Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δύο πορείες και μια συγκέντρωση στον φετινό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Δύο πορείες και μια συγκέντρωση στον φετινό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Με δύο πορείες, μία της ΓΣΣΕ και της ΑΔΕΔΥ στο υπουργείο Οικονομίας και μία του ΠΑΜΕ στην πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς και με μια συγκέντρωση της ΔΑΚΕ, γιορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά με σύνθημα «Τα λεφτά μας στα Ταμεία». Επίθεση Παπανδρέου στην κυβέρνηση από το Ηράκλειο.

38

Με δύο πορείες, μία της ΓΣΣΕ και της ΑΔΕΔΥ προς το υπουργείο Οικονομίας και μία του ΠΑΜΕ στην αμερικανική πρεσβεία, γιορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά με κεντρικό σύνθημα «Τα λεφτά μας στα Ταμεία». Χωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε η ΔΑΚΕ στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.

Συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση, προέβαλε το αίτημα «φέρτε πίσω τα λεφτά» και σημείωσε ότι τα συνδικάτα θα διεκδικήσουν μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Συμπλήρωσε ότι τα συνδικάτα θα διεκδικήσουν νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων και θα ζητήσουν την αυτοδιοίκηση των ταμείων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ζήτησε την άμεση επιστροφή των χρημάτων και την τιμωρία των ενόχων, ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 15 Μαΐου, που θα πραγματοποιηθεί με κεντρικό αίτημα τη διεκδίκηση της αποκατάστασης όλων των ζημιών που υπέστησαν τα ταμεία.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική, χαρακτήρισε την υπόθεση των ομολόγων καταλήστευση των ταμείων και κατελόγισε ευθύνη στο οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος κατελόγισε ευθύνες προς όλες τις πλευρές για τις διασπαστικές, όπως τις χαρακτήρισε, συγκεντρώσεις κατά τη ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς και πρότεινε στους εργαζομένους να κινηθούν με τακτική που θα έχει ως θεμέλιο την ενότητα, την αλληλεγγύη και την κοινή δράση. Επανέλαβε την πρόταση για άμεση σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των ομολόγων και ζήτησε να επιστραφούν τα χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην πλατεία Συντάγματος, όπου πραγματοποίησε συγκέντρωση το ΠΑΜΕ η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Αν θέλουν οι εργαζόμενοι να χτυπήσουν τις ανομίες, τα παράνομα σκάνδαλα, θα πρέπει να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στο αντιπάλεμα των νόμιμων σκανδάλων, αυτών που γίνονται με τη βούλα του νόμου, τα σκάνδαλα που έχουν σχέση με τη πιο στυγνή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης».

Στη συγκέντρωση υπήρχε ένα τεράστιο πανό με το σύνθημα «Ο πλούτος ανήκει στον κόσμο της εργατιάς».

Ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης Γιώργος Πέρος, μέλος της κεντρικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, κατήγγειλε την τουρκική κυβέρνηση γιατί, όπως ανέφερε, χτύπησε κομμουνιστές και απλούς εργάτες στη Κωνσταντινούπολη και κάλεσε τα συνδικάτα να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους «για να μπορέσει και η εργατική τάξη της Τουρκίας να αποτινάξει τον ζυγό από πάνω της».

«Τιμάμε την εργατική πρωτομαγιά, ημέρα πάλης και αλληλεγγύης» είπε ο κ. Πέρος και έστειλε μήνυμα αγώνα στους μετανάστες και τα λαϊκά στρώματα, επισημαίνοντας ότι η ταξική πάλη είναι δύναμη προόδου που μπορεί να κάνει τον καπιταλισμό πιο ανθρώπινο.

Καταδίκασε τον δικομματισμό και την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και του ΠΑΣΟΚ καθώς και τις «αυξήσεις ντροπής που συμφώνησε η ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση και τις αντιδραστικές αλλαγές που προετοιμάζονται στο ασφαλιστικό».

Ο Γ.Παπανδρέου στο Ηράκλειο

Με τη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, παρουσία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μ.Κεφαλογιάννη, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, βουλευτών, τοπικών αρχών, φορέων και εργαζομένων, γιορτάστηκε στο Ηράκλειο η Εργατική Πρωτομαγιά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση προς την κυβέρνηση τονίζοντας ότι δεσμεύεται προσωπικά πως θα χτυπήσει κάθε λογική ιδιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

«Θα χτυπηθεί η αθλιότητα της υποκρισίας και της συγκάλυψης» είπε και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «κοντά στον εργαζόμενο, τον Έλληνα πολίτη και την ελληνική οικογένεια, στους αγώνες που δίνουν για μια δίκαιη κοινωνία»

Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει υπονομεύσει το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια παιδεία, την υγεία, το ασφαλιστικό και την πρόνοια. «Θα βάλουμε τέρμα σε μια πολιτική που έχει την αντίληψη ότι το κράτος είναι δικό τους, ότι είναι λάφυρο για να το μοιραστούν σε μια άθλια πολιτική λεηλασίας, του κόπου του ελληνικού λαού, των ασφαλιστικών ταμείων».

Απαντώντας τον προέδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι «ο κύριος Παπανδρέου δεν έχει να πει τίποτα για το σήμερα, βλέποντας ότι αυτή η κυβέρνηση νοικοκυρεύει την οικονομία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, θωρακίζει θεσμικά την διαφάνεια, φέρνει στο φως και στη δικαιοσύνη κάθε ύποπτο ζήτημα».

Ο κ. Παπανδρέου «δεν έχει να εγγυηθεί τίποτα για το αύριο, δηλώνοντας απών από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα και την Παιδεία και αποφεύγοντας συστηματικά να καταθέσει έστω και μία συγκεκριμένη πρόταση για τον τόπο και τους πολίτες» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ρουσόπουλος.

«Την όξυνση και την πόλωση, προκαλούν οι πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και η προσπάθεια της κυβέρνησης Καραμανλή να παραμείνει στην εξουσία με κάθε τρόπο, όπως με την επιχείρηση λεηλασίας των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, που προσέφερε υπηρεσία στους ημέτερους, με στόχο να στηριχθεί ένα σύστημα εξουσίας χωρίς αρχές και χωρίς αξίες» ανταπάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024