Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

Με κεντρικό σύνθημα «Τέλος αντοχής - τέλος ανοχής» πραγματοποιήθηκαν στις περισσότερες πόλεις της χώρας οι απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων, διεκδικώντας την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επεισόδια στο υπουργείο Απασχόλησης και την Πανεπιστημίου.

27

Με κεντρικό σύνθημα «Τέλος αντοχής – τέλος ανοχής» πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στις περισσότερες πόλεις της χώρας οι απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων, διεκδικώντας την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

Στην Αθήνα, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, η συμμετοχή των απεργών στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Αρεως ήταν μαζική και, σύμφωνα με συνδικαλιστές, ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στο Πεδίο του Αρεως έκαναν λόγο για σαφές μήνυμα των εργαζομένων προς την κυβέρνηση και τους εργοδότες.

Ο Χρ.Πολυζωγόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «νεοφιλελεύθερη πολιτική που απαξιώνει συνεχώς την εργασία, την υποβαθμίζει και την ενοχοποιεί ως υπεύθυνη για κάθε πρόβλημα που υπάρχει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία», ενώ σημείωσε ότι η επιλογή της απογραφής «έχει οδηγηθεί στη δύση της, αφήνοντας όμως πίσω κοινωνικά και οικονομικά αποκαΐδια».

Ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κώστας Πουπάκης σημείωσε ότι η απεργία στέλνει ένα τριπλό μήνυμα, στους βιομηχάνους «να σταματήσουν την αλαζονική και στείρα συμπεριφορά», στους τραπεζίτες να προσέλθουν στη διαπραγματευση με την ΟΤΟΕ «και να κατανοήσουν ότι η χώρα δεν είναι μπαϊράκι τους» και στην κυβένηση για να πάρει μέτρα που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή.

Χωριστή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία πραγματοποίησαν τα μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΚΚΕ).

«Στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη δολοφονούν βομβαρδίζοντας, στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρώπης δολοφονούν με αντιασφαλιστικούς και αντιλαϊκούς νόμους, με την πιο στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων» ανέφερε μεταξύ άλλων στη δήλωσή της η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, η συμμετοχή στην απεργία στο δημόσιο τομέα άγγιξε το 90%, ενώ στον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ανήλθε στο 70%.

Ακινητοποιημένα παρέμειναν τα περισσότερα μέσα μεταφοράς (ΗΣΑΠ, ΜΕΤΡΟ, Προστιακός και ΤΡΑΜ), ενώ τα τρόλεϊ κυκλοφορούν ξανά στους δρόμους από τις 15:00 (είχαν στάση εργασίας 11:00-15:00). Στα μπλε λεωφορεία (ΕΘΕΛ) οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7:30 το πρωί, ενώ μετά τις 22:30 θα κάνουν νέα στάση εργασίας έως τη λήξη της βάρδιας.

Σχολεία, νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, ΔΕΚΟ και δημόσιες τράπεζες υπολειτούργησαν. ΟΣΕ και Ολυμπιακές Αερογραμμές πραγματοποιούν ένα δρομολόγιο ανά προορισμό, ενώ 48 πτήσεις εξωτερικού ματαιώθηκαν.

Επεισόδια στη διάρκεια της κινητοποίησης

Μετά τη συγκέντρωση έγινε πορεία στο υπουργείο Οικονομίας, όπου σημειώθηκαν επεισόδια με αστυνομικούς. Με την παρέμβαση των συνδικαλιστών τα επεισόδια δεν πήραν έκταση.

«Απρόκλητα, δυνάμεις των ΜΑΤ θέλησαν να προβοκάρουν αυτή τη μεγαλειώδη κινητοποίηση. Εκφράζω την αλληλεγγύη μου στους συνδέλφους που χτυπήθηκαν» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Αργότερα, ομάδα νεαρών διαδηλωτών έριξε πέτρες και μπογιές στην είσοδο του υπουργείου Απασχόλησης και κατέστρεψε αρκετά σταθμευμένα έξω από το υπουργείο αυτοκίνητα. Οι νεαροί διαλύθηκαν όταν διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν στο σημείο.

Επεισόδια έγιναν και στην οδό Πανεπιστημίου, έξω από το πολυκατάστημα Attica, χωρίς όμως να πάρουν μεγάλη έκταση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν.Αθανασάκης αναφέρθηκε στη «δράση και την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων», λέγοντας ότι «από την μια μεριά το υπουργείο Απασχόλησης έμεινε αφύλακτο και από την άλλη διμοιρίες των ΜΑΤ επιτέθηκαν απρόκλητα σε συγκεντρωμένους και στην πορεία και είχαμε τραυματισμούς.

»Αφού καταγγείλω αυτήν την πρακτική, τονίζω ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας είναι για την περιφρούρηση της τάξης, δεν είναι ο ρόλος τους να λειτουργούν ως οιονεί προβοκάτορες» υπογράμμισε ο κ. Αθανασάκης

Μαζική συμμετοχή και στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, παρά τη δυνατή βροχή, έγιναν δύο ξεχωριστές πορείες και συγκεντρώσεις, η μία στις 11:00 το πρωί, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η ΕΔΟΘ (ΑΔΕΔΥ) και η άλλη του ΠΑΜΕ μια ώρα νωρίτερα στην πλατεία Αριστοτέλους.

Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία κυμάνθηκε σε ποσοστό 40% στη δημόσια διοίκηση, 70% στους ΟΤΑ, 55% στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 60% στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 50% στα δημόσια νοσοκομεία και 45% στη ΔΕΗ. Στον ιδιωτικό τομέα, ο μέσος όρος συμμετοχής ήταν 80% ενώ στα μεγάλα εργοστάσια άγγιξε και το 100%.

Οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων έγραψαν συνθήματα έξω από την Αγροτική Τράπεζα διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο του εργοστασίου.

Πολιτική κόντρα

«Η κυβέρνηση ζει μέσα στην κοινωνία και γνωρίζει τα προβλήματα καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη. Δεν τα αγνοεί, δεν τα παραγνωρίζει, δεν τα κρύβει κάτω από το χαλί, όπως έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Γνωρίζοντας αυτά τα προβλήματα, έχουμε κοιτάξει στα μάτια τον Έλληνα πολίτη και του έχουμε πει τον τρόπο με τον οποίο τα αντιμετωπίζουμε» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το μήνυμα της 24ωρη απεργίας προς την κυβέρνηση.

Η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ στέκεται σταθερά δίπλα στους εργαζόμενους. Δίπλα στον αγώνα τους και στις κινητοποιήσεις τους, αυτήν την περίοδο που η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ πλήττει τις εργασιακές σχέσεις, πλήττει τα εισοδήματα των εργαζομένων, υπονομεύει τη συλλογική διαπραγμάτευση και συνολικά τις κοινωνικές κατακτήσεις»

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος επισήμανε από την πλευρά του ότι «η απάντηση των εργαζομένων στην επίθεση της κυβέρνησης και στα σχέδια διάσπασής τους είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024