Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάχη σε πολλά μέτωπα για τα δάση - Παρέμβαση εισαγγελέα

Μάχη σε πολλά μέτωπα για τα δάση – Παρέμβαση εισαγγελέα

Σε τέσσερα μέτωπα συνεχίζεται η μάχη για τη σωτηρία της Πάρνηθας, ενώ αναζωπυρώθηκαν οι εστίες στο Σχηματάρι, στο Πήλιο και στην Αγιά. «Η μάχη συνεχίζεται, τα δύσκολα δεν πέρασαν» είπε ο Β.Πολύδωρας μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, πολύ νωρίς το πρωί. Στο Κέντρο της Πυροσβεστικής μετέβη το μεσημέρι ο Κ.Καραμανλής. Παρέμβαση εισαγγελέα για τις πυρκαγιές.

30

Σε τέσσερα μέτωπα συνεχίζεται η μάχη για τη σωτηρία της Πάρνηθας, όπου η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

Με το πρώτο φως της ημέρας επαναλήφθηκαν οι ρίψεις νερού από αεροπλάνα και ελικόπτερα, ενώ μάχη δίνουν και οι επίγειες δυνάμεις σε τέσσερα μεγάλα μέτωπα:στο Μπάφι, στο Φλαμπούρι, τη Ντάρτιζα και στα Ραντάρ στο Κεραμίδι. Το μεσημέρι, ωστόσο, αναζωπυρώθηκαν τρία ακόμα μέτωπα, λόγω και της ενίσχυσης των ανέμων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στάχτη έγιναν 25 χιλιάδες (επί συνόλου 38 χιλιάδων) στρέμματα του Εθνικού Δρυμού.

Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα, 130 πυροσβέστες με 51 οχήματα, 70 πεζοπόρα τμήματα και 300 στρατιώτες.

Το άλλο μεγάλο μέτωπο είναι το Πήλιο, όπου υπάρχουν τρεις πυρκαγιές στο Νεοχώρι, στο Καλαμάκι και στις Μηλιές.

Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 123 πυροσβέστες με 49 οχήματα, 87 άτομα και 100 στρατιώτες, ενώ δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο κάνουν ρίψεις νερού στο Νεοχώρι και στο Καλαμάκι και άλλα τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο στις Μηλιές.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και η πυρκαγιά στην Αγιά της Λάρισας και στην Μελιβοία, όπου κάνουν προσπάθειες για την κατάσβεσή της 5 πυροσβεστικά αεροπλάνα, 116 πυροσβέστες με 36 οχήματα, 30 άτομα και 100 στρατιώτες.

Ανεξέλεγκτη επίσης η φωτιά στο Καραούλι Ελευσίνας που καίει πευκοδάσος για 4η μέρα σε δύσβατη περιοχή και αντιμετωπίζεται από 42 πυροσβέστες με 14 οχήματα και 60 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 12:30 τη νύχτα σε πευκοδάσος στα Χρυσοκελάρια Μεσσηνίας. hspace=10Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Νέο Ροϊνό – Αμαριανό Αργολίδας, όπως επίσης στον Πόρο και στο Κιάτο. Υπό πλήρη έλεγχο είναι η φωτιά στο Λυγουριό.

Mάχη με τιςφλόγες και στηΘεσσαλονίκη, σε μεγάλη έκταση μεταξύ των περιοχών Λοφίσκος, Πέντε Βρύσες, Κολχικό και Δρακόντιο στο Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης.

Η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, ενώ έχουν αποτεφρωθεί περίπου 1.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, πουρναριών καθώς και θερισμένων χωραφιών.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, συμμετέχει ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 40 οχήματα και 80 πυροσβέστες. Σύμφωνα με τους άνδρες της Πυροσβεστικής, τουλάχιστον εννέα εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν σε δασικές περιοχές στις χερσονήσους Κασάνδρας και Σιθωνίας στη Χαλκιδική εξαιτίας των κεραυνών που έπεσαν μετά την ξαφνική καταιγίδα που έπληξε την περιοχή.

Με εντολή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε επιφυλακή, το 50% της αστυνομικής δύναμης σε όλη την Ελλάδα.

Σε επιφυλακή τα Νοσοκομεία «Αμαλία Φλέμινγκ» και Σωτηρία, καθώς και τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

Πολύδωρας: «Σχετική επιτυχία»

Εν τω μεταξύ, νωρίς το πρωί, στις 6:30,πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

hspace=10

Επίσης, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Ανδρέας Κόης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Φούρλας.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Βύρων Πολύδωρας είπε ότι οι Αρχές έδωσαν δύσκολες μάχες με σχετική επιτυχία. «Σε δλυο νύχτες και τρες μέρες δώσαμε μάχη με έναν τεράστιο αριθμό εστιών αναζωπύρωσης και τις εξουδετερώσαμε και αυτός είναι ο ορισμός της σχετικής επιτυχίας» εξήγησε.

Ο ίδιος είπε ότι η μάχη συνεχίζεται και ότι ο δύσκολος καιρός δεν πέρασε. Παράλληλα, απέρριψε τα περί ολιγωρίας στην περίπτωση της Πάρνηθας.

Ο κ. Πολύδωρας είπε ακόμα ότι η επιχείρηση συνεχίζεται στα Δερβενοχώρια, ενώ στη Μαγνησία σπεύδουν επιπλέον εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης.

Στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής μετέβη το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη χώρα.

Το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Σταμούλης. Ο ίδιος είπε ότι η φωτιά στηνΠάρνηθα δεν ξέφυγε ποτέ από τον έλεγχο της Πυροσβεστικής, ενώ απέδωσε το μέγεθος της καταστροφής στον δύσκολο δασικό όγκο του βουνού.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδάς έδωσε εντολή στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παν. Πούλιο να ορίσει εισαγγελείς που θα εποπτεύουν τις ανακρίσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τα αίτια των πυρκαγιών στην Αττική.

Ο κ. Πούλιος ανέθεσε την εποπτεία των ανακρίσεων στους εισαγγελείς Πρωτοδικών Ελένη Ράικου και Ανδρ. Καραφλό.

Επίσης, το ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θα ερευνήσει, εκτός από τα αίτια των πυρκαγιών, αν είναι αποτέλεσμα εμπρησμών, όπως και αν υπάρχούν ευθύνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024