Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Σάββα Τσιτουρίδη

Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Σάββα Τσιτουρίδη

Ένα αιφνίδιο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού οδήγησε στην «έξοδο» του Σ.Τσιτουρίδη έπειτα από 60 ημέρες αποκαλύψεων για τα ομόλογα. «Μοιραίος» στάθηκε ο εξ απορρήτων του στο υπουργείο Απασχόλησης Ευγ.Παπαδόπουλος. Παρασκήνιο και η τελευταία συνέντευξη Τσιτουρίδη ως υπουργού στο Βήμα της Κυριακής... 
- Δεν αρκεί η παραίτηση Τσιτουρίδη, λέει η αντιπολίτευση

51

Ένα αιφνίδιο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή στις 12:30 του Σαββάτου οδήγησε στην «έξοδο» του υπουργού Απασχόλησης έπειτα από 60 ημέρες αποκαλύψεων για τα ομόλογα. «Μοιραίος» στάθηκε ο εξ απορρήτων του στο υπουργείο Ευγένιος Παπαδόπουλος. Το παρασκήνιο και η τελευταία συνέντευξη Τσιτουρίδη ως υπουργού στο Βήμα της Κυριακής…

Ο «πυρετός» τηλεφωνημάτων και διαβουλεύσεων ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής όταν ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για επικείμενα δημοσιεύματα με πληροφορίες ότι έχει διαταχθεί άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του γενικού γραμματέα Απασχόλησης Ευγ.Παπαδόπουλου, στενού συνεργάτη του Σ.Τσιτουρίδη, για χρηματιστηριακές πράξεις από την περίοδο του 1999.

Ο Ευγ.Παπαδόπουλος, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε μιλώντας για άδικες επιθέσεις, θεωρείται ο εξ απορρήτων του κ. Τσιτουρίδη στο υπουργείο Απασχόλησης. Υπήρξαν καταγγελίες ότι το 1999 μέσω υπεράκτιας εταιρείας, στην οποία συμμετείχε, είχε προβεί σε αγοραπωλησία μετοχών, συμμετέχοντας στην ουσία στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.

Δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό να διερευνηθούν οι πληροφορίες περί εισαγγελικής έρευνας και όταν αυτές επιβεβαιώθηκαν εκτιμήθηκε σε πολύωρη σύσκεψη το πρωί του Σαββάτου πως η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να σηκώσει το βάρος -μολονότι η αποπομπή δεν συνδέεται με αυτή καθαυτή την υπόθεση των ομολόγων και δύο ημέρες νωρίτερα είχε δοθεί πολιτική κάλυψη.

Ο Σάββας Τσιτουρίδης βρισκόταν στο Κιλκίς όταν του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι του Σαββάτου. Η λιτή επιστολή παραίτησης εστάλη πέντε λεπτά αργότερα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του, το μεσημέρι του Σαββάτου, πως δημιουργήθηκε θέμα ηθικής τάξης για την κυβέρνηση. Τόνισε πως τα μέλη της κυβέρνησης έπρεπε να κάνουν προσεκτικές επιλογές συνεργατών, ως ένδειξη σεβασμού στους Έλληνες, ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα κρυφτεί κανένα πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Το Βήμα της Κυριακής δημοσιεύει την τελευταία συνέντευξη του Σάββα Τσιτουρίδη ως υπουργού, στην οποία παραθέτει τους λόγους για τους οποίους δεν σκέφθηκε ούτε στιγμή να παραιτηθεί, αρνούμενος παράλληλα ότι χάθηκαν χρήματα και ότι υπήρξαν υπέρογκες προμήθειες στην υπόθεση των ομολόγων.

Ο Σ.Τσιτουρίδης αναφέρει ότι δεν του είχε ζητηθεί αυτούς τους δύο μήνες από τον πρωθυπουργό να υποβάλει παραίτηση και πως από την πλευρά του προσπάθησε να ολοκληρώσει το έργο που ανέλαβε στο υπουργείο Απασχόλησης.

«Μιλάτε με έναν πολιτικό ο οποίος απέδειξε στην πολιτική του διαδρομή ότι όταν αισθάνθηκε πως υπήρχε ζήτημα πολιτικής ευθιξίας έφυγε, παραιτήθηκε από την κυβέρνηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκείνο το οποίο αισθάνθηκα από την πρώτη στιγμή που ήρθα σε αυτό το υπουργείο ήταν η μεγάλη ευθύνη να ολοκληρώσω ένα έργο απόλυτης θωράκισης στα θέματα της διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας» λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσιτουρίδης αναλαμβάνει την ευθύνη για τα πρόσωπα που διορίστηκαν και διατηρήθηκαν από το 2004 έως σήμερα, αλλά αρνείται κάθε ευθύνη για το πώς επένδυσαν τα αποθεματικά τους τα Ταμεία.

«Ευθύνη θα είχα αν έκανα τον σύμβουλο επενδύσεων στα Ταμεία. Ευθύνη θα είχα αν στη βάση του νόμου που λέει ότι για τις αγορές ομολόγων αποφασίζουν ανεξάρτητα και δεν απαιτείται η έγκριση της κυβέρνησης, παρενέβαινα στις αποφάσεις των Ταμείων. Ευθύνη θα είχα αν διαπίστωνα μια παραβατική συμπεριφορά και πήγαινα να κουκουλώσω την υπόθεση. Ευθύνη θα είχα αν, όπως έκαναν προκάτοχοί μου υπουργοί στα χρόνια του ΠαΣοΚ, έδινα συμβουλές και παρενέβαινα στα Ταμεία για το πού θα επενδύσουν» υποστηρίζει.

Αρνείται, δε, ότι χάθηκαν χρήματα από τα Ταμεία, κάνοντας λόγο για «μεγάλη πλάνη την οποία επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση να δημιουργήσει στον ελληνικό λαό».

«Η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, όπως απέδειξα και κατέθεσα και τελευταία στη Βουλή, αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Μέσα σε μία τριετία η αύξηση θα ξεπεράσει το 40%. Αρα λοιπόν είναι ανακριβές το ότι χάθηκαν λεφτά» αναφέρει, ενώ για τις προμήθειες που πλήρωσαν τα Ταμεία, λέει πως αυτό δεν ισχύει και ότι «τα Ταμεία αγόρασαν ομόλογα σύνθετα, χωρίς καμία προμήθεια. Τα Ταμεία έδωσαν 100 και έχουν 100».

Όσο για τα στελέχη της ΝΔ που φάνηκαν να επιδοκιμάζουν το ενδεχόμενο παραίτησής του, ο κ. Τσιτουρλιδης δηλώνει:

«Είναι από μένα σεβαστή η κάθε άποψη του όποιου στελέχους της ΝΔ. Μιλάμε για μια υπόθεση η οποία είναι πραγματικά δύσκολα κατανοήσιμη. Δημιουργήθηκαν ερωτήματα, ακόμη και στους κόλπους της παράταξης. Η ευθύνη η δική μου όμως είναι να δίνω απαντήσεις, και ζήτησα από πολλούς συναδέλφους προτού προβάλουν την άποψή τους να μου ζητήσουν στοιχεία στη βάση των οποίων θα μπορούσαν να διαμορφώσουν άποψη. Πάρα πολλοί συνάδελφοι το έχουν κάνει. Κάποιοι άλλοι δεν το θεώρησαν σκόπιμο».

Ωστόσο, κατηγορεί τα ΜΜΕ ότι παραποίησαν τις δηλώσεις ορισμένων στελεχών της ΝΔ, καθώς «πάρα πολλοί συνάδελφοι στους οποίους απεδόθησαν δηλώσεις, μου τηλεφώνησαν ή ήρθαν στη συνέχεια στο γραφείο μου για να μου πουν ότι τέτοιες δηλώσεις έχουν παραποιηθεί».

Αντικαταστάτης του κ. Τσιτουρίδη ορίστηκε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και ως τώρα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βασίλης Μαγγίνας. Τον κ. Μαγγίνα αντικαθιστά ο Χρήστος Ζώης. Η ορκωμοσία του νέου υπουργού ορίστηκε για τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι.

Στο τραπέζι για την αντικατάσταση του Σάββα Τσιτουρίδη τέθηκε και το όνομα του Αντ.Σαμαρά, όμως αποκλείστηκε γρήγορα καθώς εκτιμήθηκε ότι θα υπήρχε έντονη αντίδραση από την πλευρά της οικογένειας Μητσοτάκη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024