Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έγιναν οι απαγωγές Πακιστανών από ελληνικές υπηρεσίες, λέει η δικαστική έρευνα

Έγιναν οι απαγωγές Πακιστανών από ελληνικές υπηρεσίες, λέει η δικαστική έρευνα

Οι απαγωγές Πακιστανών, που καταγγέλθηκαν ότι έγιναν το καλοκαίρι του 2005, όντως πραγματοποιήθηκαν και μάλιστα από όργανα των ελληνικών κρατικών υπηρεσιών, όπως δήλωσαν την Πέμπτη ο Δ.Λινός και ο Δ.Παπαγγελόπουλος. Συνεχίζεται η έρευνα για τις υποκλοπές.

53

Οι απαγωγές Πακιστανών, που καταγγέλθηκαν ότι έγιναν το καλοκαίρι του 2005, όντως πραγματοποιήθηκαν και μάλιστα από όργανα των ελληνικών κρατικών υπηρεσιών, όπως δήλωσαν την Πέμπτη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ.Λινός και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δ.Παπαγγελόπουλος.

Οι Δ.Λινός και Δ.Παπαγγελόπουλος, οι οποίοι προχώρησαν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων επί μεγάλων εκκρεμών υποθέσεων, ανέφεραν για το θέμα των Πακιστανών ότι, σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας του εισαγγελέα πρωτοδικών Νίκου Δεγαΐτη, οι απαγωγές Πακιστανών έγιναν από όργανα των ελληνικών κρατικών υπηρεσιών.

Από την Εισαγγελία ασκήθηκε ποινική δίωξη κατ αγνώστων, για αρπαγή κατά συναυτουργία και κατά συρροή, σε βαθμό κακουργήματος.

Σύμφωνα με το πόρισμα του Νίκου Δεγαΐτη ως εμπλεκόμενα πρόσωπα φέρονται δυο επιτελικά στελέχη της ΕΥΠ, για τα οποία θα συνεχιστούν οι έρευνες. Εξετάστηκαν ακόμη έξι υπάλληλοι της ΕΥΠ, οι οποίοι είχαν ακλόνητο άλλοθι.

Ακόμη, επισημάνθηκε ότι ο Βρετανός Ν.Λάνγκμαν δεν κλήθηκε να καταθέσει καθώς είχε διπλωματική ασυλία.

Συνεχίζεται η έρευνα για τις υποκλοπές

Όσον αφορά στο θέμα των υποκλοπών, οι δύο ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί απέρριψαν την κατηγορία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μ.Παπαϊωάννου ότι επιχειρούν να συγκαλύψουν την υπόθεση.

«Ούτε εγώ, ούτε ο κ. Παπαγγελόπουλος αποδεχόμεθα τη μομφή της συγκάλυψης. Θεωρούμε προσβλητικά στα πρόσωπά μας τα όσα αναφέρθηκαν. Θεωρώ επιεικώς απαράδεκτα και αβάσιμα τα όσα έχει πει ο κ. Παπαϊωάννου. Μου προκαλούν πικρία τα αρνητικά σχόλια στο τέλος της εισαγγελικής μου καριέρας. Τόσο εγώ, όσο και ο κ. Παπαγγελόπουλος έχουμε κάνει εναγώνια προσπάθεια να βρούμε την αλήθεια», υπογράμμισε ο κ. Λινός.

Όσον αφορά στη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών για να ανατεθεί η υπόθεση των υποκλοπών σε εφέτη ανακριτή, ο κ. Λινός επανέλαβε ότι κρίνεται σκόπιμο να ολοκληρωθεί πρώτα η έρευνα του Ιωάννη Διώτη και εν συνεχεία να κριθεί αν πρέπει ή όχι να συγκληθεί η ολομέλεια. «Αν γίνει αυτό τώρα θα υπάρξει μεγάλη απώλεια χρόνου», σημείωσε ο κ. Λινός.

Σχετικά με την ουσία της υπόθεσης, ανέφεραν ότι αναμένεται έως το τέλος Μαΐου να έχει ολοκληρωθεί από τον Ιωάννη Διώτη η έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Κ.Τσαλικίδη, ενώ εντός των προσεχών ημερών θα καταθέσουν υψηλόβαθμα στελέχη της Vodafone.

Επιπλέον, ο 24ος ανακριτής Γ.Ακτύπης, που διενεργεί την κύρια ανάκριση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, διόρισε τρεις πραγματογνώμονες, ενώ έχει εξετάσει μέχρι σήμερα 18 μάρτυρες.

Ως προς τα εξοπλιστικά προγράμματα ΤOR-M1 αναφέρθηκε ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά απόστρατου αξιωματικού για νομιμοποιήσεις εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ακόμη, επισημάνθηκε ότι οι ενέργειες μη πολιτικών προσώπων δεν είναι αυτοτελείς, καθώς τελούσαν εν γνώσει και εγκρίθηκαν από τον καθ ύλην αρμόδιο υπουργό.

Ακόμη, ο κ. Λινός εξήγησε τους νομικούς λόγους για τους οποίους άσκησε αναίρεση στην υπόθεση της ΔΕΚΑ. Μεταξύ άλλων παρατήρησε πως η ΔΕΚΑ έχει μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο.

Τέλος, για την απόδραση του Ρώσου κρατουμένου Μαξίμ Ζελίν, το Δεκέμβριο του 2005, ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατά παντός υπευθύνου για ελλιπή μέτρα μεταγωγής του, ενώ ζητήθηκε να καταθέσει ο τότε αστυνομικός διευθυντής Ιωαννινων Αν.Ναστούλης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024