Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνικό «παρών» σε διαδηλώσεις κατά του αντικομμουνιστικού μνημονίου στο Στρασβούργο

Ελληνικό «παρών» σε διαδηλώσεις κατά του αντικομμουνιστικού μνημονίου στο Στρασβούργο

Στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης παρουσιάζεται την Τετάρτη η αμφιλεγόμενη έκθεση για τα «κομμουνιστικά εγκλήματα». Ελληνικά κόμματα έδωσαν το παρών σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Στρασβούργο. Δηλώσεις Πάγκαλου, Κανέλλη.

51

Στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης παρουσιάζεται την Τετάρτη η αμφιλεγόμενη έκθεση για τα «κομμουνιστικά εγκλήματα». Ελληνικά κόμματα έδωσαν το παρών σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Στρασβούργο. Δηλώσεις Πάγκαλου, Κανέλλη.

Αντιπροσωπείες κομμάτων από πολλές χώρες -μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ρωσία και η Τουρκία- διαδήλωσαν την Τρίτη στους δρόμους του Στρασβούργου για να καταλήξουν στον προαύλιο χώρο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με πανό που έγραφαν «Ο κομμουνισμός δεν είναι έγκλημα, αλλά λύτρωση της ανθρωπότητας» οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεση τους στην έκθεση που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη και με την οποία προτείνεται διεθνής καταδίκη «των εγκλημάτων των κομμουνιστικών και ολοκληρωτικών συστημάτων».

Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ.Πάγκαλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Καταρχήν υποστηρίζουμε το θεσμό του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι μια πολιτική οργάνωση και έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες.

»Δεν είμαστε ακαδημία επιστημόνων και δεν μπορούμε να γράφουμε Ιστορία. Την Ιστορία την γράφουν ειδικοί με ψυχραιμία και εκτιμώντας όλα τα γεγονότα που μπορεί να πρέπει να εκτιμηθούν. Δεν είναι δουλεία του Συμβουλίου της Ευρώπης να κάνει το Δικαστήριο ή να γράφει Ιστορία».

Συνεχίζοντας ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε πως η απόπειρα αυτή δεν είναι αθώα. «Είδαμε να συμπαραστέκονται βουλευτές από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες κυρίως από την Βαλτική που έχουν διακριθεί τα τελευταία χρόνια στην προσπάθεια τους να αποκαταστήσουν την μνήμη των ΕΣ/ΕΣ» είπε.

«Δεν θέλουμε λοιπόν να αποκοπούν οι κομμουνιστές από την ευρύτερη πολιτική σκηνή των δημοκρατικών και προοδευτικών κομμάτων και δεν θέλουμε να αποκατασταθεί η ενότητα ανάμεσα στην φασιστική δεξιά και τα μετριοπαθή φιλελεύθερα κόμματα στην Ευρώπη. Είναι πολιτικό το θέμα.

Ιδιαίτερα ως Έλληνας έχω πολύ σοβαρούς λόγους να αντισταθώ σε αυτή την προσπάθεια, επισήμανε ο Θ.Πάγκαλος για να συμπληρώσει πως στην Ελλάδα «δεν έχουμε παρελθόν που ο κομμουνισμός απείλησε τις ελευθερίες, έχουμε παρελθόν που ο κομμουνισμός αγωνίστηκε για τις ελευθερίες και αυτή είναι η εμπειρία μας και αυτή την εμπειρία υπερασπιζόμαστε».

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης Τύπου, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ανέφερε ότι τα μέλη ελληνικής αντιπροσωπείας συνάντησαν τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Βαν Ντερ Λίντεν και του παρέδωσαν έγγραφα υπογεγραμμένα από προσωπικότητες της Ελλάδας που τάσσονται κατά της έκθεσης.

«Ξεκινάει ένα κυνήγι μαγισσών με πρώτους τους κομμουνιστές» δήλωσε η κ. Κανέλλη, συμπληρώνοντας πως ο Βαν ντερ Λίντεν δήλωσε στην αντιπροσωπεία ότι το μνημόνιο αφορά στα εγκλήματα που έγιναν σε κομμουνιστικά καθεστώτα και όχι στις ιδεολογίες των κομμουνιστικών κομμάτων. Εγκλήματα που αφορούν στο παρελθόν.

«Ασθενές επιχείρημα, το οποίο δεν αρκεί για να σταματήσει τον πολύ μεγάλο αγώνα στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο εναντίον του ψηφίσματος» είπε η Λιάννα Κανέλλη και προσέθεσε: «Η απάντηση που πήρε ο κ. Βάντερ Λιντεν ήταν ότι όλοι οι κομμουνιστές, οι δημοκράτες και όλοι οι άνθρωποι που σκέπτονται ανοικτά και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο δεν θα αφήσουν να περάσει αυτό το ψήφισμα».

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ το λόγο έλαβε ο Κύπριος βουλευτής κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:«Από το 1991 οπότε συστήθηκε η αριστερή ομάδα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, από τις πλέον δημοκρατικές ομάδες αφήνοντας τα μέλη της να ψηφίσουν κατά συνείδηση και ενδεχομένως είχε πολλές διαφοροποιήσεις, είναι η πρώτη φορά που για αυτό το αντικομμουνιστικό μνημόνιο διατηρεί ενότητα αλληλεγγύη και ομόφωνη στάση».

«Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του αυριανού ψηφίσματος εμείς θα συνεχίζουμε να παλεύουμε. Αυτή η μάχη δεν αφορά μόνον τους κομμουνιστές. Όλοι κομμουνιστές, σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες θα κερδίσουμε γιατί δεν είμαστε μόνοι μας. Όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι θέλουν να μείνουν ελεύθεροι» υπογράμμισε ο ίδιος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024