Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τη «βάση» πιάνει ο νόμος-πλαίσιο για την Παιδεία, σε έρευνα της ALCO

Τη «βάση» πιάνει ο νόμος-πλαίσιο για την Παιδεία, σε έρευνα της ALCO

Τη «βάση» δίνουν οι πολίτες στο νομοσχέδιο για την παιδεία, αφού σε έρευνα της ALCO βαθμολογούν το νόμο-πλαίσιο με 5,10 με άριστα το 10. Πάντως, γκάλοπ της VPRC δείχνει ότι η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει θετικά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Τι λέει η «Πρωτοβουλία των 1.000».

43

Τη «βάση» δίνουν οι πολίτες στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παιδεία, αφού σε έρευνα της ALCO βαθμολογούν το νόμο-πλαίσιο με 5,10, με άριστα το 10, ενώ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα μη κρατικά ΑΕΙ βάζουν 5,13.

Αρνητικά αντιμετωπίζονται και οι περισσότερες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, αφού -σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο Έθνος της Κυριακής- η κοινή γνώμη θεωρεί ότι οι πολιτικές που προωθούνται δεν ευνοούν τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών.

Συγκεκριμένα, έξι στους δέκα πολίτες χαρακτηρίζουν βλαπτικές τις συνέπειες των μεταρρυθμίσεων για τους ίδιους, ενώ οι μισοί περίπου από τους ερωτηθέντες θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες πολιτικές θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Επιπλέον, η πλειοψηφία του συνόλου των ερωτηθέντων θεωρεί ότι μοναδικοί ωφελημένοι από τις μεταρρυθμίσεις θα είναι, τελικά, οι επιχειρηματίες. Στο ερώτημα «εάν ο κ. Kαραμανλής υλοποιεί συγκεκριμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο», καταφατικά απαντούν μόνο οι τρεις στους δέκα πολίτες, ενώ άλλοι τόσοι θεωρούν ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης «δεν έχει καν σχέδιο».

Στη δημοσκόπηση αποτυπώνεται και η γνώμη των πολιτών για την αντιπολίτευση που πρέπει να ασκεί το ΠAΣOK. Στο σύνολο των ερωτηθέντων, ενδεδειγμένη αντιπολιτευτική τακτική θεωρείται η «παρουσίαση συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων» στο εσωτερικό του ΠAΣOK, ωστόσο μεγάλη απήχηση βρίσκει και το «συνεχές αντιπολιτευτικό σφυροκόπημα».

Πάντως, την ίδια ώρα, γκάλοπ της VPRC που δημοσιεύεται στην Καθημερινή της Κυριακής, δείχνει ότι για την πλειονότητα των πολιτών οι προτάσεις που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Ειδικότερα, το 53% των πολιτών κρίνει θετικά το κυβερνητικό νομοσχέδιο, με το 40% να απαντά ότι κινείται «σε λάθος ή σε μάλλον λάθος κατεύθυνση».

Το 80% των ερωτηθέντων συμφωνεί απολύτως με την κυβερνητική πρόταση να γίνονται οι πρυτανικές εκλογές με καθολική ψηφοφορία, το 65% υιοθετεί την εισήγηση να αίρεται το άσυλο μέσω απλής πλειοψηφίας του πρυτανικού συμβουλίου (και όχι με ομοφωνία, όπως ίσχυε μεχρι σήμερα), ενώ το 61% τάσσεται και υπέρ της καθιέρωσης -για πρώτη φορά- ανώτατου ορίου φοίτησης.

Τέλος, το 79% των πολιτών εμφανίζεται να θέλει «μεγάλες ή και πολύ μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία», ενώ μόνον το 37% χαρακτηρίζει ως τέτοιες αυτές που εισηγείται η κυβερνηση.

Νέο συλλαλητήριο

Αποφασισμένη να μη δεχθεί το νομοσχέδιο για την Παιδεία είναι η εκπαιδευτική κοινότητα.

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο προγραμματίζεται για το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αθήνα.

Η πρωτοβουλία των 1.000

Την Κυριακή ολοκληρώθηκε η διημερίδα της Πρωτοβουλίας των καθηγητών που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωστής Παλαμάς.

Οι καθηγητές, αφού συζήτησαν λεπτομερώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, τονίζουν ότι αυτό έχει ενσωματώσει πολλές προτάσεις τους αλλά όχι και τη λογική τους. Οι διατάξεις του, σημειώνουν, παραμένουν σε πολλά σημεία ασαφείς και αντιφατικές «γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για τον τρόπο εφαρμογής».

Οι πανεπιστημιακοί ζητούν να ανοίξουν αμέσως τα πανεπιστήμια ώστε «τα θεσμικά όργανα των ΑΕΙ να έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν το νομοσχέδιο και τα ζητήματα που προκύπτουν από αυτό καθώς επίσης και την αναδιοργάνωση του πανεπιστημίου στη βάση των πραγματικών δεδομένων και όχι των πάσης φύσεων ιδεοληψιών».

«Το κλειστό πανεπιστήμιο αποτελεί πλέον πράξη αυταρχισμού και αντιδημοκρατικής νοοτροπίας», επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή της Πρωτοβουλίας, η οποία θα παραδώσει τις προτάσεις της στα πολιτικά κόμματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024