Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Περίπου 4,4 δισ. ευρώ ετησίως κοστίζει η «δωρεάν Παιδεία» στα ελληνικά νοικοκυριά

Περίπου 4,4 δισ. ευρώ ετησίως κοστίζει η «δωρεάν Παιδεία» στα ελληνικά νοικοκυριά

Το ποσό των 4,37 δισ. ευρώ τον χρόνο δαπανούν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα για τη «δωρεάν Παιδεία», όπως προκύπτει από έρευνα της ΓΣΕΕ. Από το 1999 οι ιδιωτικές δαπάνες για την Παιδεία έχουν σημειώσει αύξηση της τάξεως του 15,4%.

27

Το ποσό των 4,37 δισ. ευρώ τον χρόνο δαπανούν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα για τη «δωρεάν Παιδεία», όπως προκύπτει από έρευνα της ΓΣΕΕ.

Όπως επισημαίνουν «Τα Νέα», τα νοικοκυριά ξοδεύουν το 5,09% του συνόλου των δαπανών τους σε πάσης φύσεως υπηρεσίες εκπαίδευσης για τα παιδιά τους, από φροντιστήρια μέχρι βοηθήματα και μετακινήσεις.

Oι ιδιωτικές δαπάνες για την Παιδεία, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, έχουν αυξηθεί κατά 15,4% από το 1999.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό συνέβη εξαιτίας της αλλαγής του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και της αντίστοιχης αύξησης του αριθμού των μαθητών της Β΄και Γ΄Λυκείου που παρακολουθούσαν φροντιστηριακά μαθήματα (σε φροντιστήρια ή ιδιαίτερα) για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πανελληνίων εξετάσεων.

Η περιφέρεια έχει πλέον ξεπεράσει την Αθήνα στις εκπαιδευτικές δαπάνες. Έτσι, υψηλότερο από την πανελλήνια μέση τιμή (5,09%) ποσοστό των δαπανών για την εκπαίδευση ως προς το σύνολο των μηνιαίων δαπανών των νοικοκυριών, παρουσιάζεται στις ημιαστικές περιοχές και στις λοιπές αστικές περιοχές. Οι δαπάνες αυτές στην Αθήνα είναι οριακές (5,13%) ως προς τη μέση τιμή και στη Θεσσαλονίκη (4,39%) κάτω από αυτήν.

Το πολύ μεγαλύτερο από την πανελλήνια μέση τιμή ποσοστό των δαπανών για την εκπαίδευση που παρουσιάζεται στις νησιωτικές περιοχές (νησιά Ιονίου 8,12% και Νοτίου Αιγαίου 6,51%) αφορά κυρίως στις οικονομικές μεταβιβάσεις για σπουδές των φοιτητών στο εσωτερικό.

Περισσότερα από 1,401 δισ. ευρώ δαπανώνται ετησίως προκειμένου οι μαθητές να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες και γνώσεις που σε όλες τις χώρες της ΕΕ.κατακτώνται όχι έξω, αλλά μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, περίπου 596 εκατομμύρια δαπανώνται τον χρόνο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, ενώ για τα ιδιαίτερα μαθήματα και τα φροντιστήρια δαπανώνται 805 εκατομμύρια.

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ, δηλαδή το 69,5% των δαπανών που τα νοικοκυριά καταβάλλουν για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (που συνολικά υπολογίζονται στο 1.441,8 εκατ. ευρώ) αφορά στις δαπάνες διαβίωσης-σπουδών των φοιτητών στο εσωτερικό (εσωτερικές μετακινήσεις λόγω σπουδών), ενώ το 23,7% (δηλαδή 342,1 εκατ. ευρώ) αφορά σε αντίστοιχες δαπάνες για σπουδές των φοιτητών στο εξωτερικό.

Τα νοικοκυριά δαπανούν περισσότερα από 284,6 εκατ. ευρώ τον χρόνο για υπηρεσίες φύλαξης των παιδιών στο σπίτι, για δίδακτρα σε παιδικούς σταθμούς και παιδότοπους, προκειμένου να εργαστούν και οι δύο γονείς.

Σχόλιο Αντώναρου

Σε ερώτηση σχετική με τα αποτελέσματα έρευνας της ΓΣΕΕ για το κόστος της Παιδείας που καλούνται να καταβάλλουν οι ελληνικές οικογένειες, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος παρατήρησε ότι «ακριβώς επειδή η παιδεία κοστίζει ακριβά, αποδεικνύεται η μεγάλη ανάγκη αλλαγών που πραγματοποιούνται από τη σημερινή κυβέρνηση».

«Ας μη ξεχνάμε ότι η ανάγκη που προέκυψε για τις ελληνικές οικογένειες μεγάλων συμπληρωματικών δαπανών, προήλθε κι οξύνθηκε από την αναποφασιστικότητα των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών να προωθήσουν αυτές τις αναγκαίες αλλαγές» σημείωσε.

Σχόλιο Ευθυμίου

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, ανέφερε ότι ο λαός γνωρίζει, ειδικότερα μετά τη δημοσίευση της εκθέσεως της ΓΣΕΕ, ότι «επί ΝΔ η δημόσια παιδεία υποχρηματοδοτείται και αποσυντίθεται και το κόστος της παιδείας γίνεται δυσβάσταχτο για κάθε ελληνική οικογένεια».

«Είναι ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικές πολιτικές παιδείας, μια μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση, με συναίνεση, όπως την έχει προδιαγράψει το ΠΑΣΟΚ, όπως την έχει αποσαφηνίσει στο πρόγραμμά του και όπως προσωπικά έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ότι θα εφαρμοστεί, αμέσως μετά την ανάρρηση του ΠΑΣΟΚ στις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας» συμπλήρωσε ο κ. Ευθυμίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024