Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καταστροφές και προβλήματα από την έντονη κακοκαιρία στη Β.Ελλάδα

Καταστροφές και προβλήματα από την έντονη κακοκαιρία στη Β.Ελλάδα

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Β.Ελλάδας. Καταστροφές και πλημμύρες σε Βόλο και Σαμοθράκη. Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό 26χρονου στην Αργολίδα.

43

Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η σταδιακή επιδιόρθωση των βλαβών από συνεργεία της ΔΕΗ γίνεται με δυσκολία σε πολλές περιοχές εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν, ενώ την ίδια ώρα κεντρικές οδικές αρτηρίες παραμένουν κλειστές. Χωρίς ρεύμα παραμένουν τα χωριά Απολλωνία, Βαμβακιά, Ρεντίνα και Μικρή Βόλβη, ενώ ορισμένα χωριά παραμένουν χωρίς νερό και τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Βιβλική χαρακτήρισε την καταστροφή που σημειώθηκε στα όρια του δήμου του ο δήμαρχος Ρεντίνας, Γεώργιος Στόιτσος, τονίζοντας ότι πλημμύρισαν 500 σπίτια εκ των οποίων τα 5 καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ πνίγηκαν πάρα πολλά ζώα και καταστράφηκαν καλλιέργειες.

Περίπου 60 σπίτια πλημμύρισαν στην Νέα Απολλωνία, ενώ ο δήμαρχος Αρέθουσας, Γιάννης Μυλωνάς, ανέφερε ότι από τις βροχοπτώσεις πλημμύρισαν 4 σπίτια στη Λευκούδα, 6 στον Ξηροπόταμο, ένα στη Φιλαδέλφεια και 3 στην Αρέθουσα όπου τα όμβρια ύδατα παρέσυραν και κατέστρεψαν τμήμα του οδοστρώματος.

Εν τω μεταξύ, από τις 10:00 τη Δευτέρα βρέχει καταρρακτωδώς στο Βόλο και το ανατολικό Πήλιο. Στην πόλη του Βόλου έχουν σημειωθεί πλημμύρες, ενώ βράχια πέφτουν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Καταστροφές σημειώθηκαν και στη Σαμοθράκη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής. Στην περιοχή Θέρμα κατέρρευσε μία γέφυρα με αποτέλεσμα να διακοπεί η συγκοινωνία Καμαριώτισσας-Θέρμα, ενώ διακόπηκε η υδροδότηση και η τηλεφωνική επικοινωνία στην περιοχή. Επί τόπου κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας Έβρου.

Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός

Στη Θεσσαλονίκη έφθασε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προκειμένου να προεδρεύσει σύσκεψης στο δημαρχείο Σταυρού Θεσσαλονίκης, του Δήμου Ρεντίνας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Στην περιοχή βρίσκεται ήδη κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους υπουργούς Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο και τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες, θα κηρυχθούν πλημμυροπαθείς οι περιοχές που επλήγησαν ενώ θα αποζημιωθούν και οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές. Στη συνέχεια οι κ. Παυλόπουλος, Μπασιάκος και Ξανθόπουλος επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές.

Ο κ. Μπασιάκος έκανε λόγο για ζημιές σε καλλιέργειες πέντε χιλιάδων στρεμμάτων με οπωροκηπευτικά και καλαμπόκι, αλλά και σε εκατοντάδες ζώα. Σχετικά με τις αναφορές για ζημιές και σε άλλες περιοχές της χώρας, επισήμανε ότι κλιμάκια του ΕΛΓΑ επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων.

Τεράστιες καταστροφές

Η εικόνα στις πληγείσες περιοχές είναι τραγική. Οδικοί άξονες είναι κομμένοι στα δυο, υπόγεια, κατοικίες και καταστήματα βρίσκονται σκεπασμένα από λασπόνερα, ενώ σημαντικές είναι καταστροφές σε υποδομές, ζωικό βασίλειο και αγροτικές καλλιέργειες.

Περιοχές στην ανατολική Θεσσαλονίκη και την ορεινή Χαλκιδική «βούλιαξαν» στα νερά και στη λάσπη, με αποτέλεσμα να καταστραφούν περιουσίες, βυθίζοντας σε απόγνωση εκατοντάδες ανθρώπους, που είδαν τους κόπους τους μέσα σε λίγες ώρες να πηγαίνουν χαμένοι.

Η σφοδρή βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν κατολισθήσεις, να υπερχειλίσουν χείμαρροι και να καταστραφεί σημαντικό κομμάτι του οδικού δικτύου, κόβοντας στα δυο κεντρικούς οδικούς άξονες. Οι υπηρεσίες της Τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά την κίνησή τους στο οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής, προκειμένου να αποτραπούν δυσάρεστα περιστατικά από τον κίνδυνο των κατολισθήσεων.

Προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και η κυκλοφορία προς τη Θράκη διεξάγεται μόνο μέσω της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών. Κλειστός παραμένει ο δρόμος στο 68 χλμ. της παλιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, στο ύψος του Μοδίου, μετά την κατάρρευση γέφυρας.

Ο δήμαρχος Ρεντίνας Γ.Στόιτσος τόνισε ότι πλημμύρισαν 500 σπίτια εκ των οποίων τα 5 καταστράφηκαν ολοσχερώς ενώ πνίγηκαν πάρα πολλά ζώα και καταστράφηκαν καλλιέργειες. Περίπου 60 σπίτια πλημμύρισαν στην Νέα Απολλωνία και ο δήμος φιλοξενεί τους πληγέντες σε ξενοδοχείο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 145 κλήσεις, κυρίως από τον Σταυρό, το Μελισσουργό, την Απολλωνία αλλά και την Ολυμπιάδα, την Αρναία και άλλα χωριά και οικισμούς των περιοχών που δοκιμάστηκαν από τη μανία της φύσης. Στις περιοχές βρέθηκαν 70 οχήματα της Πυροσβεστικής με 230 άνδρες, οι οποίοι συνεπικουρούμενοι από άνδρες της ΕΜΑΚ, εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και της Λέσχης Καταδρομέων Θεσσαλονίκης, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν όσους ανθρώπους κινδύνευαν. Eπίσης κινητοποιήθηκαν ερπυστριοφόρα, αλλά και σωστικές λέμβοι.

Προβλήματα δημιούργησε η έντονη νεροποντή και στο Διδυμότειχο και συγκεκριμένα στο ύψος του χωριού Μάνδρα-Δέρειο, όπου το νερό πέρασε πάνω από το δρόμο και παρέσυρε διάφορα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να εγκλωβισθούν άτομα μέσα στα αυτοκίνητα τους και να διακοπεί για αρκετές ώρες η κυκλοφορία των οχημάτων.

«Βιβλική καταστροφή»

Για «βιβλική καταστροφή» σε 12 χωριά και ζημιές που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ έκανε λόγο ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος παραμένει στις πληγείσες περιοχές του νομού και συζητά με φορείς και κατοίκους.

«Χρειάζονται γενναίες οικονομικές παρεμβάσεις στην περιοχή. Με προχειρότητα δεν λύνονται τα προβλήματα. Οι εικόνες είναι τόσο τραγικές, που ούτε στον κινηματογράφο δεν τις βλέπεις. Οι κάτοικοι είναι εξαγριωμένοι, όμως παρ όλα αυτά κρατούν την ψυχραιμία τους. Τόνοι βράχων έπεσαν από τα βουνά, κορμοί δέντρων ξεριζώθηκαν, 50 σπίτια στον Μελλισουργό καταστράφηκαν, σοβαρές ζημιές υπέστησαν αγροτικές καλλιέργειες, αποθήκες και αυτοκίνητα» δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης τόνισε, επίσης, πως θα πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια από την πολιτεία για να αποκατασταθούν οι ζημιές στο νομό, ενώ θα ενημερώσει τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο για το ακριβές μέγεθος των καταστροφών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Καλατζής, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές υποστήριξε ότι η διαδικασία καταγραφής των ζημιών θα ξεκινήσει άμεσα. Σε ό,τι αφορά στο ύψος των αποζημιώσεων, ο κ. Καλαντζής τόνισε ότι θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που συνήθως δίνονται, σε ανάλογες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, λόγω της έκτασης των καταστροφών.

Τέλος, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

Έρευνες για τον 26χρονο

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό 26χρονου οδηγού στο Άγιο Δημήτριο Ναυπλίου, ο οποίος αγνοείται από το βράδυ του Σαββάτου, όταν παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του από χείμαρρο, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Το απόγευμα της Κυριακής βρέθηκε το αυτοκίνητό του, αλλά όχι και ο 26χρονος.

Στις έρευνες, εκτός από τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας, παίρνουν μέρος και 15 άνδρες της ΕΜΑΚ.

Προειδοποίηση από τη γγ Πολιτικής Προστασίας

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονται τη Δευτέρα στο Νομό Πιερίας, τις νότιες περιοχές της Χαλκιδικής, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (και στην Αττική), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο.

Από την Τρίτη έως και την Πέμπτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά τόπους στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (και στην Αττική), την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Η γγ Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει ότι έχει ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, ενώ καλεί τους πολίτες να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024