μέχρις αυτοθυσίας και με τραυματισμούς, νομίζω τρεις ή τέσσερις όπως μου ανεφέρθη, επολέμησαν με τις επίγειες δυνάμεις και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό» είπε για τους πυροσβέστες.

hspace=0 Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές σε δεκάδες μέτωπα. Δύσκολη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Ηλεία, στη Λακωνία, στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας και στην Εύβοια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024