Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με παρεκκλίσεις η καλή πορεία της Ελλάδας στα ανθρώπινα δικαιώματα, κατά τις ΗΠΑ

Με παρεκκλίσεις η καλή πορεία της Ελλάδας στα ανθρώπινα δικαιώματα, κατά τις ΗΠΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος με την περυσινή κινείται η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα του 2005. «Σκιά» στην καλή απόδοση της χώρας η δυσμενής μεταχείριση μεταναστών και αθίγγανων, οι φυλακές και η παράνομη διακίνηση προσώπων.

51

Στο ίδιο μήκος κύματος με την περυσινή κινείται η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα του 2005. «Σκιά» στην καλή απόδοση της χώρας η δυσμενής μεταχείριση λαθρομεταναστών και αθίγγανων, τα προβλήματα Αλβανών μεταναστών και ο αντισημιτισμός.

Η Ελλάδα είναι μία συνταγματική, πολυκομματική δημοκρατία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, τονίζεται στη φετινή έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Σημειώνεται, πάντως, ότι κατά τη διάρκεια του 2005 παρατηρήθηκαν προβλήματα σε μερικούς τομείς, όπως κακοποίηση μεταναστών που εισήλθαν στη χώρα παρανόμως και αθιγγάνων από τις δυνάμεις ασφαλείας, και συνωστισμός και άσχημες συνθήκες σε μερικές φυλακές.

Αναφέρεται ότι υπήρξαν, επίσης, περιπτώσεις όπου σημειώθηκαν περιορισμοί στην ελευθερία του συνέρχεσθαι για εθνοτικές μειονότητες, στην ελευθερία έκφρασης, κράτηση και απέλαση ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών, βία κατά γυναικών, παράνομη διακίνηση προσώπων, διακρίσεις κατά εθνοτικών μειονοτήτων και αθιγγάνων, άσχημες συνθήκες διαβίωσης για αθίγγανους και ανεπαρκής πρόσβαση των παιδιών τους σε σχολεία και εκμετάλλευση ανηλίκων σε μη-παραδοσιακές εργασίες.

Εκτενής αναφορά γίνεται στις καταγγελίες για δυσμενή μεταχείριση των αθιγγάνων, ενώ αναφέρεται ότι Αλβανοί μετανάστες, που αποτελούν το 5% του πληθυσμού, αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα κακομεταχείρισης. Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι εκπρόσωποι της αλβανικής κοινότητας καταγράφουν σταδιακή μείωση των διακρίσεων εις βάρος τους.

Για την παράνομη διακίνηση προσώπων, η έκθεση αναφέρει ότι η χώρα αποτελεί προορισμό και δίοδο για σημαντικό αριθμό γυναικών και παιδιών που προορίζονται για σεξουαλική εκμετάλλευση και εξαναγκαστική εργασία.

Η έκθεση περιλαμβάνει ένα κεφάλαιο 37 σελίδων για την Ελλάδα, το οποίο σε γενικές γραμμές δεν διαφοροποιείται από το αντίστοιχο της περυσινής έκθεσης.

Σε αυτό τονίζεται η ανεξαρτησία των μέσων μαζικής ενημέρωσης που εκφράζουν πλήθος απόψεων με ελάχιστους κυβερνητικούς περιορισμούς, όπως και το γεγονός ότι τηλεοπτικά προγράμματα στην τουρκική γλώσσα είναι διαθέσιμα στην Θράκη, ενώ εθνοτικές, θρησκευτικές και γλωσσικές μειονότητες δημοσιεύουν ελεύθερα υλικό στην μητρική τους γλώσσα.

Αναφερόμενη στις θρησκευτικές ελευθερίες η έκθεση επισημαίνει ότι οι ελληνικοί νόμοι προβλέπουν την θρησκευτική ελευθερία, αλλά μη-ορθόδοξες ομάδες κατά καιρούς αντιμετωπίζουν διοικητικά εμπόδια και νομικούς περιορισμούς, ενώ δεν έχει κατασκευασθεί ισλαμικό τέμενος και πολιτιστικό κέντρο στην Αθήνα, παρά τη σχετική έγκριση της Βουλής από το 2000.

Σημειώνεται ακόμη ότι εξακολουθεί να παρατηρείται αντισημιτισμός στον «εξτρεμιστικό» Τύπο, και ότι τα βασικά ΜΜΕ και το κοινό συχνά δεν κάνουν σαφή διάκριση μεταξύ κριτικής κατά του Ισραήλ και σχολίων για τους εβραίους.

Υπογραμμίζεται, πάντως, ότι οι βανδαλισμοί εβραϊκών μνημείων έχουν μειωθεί, η κυβέρνηση οργάνωσε σεμινάρια για την διδασκαλία του Ολοκαυτώματος, η χώρα τον προηγούμενο Νοέμβριο έγινε πλήρες μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης για Συνεργασία στη Μνήμη του Ολοκαυτώματος, έχει καθιερώσει την 27η Ιανουαρίου ως ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, και το υπουργείο Παιδείας έχει διανείμει στα σχολεία σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ύπαρξη μόνο μουσουλμανικής μειονότητας κι όχι εθνοτικών μειονοτήτων, ιδίως των σλαβόφωνων, με την επισήμανση ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιβεβαιώσει το ατομικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024