Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επίθεση με ρουκέτα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα

Επίθεση με ρουκέτα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα

Έκρηξη σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 06:00 της Παρασκευής στον τρίτο όροφο της αμερικάνικης πρεσβείας στη λεωφ. Βασ. Σοφίας στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για επίθεση με κινεζική ρουκέτα RPG-7, που δημιούργησε τρύπα πάνω από το θυρεό της πρεσβείας. Επικεφαλής των ερευνών ο πρώην αρχηγός της Αντιτρομοκρατικής, Στέλιος Σύρρος.
- Δείτε φωτορεπορτάζ...

53

Έκρηξη σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 06:00 την Παρασκευή στον τρίτο όροφο της αμερικάνικης πρεσβείας στη λεωφ. Βασ. Σοφίας στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για επίθεση με ρουκέτα, που δημιούργησε τρύπα πάνω από το θυρεό της αμερικάνικης πρεσβείας.

Από την έκρηξη δεν υπάρχουν τραυματίες, ενώ έχουν σπάσει τζάμια του κτιρίου. Οι ζημιές εντοπίζονται στον τρίτο όροφο και ειδικότερα στο γραφείο του Αμερικανού πρέσβη.

Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοινώθηκε ότι «πρόκειται για βλήμα τύπου RPG-7, διαμέτρου 40 χιλιοστών, κινεζικής κατασκευής (αντίγραφο του πρωτοτύπου ρώσικου μηχανισμού)». Ως πιθανό έτος κατασκευής προσδιορίζεται το 1974.

Δείτε φωτορεπορτάζ από την επίθεση κατά της αμερικάνικης πρεσβείας…

Ο Αμερικανός πρέσβης Τσαρλς Ρις έκανε λόγο για «πολύ σοβαρή επίθεση», που δεν μπορεί να αιτιολογηθεί. Σημείωσε ότι τη στιγμή της έκρηξης υπήρχαν εργαζόμενοι μέσα στο κτίριο, αλλά δεν τραυματίστηκε κανείς. Επίσης, τόνισε ότι η συνεργασία με την ελληνική πλευρά είναι πολύ καλή και πως το συμβάν δεν θα επηρεάσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοινώθηκε ότι στις «05:58 σήμερα (12-1-2007) πυροδοτήθηκε από τον έναντι της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα περιβάλλοντα χώρο, αυτοπροωθούμενο εκρηκτικό βλήμα εναντίον του κτιρίου. Το βλήμα προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές στον υαλοπίνακα της πρόσοψης και στην οροφή. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

»Υπήρξε άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων Υπηρεσιών, αποκλείστηκε η περιοχή και διεξάγεται ενδελεχής έρευνα του περιβάλλοντος χώρου. Προανάκριση ενεργείται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) και την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Η συνεργασία με τις Αρχές της Πρεσβείας των ΗΠΑ είναι στενή. Για νεότερες εξελίξεις θα υπάρξει ανακοίνωση».

Επί τόπου έσπευσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β.Πολύδωρας, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για πράξη βίας, που επιχειρεί να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών, και η οποία είναι καταδικαστέα από όλους. Έκανε λόγο για πράξη συμβολισμού, επιχειρησιακά, η οποία ανησυχεί τις αρχές, αλλά δεν τις τρομοκρατεί και συνέστησε στην κοινή γνώμη και τις υπηρεσίες που ερευνούν την υπόθεση ψυχραιμία.

Για το θέμα της ρουκέτας, σημείωσε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο απέκλεισε να ανήκει στην παρτίδα που είχε κλέψει από το στρατόπεδο του Σικουρίου η 17Ν.

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετέβη, επίσης, στην πρεσβεία. «Ήρθα και εκ μέρους του πρωθυπουργού να δηλώσω τη συμπαράστασή μας στον πρέσβη. Φαινόμενα σαν αυτά στοίχισαν πάρα πολλά στη χώρα μας κατά το παρελθόν, τόσο κοινωνικά και οικονομικά όσο και πολιτικά. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε προσπάθεια, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, ώστε να μην επιτραπούν παρόμοια φαινόμενα».

Η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αργά το απόγευμα, ο πρέσβης των ΗΠΑ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη γρήγορη και επαγγελματική ανταπόκριση των Αρχών μετά την επίθεση. Ο κ. Ρις εξέφρασε τη πεποίθησή του ότι η προσπάθεια να πληγούν οι ισχυρές σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδος δεν θα καρποφορήσουν.

Η βομβιστική επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα δεν έχει επιπτώσεις στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις καθώς και στην διεθνή εικόνα της Ελλάδας ως ασφαλής και ειρηνική χώρα, εκτίμησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

Δηλώσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Σον Μακόρμικ δήλωσε πως η Ουάσινγκτον δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με ανάμειξη τρίτης χώρας στην επίθεση, όμως πρόσθεσε πως η έρευνα συνεχίζεται.

Επίσης, τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για να «προσδιορίσουν ποιος είναι υπεύθυνος για την επίθεση και να τον αντιμετωπίσουν στο πλαίσιο του δικαστικού συστήματος».

Ερωτηθείς για το αν υπεύθυνη είναι κάποια ελληνική οργάνωση, απάντησε: «Γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι υπάρχουν τέτοιες ομάδες αναρχικών στην Ελλάδα και ότι ορισμένες φορές υπήρξαν βίαιες. Δεν μπορώ, όμως, να πω εάν κάποια από αυτές είναι υπεύθυνη για το συγκεκριμένο περιστατικό».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε «ενημερωτικό μήνυμα» (warden message) με το οποίο ενημερώνονται οι Αμερικανοί πολίτες που ζουν στην Ελλάδα ή πρόκειται να ταξιδέψουν εδώ, ότι υπήρξε κτύπημα από αγνώστους κατά του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα χωρίς να υπάρξουν θύματα, παρά μόνο περιορισμένης έκτασης ζημιές. Η ενημέρωση καλεί τους Αμερικανούς που διαμένουν στην Ελλάδα να προσέχουν και να παρακολουθούν την ιστοσελίδα της πρεσβείας για περαιτέρω ενημέρωση.

Θ.Ρουσόπουλος για τις κάμερες

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος: «Η κυβέρνηση όπως και όλος ο ελληνικός λαός καταδικάζει με απόλυτο αποτροπιασμό τη σημερινή επίθεση. Τέτοιες ενέργειες στοχεύουν κατά τη δημοκρατίας και των συμφερόντων της χώρας.

» Οι σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικές και θα παραμείνουν εξαιρετικές. Οι αρμόδιες αρχές διερευνούν την υπόθεση με σοβαρότητα και ψυχραιμία και είναι δεδομένη η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διαλευκανθεί πλήρως και να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη.»

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ενδείξεις για την ταυτότητα των δραστών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος απέφυγε να απαντήσει λέγοντας πως «όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες ή όταν προχωρήσουν σε επόμενα στάδια, θα γίνει ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο, από τον αρμόδιο υπουργό αν είναι Έλληνες ή αν είναι από το εξωτερικό».

Ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε επίσης ότι δεν μπορεί να γίνει χρήση των καμερών στους δρόμους και για λόγους ασφαλείας πέραν των λόγων κυκλοφορίας. σύμφωνα με απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. «Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να επιτραπεί η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν αυτές οι κάμερες για λόγους ασφαλείας, πέραν των λόγων κυκλοφορίας» ανέφερε.

Με εντολή του Προεδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο γγ της Προεδρίας πρέσβης Κωνσταντίνος Γεωργίου επισκέφθηκε τον Αμερικανό πρέσβη. Ο κ. Γεωργίου μετέφερε στον κ. Ρις τον αποτροπιασμό του ελληνικού λαού και την έντονη καταδίκη της σημερινής επίθεσης κατά της αμερικανικής πρεσβείας, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Από τη Θεσσαλονίκη, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης καταδίκασε την επίθεση.

Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη Πετραλιά τόνισε ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα ασφαλής. «Φαινόμενα όπως το σημερινό είναι καταδικαστέα».

Την επίθεση καταδίκασε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. «Εύχομαι να μην υπάρχουν παρόμοιες ενέργειες βίας και τρομοκρατίας στην Αθήνα ούτε και αλλού» τόνισε.

Καταδίκασαν τα κόμματα στη Βουλή

Την επίθεση καταδίκασαν τα πολιτικά κόμματα, με δηλώσεις των εκπροσώπων τους στη Βουλή. Ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης καταδίκασε την «ενέργεια που συγκλόνισε την Ελλάδα», τονίζοντας: «Οφείλουμε να στηρίξουμε την ΕΛ.ΑΣ. και τις Αρχές για την ανεύρεση των υπαιτίων, που στρέφονται πρώτιστα ενάντια στην ίδια μας τη χώρα, η οποία κατάφερε να διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες και να κλείσει στη φυλακή τους τρομοκράτες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η επίθεση «πλήττει την εικόνα της χώρας», ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι «σπαταλά ένα πολύτιμο κεφάλαιο που αποκτήθηκε με την προσπάθεια άλλων και τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων».

Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη σημείωσε πως η καταδίκη της ενέργειας από το ΚΚΕ είναι δεδομένη και πρόσθεσε ότι «δεν συμμεριζόμαστε, όμως, όλη αυτή τη συζήτηση που γίνεται, για την εικόνα και την καταστροφή που γίνεται στη χώρα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης καταδίκασε την επίθεση κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ και χαιρέτισε παράλληλα «τις ειρηνικές διαδηλώσεις των αμερικανών πολιτών ενάντια στην πολιτική του Μπους».

Το χρονικό της επίθεσης

Όπως είπε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Π.Στάθης, η ρουκέτα είναι ρωσικής κατασκευής του 1962, η οποία κυκλοφορεί στον ίδιο τύπο ή σε διάφορες παραλλαγές κυρίως σε ανατολικές χώρες. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ίδιο ή πανομοιότυπο όπλο μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.

Το αντιαρματικό αυτό αποτελείται από δύο μέρη, το βλήμα και τον εκτοξευτήρα που είναι μιας χρήσεως και έχει βεληνεκές περίπου 300 μέτρα.

Ο κ. Στάθης τόνισε ότι όλα τα ευρήματα από τον τόπο της επίθεσης έχουν μεταφερθεί και εξετάζονται στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, ενώ οι έρευνες στο χώρο συνεχίζονται και υπάρχει στενή συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές.

Σε ό,τι αφορά το τηλεφώνημα για ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», όπως είπε ο κ. Στάθης έγινε στις 7:27 λεπτά το πρωί στο τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας security «Ερμής» που έχει αναλάβει τη φύλαξη εσωτερικά του κτιρίου της πρεσβείας και η αξιοπιστία του ερευνάται.

Η ρουκέτα εκτοξεύθηκε από σημείο της οδού Λαμψάκου, ακριβώς απέναντι από το κτίριο της πρεσβείας. Στο σημείο βρίσκεται ένα οικόπεδο, με ένα μικρό εργοτάξιο, καλυμένο με λαμαρίνες. Η αστυνομία θεωρεί ότι η πυροδότηση έγινε από φορτηγάκι, που είχε σταθμεύσει στο σημείο.

Η ρουκέτα δημιούργησε τρύπα μεγέθους περίπου 10χ30 εκατ. ακριβώς πάνω από το θυρεό της πρεσβείας. Τα υπολείμματα της ρουκέτας εντοπίστηκαν από την αστυνομία στο εσωτερικού του κτιρίου της αμερικάνικης πρεσβείας, στον τρίτο όροφο, όπου βρίσκεται το γραφείο του Αμερικανού πρέσβη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024