Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καίει την Πάρνηθα και απειλεί την Αυλίδα η πύρινη λαίλαπα - Νεκροί στην Αγιά Λάρισας

Καίει την Πάρνηθα και απειλεί την Αυλίδα η πύρινη λαίλαπα – Νεκροί στην Αγιά Λάρισας

Δύο νεκροί από την πυρκαγιά στην Αγιά Λάρισας, δεκάδες πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα. Mεγάλη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, έφτασε μέχρι την Πάρνηθα, εγκλωβίζοντας τον αρχηγό της Πυροσβεστικής. Εκκενώθηκαν το «Μον Παρνές», οι κατασκηνώσεις και το «πάρκο κεραιών». Κατοικημένες περιοχές απειλούνταν στην Αυλίδα. Εννέα νεκροί από το κύμα καύσωνα...

30

Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά στην Αγιά Λάρισας, ενώ δεκάδες είναι τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν περιοχές των νομών Λάρισας και Μαγνησίας, ενώ μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια.

Τρεις άνδρες κατευθύνονταν με ένα φορτηγό αυτοκίνητο από το χωριό Ανατολή προς το χωριό Δήμητρα του νομού Λαρίσης. Όταν είδαν την πυρκαγιά, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητο. Ο ένας από τους τρεις κατάφερε να σωθεί και να ειδοποιήσει την Πυροσβεστική. Ωστόσο, οι άλλοι δύο άνδρες εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και βρήκαν τραγικό θάνατο.

Ανεξέλεγκτη μαινόταν μέχρι το βράδυ της Πέμπτης η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια και, λόγω των ισχυρών ανέμων, είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις και κατευθυνόταν προς την Πάρνηθα, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, για να ανακόψουν την πορεία της. Στην περιοχή έσπευσε ο επικεφαλής της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ. Φούρλας.

Η πυρκαγιά αυτή, η οποία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ξεκίνησε από πυλώνα της ΔΕΗ, είχε κάψει μεγάλη έκταση, ενώ είχε προξενήσει ζημιές και σε αρκετά σπίτια στο χωριό Στεφάνι.

Λίγο πριν τις 21:30 εκκενώθηκε το ξενοδοχείο «Μον Παρνές» στην Πάρνηθα, οι κατασκηνώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και το «πάρκο κεραιών», καθώς η πυρκαγιά είχε επεκταθεί σε πυκνό δάσος του μοναδικού βουνού που είχε μείνει μέχρι τώρα αλώβητο στην Αττική. Από την Αστυνομία απαγορεύθηκε η κίνηση οχημάτων και πεζών από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω.

Στην Πάρνηθα εγκλωβίστηκε και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κόης, και καταβάλλονταν προσπάθειες απεγκλωβισμού του. Ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν δέκα πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ 16 οχήματα με 40 πυροσβέστες από άλλους νομούς της χώρας αναμένονταν στην περιοχή για περαιτέρω ενίσχυση των εκεί επίγειων δυνάμεων.

Νέα εστία φωτιάς εκδηλώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στην περιοχή της Μελιβοίας Αγιάς. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές, που βρίσκονται από την Τετάρτη στις παρυφές του Κισσάβου, έστρεψαν όλες τους τις δυνάμεις στη νέα εστία φωτιάς, προσπαθώντας να την θέσουν υπό έλεγχο με δυνάμεις από αέρος και εδάφους.

Πυρκαγιά ξέσπασε πυρκαγιά κοντά στο 65ο χλμ. της Εθνικής Οδού ΑθηνώνΛαμίας, στο ύψος του Σχηματαρίου. Στην περιοχή διακόπηκε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα του δρόμου. Το απόγευμα η φωτιά είχε φτάσει σχεδόν στην Αυλίδα και απειλούνταν κατοικημένες περιοχές.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν την Πέμπτη οι πυρκαγιές σε Λυγουριό, Μιδέα, Κόρινθο, Μυκήνες, Μύλους, Πόρο, Αγιά, και Ελούντα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειακού διοικητή της Πυροσβεστικής στην Πελοπόννησο, Γιάννη Ζώη, έχουν καταγραφεί μεγάλες καταστροφές και έχουν αποτεφρωθεί χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και δασικής έκτασης. Ο κ. Ζώης συμπλήρωσε πως το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης είναι πολύ πιθανό, αφού, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα αυξηθούν οι άνεμοι στην περιοχή.

Παράλληλα, τόσο στην Αργολίδα όσο και στον Πόρο κάηκαν τέσσερα σπίτια.

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή Όσσα του Λαγκαδά, κατακαίγοντας έκταση με πουρνάρια. Στο σημείο έσπευσαν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού. H φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο το βράδυ έχοντας κάψει περίπου 1000 στρέμματα χορτολιβαδική έκταση, πουρνάρια καθώς και θερισμένα χωράφια.

Υπό έλεγχο τέθηκε φωτιά που εκδηλώθηκε σε ξερόχορτα, κατά μήκος τη σιδηροδρομικής γραμμής από τη ΒΙΠΕΘ μέχρι τα Διαβατά, μετά από σπινθήρα που προκλήθηκε από διερχόμενη αμαξοστοιχία.

Πενήντα στρέμματα δασικής έκτασης καταστράφηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης από άγνωστη αιτία στην περιοχή Ψηλός Στάλος, κοντά σε πεδίο βολής του στρατού, στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και κατασβέστηκε το απόγευμα, ενώ στο σημείο παρέμεναν δυνάμεις της Πυροσβεστικής για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Περί τις 21:30 την Πέμπτη σε εξέλιξη βρίσκονταν ακόμα οι δύο φωτιές στο Νεοχώρι και το Καλαμάκι Μαγνησίας, στο Καραούλι Ελευσίνας, στη Νέα Τύρινθα Αργολίδας, στη Μελιβοία Λάρισας και στα Αβδηρα Ξάνθης, ενώ σε ύφεση, δίχως ωστόσο να λεχουν τεθεί υπό έλεγχο, βρίσκονταν οι πυρκαγιές στη Μαμουσιά Αιγιαλείας, στο Βιάνο Ηρακλείου Κρήτης, στο Ροεινό Αργολίδας, στις Μηλιές και τον Αγιο Βλάση Μαγνησίας.

Οι υπόλοιπες πυρκαγιές βρίσκονταν υπό μερικό έλεγχο, αλλά, λόγω των ισχυρών ανέμων, υπήρχε κίνδυνος αναζωπύρωσης. Το απόγευμα της Πέμπτης ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κήρυξε σε γενική επιφυλακή όλες τις πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας.

«Ο εν εξελίξει καύσωνας, όπως και τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δείχνουν, αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο, το οποίο είχε και τις επιπτώσεις του σε πάρα πολλές περιπτώσεις» δήλωσε για τις πυρκαγιές ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό την Πέμπτη.

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε την κατάσταση «πρωτόγνωρη» και προσέθεσε: «Είμαι υποχρεωμένος και το κάνω, γιατί είναι χρέος της Πολιτείας, να εκφράσω τη λύπη μου για όσους ήταν θύματα του καύσωνα. Κάναμε παν το δυνατό, αλλά πάντα η πολιτεία πρέπει να απολογείται σε αυτές τις περιπτώσεις για εκείνους που χάθηκαν από τις αιτίες του καύσωνα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

LIVE: Μπάγερν – Άρσεναλ

Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπάγερν - Άρσεναλ για το Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024