Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με εθνική νομοθεσία η ρύθμιση σημαντικών θεμάτων για την καταγραφή των τηλεπικοινωνιών

Με εθνική νομοθεσία η ρύθμιση σημαντικών θεμάτων για την καταγραφή των τηλεπικοινωνιών

Στη δικαιοδοσία των κρατών-μελών έγκειται η ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στη διατήρηση δεδομένων των ηλεκτρονικών τηλεπικοινωνιών, όπως ο προσδιορισμός των εγκλημάτων για τα οποία θα ισχύσει. Τυπική έγκριση της τελικής μορφής της Οδηγίας στις Βρυξέλλες.

51

Στη δικαιοδοσία κάθε κράτους-μέλους έγκειται ο προσδιορισμός των σοβαρών εγκλημάτων για τα οποία θα ισχύσει η διατήρηση δεδομένων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, υπογράμμισε ο Αν.Παπαληγούρας κατόπιν συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την τυπική έγκριση της τελικής μορφής της σχετικής Οδηγίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε από τις Βρυξέλλες ότι η τελική διαμόρφωση της Οδηγίας, στην οποία όπως δήλωσε η Ελλάδα συνέβαλε αποφασιστικά από την έναρξη των διαβουλεύσεων τον Ιούλιο του 2005, αφήνει στη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών τη ρύθμιση σημαντικών ζητημάτων.

Με εθνική νομοθεσία θα προσδιορίζεται πέραν των εγκλημάτων και ο χρόνος διατήρησης των δεδομένων (μεταξύ 6 και 24 μηνών). Επίσης, κάθε κράτος-μέλος θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίσει «τους όρους και τις εγγυήσεις για τη χρήση των δεδομένων», καθώς και «τον κατασταλτικό και όχι προληπτικό χαρακτήρα της διατήρησης των δεδομένων αυτών».

Παρεμβαίνοντας, κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Αναστάσης Παπαληγούρας υπογράμμισε ότι «στόχος της ρύθμισης είναι ο συγκερασμός δύο υψίστης σημασίας αγαθών, των δικαιωμάτων του ανθρώπου αφενός και της ασφάλειας των πολιτών αφετέρου».

Σημειώνεται ότι η Οδηγία προβλέπει τη διατήρηση των δεδομένων του πομπού και του δέκτη μιας τηλεπικοινωνίας και όχι του περιεχομένου της.

Επίσης, κατά τη συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Συγκέντρωσης Αποδεικτικών Στοιχείων (συγκέντρωση αντικειμένων, εγγράφων και δεδομένων με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών) εντός της ΕΕ, ο Αν.Παπαληγούρας επισήμανε τη χρησιμότητα της σχετικής ρύθμισης, παραπέμποντας σε περαιτέρω λεπτομερή διάλογο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024