Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σοβαρά επεισόδια στην Αθήνα κατά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Σοβαρά επεισόδια στην Αθήνα κατά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στην Αθήνα την Πέμπτη μεταξύ νεαρών ταραξιών και δυνάμεων των ΜΑΤ και ενώ το μεγάλο σε όγκο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο βρισκόταν σε εξέλιξη. Ακολούθησε «κλεφτοπόλεμος» στο Πολυτεχνείο. Μία προσαγωγή, τρεις αστυνομικοί ελαφρά τραυματίες.

53

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στην Αθήνα το μεσημέρι της Πέμπτης, μεταξύ νεαρών ταραξιών και δυνάμεων των ΜΑΤ και ενώ το μεγάλο σε όγκο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο βρισκόταν σε εξέλιξη. Το απόγευμα ακολούθησε «κλεφτοπόλεμος» με τους αστυνομικούς στο Πολυτεχνείο.

Οι νεαροί, που είχαν εισχωρήσει στο συλλαλητήριο, παρά τις προσπάθειες των φοιτητών, επιτέθηκαν στους άνδρες των ΜΑΤ με κοντάρια από πανό και βόμβες μολότοφ και η αστυνομία απάντησε με εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ πέταξαν και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Οι συμπλοκές σημειώθηκαν στη συμβολή της Πανεπιστημίου με την Β.Σοφίας. Από τις μολότοφ φωτιές άναψαν στην πλατεία Συντάγματος και την οδό Πανεπιστημίου. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως προχώρησε σε μια σύλληψη στα επεισόδια έξω από τη Βουλή.

Κατά τις συμπλοκές τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί, ενώ προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε δύο υποκαταστήματα τραπεζών και κάμερες διαχείρισης της κυκλοφορίας. Στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίων και Βασιλίσσης Σοφίας η στολή ενός αστυνομικού πήρε φωτιά και συνάδελφοί του έσπευσαν σε βοήθεια.

Λόγω των επεισοδίων, οι διαδηλωτές αποφάσισαν να μην συνεχίσουν την πορεία τους στην Β.Σοφίας και επέστρεψαν συντεταγμένα προς την οδό Πανεπιστημίου.

Το απόγευμα ακολούθησε «κλεφτοπόλεμος» στο Πολυτεχνείο. Κουκουλοφόροι κατόρθωσαν να μπουν στο Ίδρυμα. Έστησαν οδοφράγματα και εκτόξευσαν ξανά μολότοφ εις βάρος των αστυνομικών. Μία ομάδα κουκουλοφόρων πυρπόλησε σταθμαρχείο στην οδό Πατησίων, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκε και μια βεράντα στην οδό Κάνιγγος, στην πλαϊνή είσοδο του Πολυτεχνείου, αναφέρει το Mega.

Η αστυνομία κατέφυγε ξανά στη χρήση χημικών. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων πυρπολήθηκε ένα κατάστημα στην οδό Στουρνάρη και προξενήθηκαν ζημιές σε Ι.Χ. αυτοκίνητα. Η κατάσταση εκτονώθηκε έπειτα από έκκληση των φοιτητών να σταματήσουν τα δακρυγόνα

Αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία προς την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για την απελευθέρωση του φοιτητή που συνελήφθη το μεσημέρι.

Πρόκειται για το πρώτο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου – πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση.

Η διαδήλωση ξεκίνησε από τα Προπύλαια Πανεπιστημίου με κατεύθυνση προς το υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή. Στο συλλαλητήριο, συμμετείχαν φοιτητές από όλη την Ελλάδα.

Επικεφαλής της πορείας τέθηκαν φοιτητές του Πολυτεχνείου με πανό στο οποίο αναγραφόταν: «Το φοιτητικό κίνημα συνεχίζει μέχρι την τελική νίκη. Σπάει στο δρόμο την κυβερνητική αδιαλλαξία. Στο νέο νόμο-πλαίσιο και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια απαντάμε με κλιμάκωση των αγώνων μας». Ακολουθούσαν φοιτητές από σχολές που βρίσκονται υπό κατάληψη από την Ξάνθη, τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, την Πάτρα, τα Ιωάννινα, την Κοζάνη, την Κρήτη, με βασικό σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από το άσυλο».

Νωρίτερα, γονείς και μαθητές πραγματοποίησαν πορεία από την Ομόνοια προς τη Βουλή. Επίσης, πορεία από τα Χαυτεία προς τη Βουλή μέσω Σταδίου πραγματοποίησαν στις 13:00 μέλη του ΠΑΜΕ. Οι διαδηλωτές, έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ, ανέγραψαν το σύνθημα: «Έξω οι εταιρείες από τις σχολές».

Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν ακόμη στη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά και άλλες μεγάλες πόλεις. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, κατάθεση στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου έδωσε ο επικεφαλής της ΓΑΔΑ, Ασημάκης Γκόλφης, σχετικά με τα επεισόδια που είχαν γίνει στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 17ης Ιανουαρίου.

Ο κ. Αθανασίου έλαβε εντολή από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Γιώργο Κολιοκώστα, να διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες αστυνομικών, που δεν προέβησαν σε συλλήψεις δραστών εμπρηστικών επιθέσεων.

ΟΝΝΕΔ: «Ψηφίστε τώρα το νόμο»

Εν τω μεταξύ, τις θέσεις τους επί του νόμου-πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση παρουσίασαν την Πέμπτη η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Γιώργος Παπανικολάου, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ψηφίστε τώρα το νόμο, για να δοθεί διέξοδος στην κρίση των ΑΕΙ και να ανοίξουν αμέσως τα πανεπιστήμια».

«Θέλουμε να ψηφιστεί ο νόμος σήμερα, για να σταματήσει αυτή η κατάσταση στο χώρο των ΑΕΙ και όσες τυχόν περαιτέρω ενέργειες χρειάζεται να γίνουν, θα γίνουν στο μέλλον» σημείωσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κάλεσε όλους τους φοιτητές να συμμετάσχουν με υπομονή στις συνελεύσεις, για να μην επικρατούν οι μειοψηφίες.

ΠΟΣΔΕΠ: «Το νομοσχέδιο δεν θα περάσει»

Ανακοίνωση για την κινητοποίηση της Πέμπτης εξέδωσε και η ΠΟΣΔΕΠ, αναφέροντας ότι «το μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας διαδήλωσε την αντίθεση φοιτητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στην άνευ όρων υποταγή της παιδείας στην κυβέρνηση και τα ιδιωτικά συμφέροντα».

«Όπως το άρθρο 16 δεν αναθεωρείται, έτσι και αυτό το νομοσχέδιο δεν θα περάσει. Η κυβέρνηση επιχείρησε άλλη μια φορά να καταστείλει το φρόνημα και την αποφασιστικότητα του κινήματος Παιδείας. Δεν τα κατάφερε» κατέληξε η ΠΟΣΔΕΠ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024