Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε την Παρασκευή το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας παράλληλα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και αποχωρώντας από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Τα μεσάνυχτα της Κυριακής η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.
hspace=0 Η άποψή σας...

43

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε την Παρασκευή το ΠΑΣΟΚ, διά του προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου, ζητώντας παράλληλα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και αποχωρώντας από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η απόφαση για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας ελήφθη κατά την έκτακτη κοινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού και Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος, κατά την ψηφοφορία για την αναθεώρηση ή όχι του άρθρου 24 για τα δάση.

Η συζήτηση στη Βουλή ξεκινά στις 14:15 το μεσημέρι της Παρασκευής, με εισηγητές δύο εκ των βουλευτών που έχουν υπογράψει την πρόταση, θα διαρκέσει τρεις ημέρες και η ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ομιλία Παπανδρέου

«Είναι ώρα να μιλήσει ο Έλληνας και η Ελληνίδα. Είναι ώρα να μιλήσει ο λαόςαν θέλει μια κυβέρνηση που αντιμάχεται τους θεσμούς, μια κυβέρνηση που έκλεισε το κύκλο της. Μια κυβέρνηση που είναι ήδη εκτεθειμένη στον ελληνικό λαό. Μια κυβέρνηση που θα κλείσει το κύκλο της στις εκλογές με τη θέληση του ελληνικού λαού για να ανοίξουμε το δρόμο για το αύριο και την ελπίδα» επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι ο λαός δεν έδωσε εντολή για την καταπάτηση κάθε έννοιας αξιοκρατίας και αξιών παντού, κυρίως στη δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά μιας κυβέρνησης «που ταυτίζεται με αρνητικό έργο και που υπόσχεται ακόμη χειρότερο μέλλον» και η οποία «είπε ψέματα στον ελληνικό λαό» στις εξαγγελίες της.

«Υπάρχει κατάφωρη επιδρομή εγκαθέτων στη δημόσια διοίκηση. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έδειξε ηθικό ενδοιασμό, διαψεύδοντας τους πολίτες και τη νεολαία. Είπαν ψέματα προεκλογικά και σήμερα. Εδώ και τρία χρόνια, απ άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, σε κάθε δημόσια υπηρεσία και οργανισμό, οικοδομείται συστηματικά ένα παράλληλο κομματικό κράτος, ένα παρακράτος που γίνεται θερμοκοιτίδα της διαφθοράς. Στην κορυφή των κυβερνητικών επιλογών βρίσκεται η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, που γίνεται πάντα στη χαμηλότερη δυνατή τιμή ή αδικαιολόγητες εξαγορές που γίνονται πάντα στην υψηλότερη δυνατή τιμή. Η κυβέρνηση θεωρεί φυσικό να συλλαμβάνονται επ αυτοφώρω οι κουμπάροι, αλλά να μην υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και να μην παραιτείται κανείς από τους υπεύθυνους υπουργούς. Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να συγκαλύπτει το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο -των υποκλοπών»είπε ο κ. Παπανδρέου, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως η κυβέρνηση στερείται στοιχειωδών ηθικών ανακλαστικών, αφού «ουδείς αναλαμβάνει ευθύνες και ουδείς παραιτείται».

«Θέλετε να συγκαλύπτετε τις αλήθειες, αλλά εμείς τις αποκαλύπτουμε. Διέλυσαν την Αστυνομία και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για κομματικούς λόγους και επιτίθενται στα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, σε πολιτικά κόμματα και ανεξάρτητες αρχές. Η ευθύνη, όμως, ανήκει στην κυβέρνηση της ΝΔ» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στράφηκε και κατά της προέδρου της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, υποστηρίζοντας πως ανέχεται τα «αλλεπάλληλα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα της κυβέρνησης», με αποκορύφωμα τα «χθεσινά και προχθεσινά πρωτοφανή γεγονότα, με την επιχείρηση αλλοίωσης και παραχάραξης των ψηφοφοριών στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος».

«Η χώρα διασύρεται καθημερινά σε διεθνές επίπεδο -απογραφή, βασικός μέτοχος, FYROM, ελληνοτουρκικά, ευρωτουρκικά, κυπριακό, ενεργειακό.Η κυβέρνηση έχει μπει στη δίνη της προεκλογικής λογικής. Δεν κάνει τίποτε πια. Είναι επιβλαβής για τη χώρα. Εμείς λέμε, φτάνει πια» είπε, κλείνοντας την ομιλία του.

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Ένταση σημειώθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας όταν ο υπουργός επιχείρησε να σχολιάσει την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει πρόταση μομφής.

Οι πρώτες αντιδράσεις

O αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να ξεφύγει από τα εσωκομματικά προβλήματά του και η κίνησή του εξυπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες.

«Ο κ. Γ. Παπανδρέου, σε μία προσπάθεια να ξεφύγει από τα μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα και εμφανώς ευρισκόμενος σε θέση αδυναμίας, αρνείται την αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία θυσιάζει σε κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες» δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στη συζήτηση με τη σοβαρότητα που επιβάλλει ο σεβασμός στους θεσμούς και στους πολίτες.

Ερωτηθείς σχετικά με το αίτημα του κ. Γ. Παπανδρέου για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει έργο να ολοκληρώσει και πρόσθεσε ότι ισχύουν οι προηγούμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι θέση υπευθυνότητας προς τους Έλληνες πολίτες, είπε.

Όσον αφορά στη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος και τη δήλωση του Γ.Παπανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποχωρήσει, ο κ. Αντώναρος σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί σε αυτά τα πολύ σημαντικά ζητήματα, με τα οποία, όπως σημείωσε, δεν πρέπει κανείς να παίζει για προσωπικούς και κομματικούς λόγους. Ο κ. Γ. Παπανδρέου με τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις κομματικές σκοπιμότητες στις οποίες καταφεύγει, κατέληξε.

Η πρόταση μομφής «αποτελεί αντανάκλαση των προσωπικών και πολιτικών αδιεξόδων που αντιμετωπίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσέλθει στη Βουλή και να αναδείξει το έργο της, το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος της τετραετίας» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Tα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να τα επιρρίψει στην ελληνική κοινωνία και γι αυτό οξύνει το πολιτικό κλίμα.Βέβαιο είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει άλλα πιο σοβαρά προβλήματα και τα κόμματα οφείλουν με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα να τα αντιμετωπίσουν» υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ.

Όπως είπε, στη συζήτηση, που θα γίνει στη Βουλή των Ελλήνων, θα δοθεί η ευκαιρία στην κυβέρνηση να επισημάνει τα επιτεύγματα που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία τρία χρόνια. «Είναι κρίμα, που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αδυναμία της να αντιληφθεί ποιο είναι το συμφέρον του ελληνικού λαού και κινείται αποκλειστικά και μόνο από μικροκομματικές στενόκαρδες αντιλήψεις» κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, χαρακτήρισε την ενέργεια του ΠΑΣΟΚ «φτηνά τερτίπια» με τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να ξεπεράσει τα εσωκομματικά της προβλήματα. Εμείς έχουμε έργο το οποίο θα ολοκληρώσουμε».

«Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναζητά έξοδο απελπισίας από το αδιέξοδο του ιδίου και του κόμματός του. Αμύνεται απεγνωσμένα στην εσωστρέφειά του, επιτιθέμενος στην κυβέρνηση και αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της χώρας» δήλωσε από την Κρήτη ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

«Μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση θα είναι πιο ενισχυμένη, καθώς θα λάμψουν οι θέσεις και τα πολιτικά της επιχειρήματα απέναντι στην έλλειψη θέσεων και πολιτικής. Το κόμμα που έλεγε ναι σε όλα ως κυβέρνηση και τώρα λέει όχι σε όλα ως αντιπολίτευση, αποδεικνύεται ότι είναι το πλέον βραδυπορούν τμήμα της κοινωνίας» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του,ο υπουργός Μεταφορών και ΕπικοινωνιώνΜιχάλης Λιάπης υποστήριξε ότι «οΓιώργος Παπανδρέου, μη μπορώντας να αντιμετωπίσει τα εσωκομματικά του προβλήματα, καταφεύγει σε κραυγές χρησιμοποιώντας, μάλιστα, τους θεσμούς. Αυτόςο ίδιος, θα το μετανιώσει».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024