Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τις πάγιες παρατηρήσεις τους επαναλαμβάνουν οι ΗΠΑ για τα δικαιώματα στην Ελλάδα

Τις πάγιες παρατηρήσεις τους επαναλαμβάνουν οι ΗΠΑ για τα δικαιώματα στην Ελλάδα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεσή του σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρατηρήσεις για την Ελλάδα αναφορικά με κακοποίηση παράνομων μεταναστών και αθίγγανων, καθώς και για άσχημες συνθήκες σε ορισμένες φυλακές.

91

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιοποίησε την ετήσια έκθεσή του σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αγκάθι αποτελούν η κακοποίηση παράνομων μεταναστών και αθίγγανων, καθώς και οι άσχημες συνθήκες σε ορισμένες φυλακές.

Η Ελλάδα είναι μια συνταγματική, πολυκομματική δημοκρατία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, αν και παρατηρούνται προβλήματα σε μερικούς τομείς, όπως κακοποίηση παράνομων μεταναστών και Aθιγγάνων από δυνάμεις ασφαλείας, καθώς επίσης συνωστισμός και άσχημες συνθήκες σε μερικές φυλακές, τονίζει η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία κυκλοφόρησε την Τρίτη και υποβλήθηκε, όπως κάθε χρόνο, στο Κογκρέσο βάσει της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας που θεσπίζει σειρά κριτηρίων.

H έκθεση αναφέρει ότι στην χώρα μας εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης για εθνοτικές μειονότητες, περιορισμοί και διοικητικά εμπόδια για μέλη μη-ορθοδόξων δογμάτων, κράτηση και απέλαση ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζητούν άσυλο, άσκηση βίας κατά γυναικών, παράνομη διακίνηση προσώπων, διακρίσεις κατά εθνοτικών μειονοτήτων και Αθιγγάνων, άσχημες συνθήκες διαβίωσης για Αθιγγάνους και ανεπαρκής πρόσβαση των παιδιών τους σε σχολεία και εκμετάλλευση ανηλίκων σε μη-παραδοσιακές εργασίες. Σημειώνεται επίσης ότι διεθνείς οργανισμοί έχουν επανειλημμένα καταγγείλει ότι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν υποστεί κακοποιήσεις από συνοριακούς φρουρούς και μέλη του Λιμενικού.

Το κεφάλαιο για την Ελλάδα, έχει παρόμοιο με την περυσινή περιεχόμενο, επισημαίνοντας ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι σε αντίθεση με την περασμένη χρονιά, φέτος τουρκόφωνοι και σλαβόφωνοι ακτιβιστές δεν παραπονέθηκαν ότι έπεσαν θύματα παρακολουθήσεων από την Aστυνομία. Επισημαίνεται επίσης η ανεξαρτησία των ΜΜΕ που εκφράζουν πλήθος απόψεων με ελάχιστους κυβερνητικούς περιορισμούς, η ευρεία και ελεύθερη χρήση του διαδικτύου, η ύπαρξη τηλεοπτικών προγραμμάτων στην τουρκική γλώσσα στην Θράκη, ενώ τονίζεται ότι εθνοτικές, θρησκευτικές και γλωσσικές μειονότητες δημοσιεύουν ελεύθερα υλικό στην μητρική τους γλώσσα.

Για τις θρησκευτικές ελευθερίες η έκθεση σημειώνει ότι οι νόμοι προβλέπουν την θρησκευτική ελευθερία, αλλά μη-ορθόδοξες ομάδες κατά καιρούς αντιμετωπίζουν διοικητικά εμπόδια και νομικούς περιορισμούς, ενώ δεν έχει κατασκευασθεί ισλαμικό τέμενος και πολιτιστικό κέντρο στην Αθήνα, παρά τη σχετική έγκριση της Βουλής από το 2000.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό κράτος καταβάλλει τους μισθούς των Ορθόδοξων ιερέων και των μουσουλμάνων μουφτήδων στη Θράκη, και επισημαίνεται ότι σε αυτό το πνεύμα ηγετικά στελέχη της εβραϊκής κοινότητας ζήτησαν να καταβάλλονται με ανάλογο τρόπο και οι μισθοί των ραβίνων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν λάβει απάντηση στο αίτημά τους.

Γίνεται τέλος λόγος για φαινόμενα διαφθοράς στους κόλπους της αστυνομίας, αν και επισημαίνεται ως θετική εξέλιξη η δημιουργία ειδικής ομάδας κατά της διαφθοράς στο τμήμα εσωτερικών υποθέσεων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Αναφέρεται επίσης ότι εξακολουθεί να παρατηρείται αντισημιτισμός, ενώ τα βασικά ΜΜΕ και το κοινό συχνά δεν κάνουν σαφή διάκριση μεταξύ κριτικής κατά του Ισραήλ και σχολίων για τους Εβραίους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ιμπόρα: «Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη – Ήρθα στον Ολυμπιακό για να γίνω πρωταθλητής»

Ο Βιθέντε Ιμπόρα μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που θα δώσει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024