Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μήνυμα Μπαρόζο για τα 25χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες

Μήνυμα Μπαρόζο για τα 25χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες

Εικοσιπέντε χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας και 20 χρόνια από την ένταξη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες συμπληρώθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2006. Μήνυμα Μπαρόζο με αφορμή τις επετείους.

38

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων, την 1η Ιανουαρίου 2006, από την ένταξη της Ελλάδας στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες και 20 χρόνων από την ένταξη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα μπορούμε να περηφανευθούμε ότι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς και η Ευρώπη στο σύνολό της, έγιναν πιο δυνατές σαν αποτέλεσμα της δεύτερης και τρίτης διεύρυνσης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η προοπτική της ένταξης συνέβαλε στην παγίωση της δημοκρατίας και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στις χώρες αυτές. Η ένταξή τους στην Κοινότητα οδήγησε σε άνευ προηγουμένου ανάπτυξη, σε μεγαλύτερη σταθερότητα και ανταγωνιστικότητα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, τα οφέλη της διεύρυνσης ήταν θετικά τόσο για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, όσο και για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Ο κ. Μπαρόζο υπογραμμίζει ότι «η προσχώρηση των χωρών αυτών κατέστησε την Ευρώπη πιο μεγάλη και πιο δυνατή, παγίωσε την μεσογειακή και ατλαντική διάσταση της Ευρώπης και άνοιξε νέες προοπτικές στην Αφρική και την Λατινική Αμερική».

Το παράδειγμα της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αποτελεί την απόδειξη ότι η διεύρυνση αποβαίνει ωφέλιμη τόσο για τα παλαιά μέλη όσο και για τις προσχωρούσες χώρες, συνεχίζει ο κ. Μπαρόζο. «Έκφραση αυτής της εμπειρίας είναι η ανεπιφύλακτη υποστήριξη της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας σε όλες τις επόμενες διευρύνσεις, και ειδικότερα στην τελευταία διεύρυνση προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη».

«Βέβαια οι πανηγυρισμοί δεν πρέπει να οδηγήσουν σε αυταρέσκεια» συνεχίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, καθώς και η υπόλοιπη Ευρώπη, αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις. Οφείλουν συνεχώς να προσαρμόζονται και να προβαίνουν σε μεταρρυθμίσεις, ώστε να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις που επιβάλλει ο 21ος αιώνας και να αποκομίσουν πλήρως τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης».

Καταλήγοντας, ο επισημαίνει πως «αν η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία συνεχίσουν να προοδεύουν κατά τα επόμενα χρόνια, όπως το έπραξαν τις τελευταίες δεκαετίες, τότε οι χώρες αυτές, αλλά και η Ευρώπη στο σύνολό της, μπορούν πράγματι να ελπίζουν σε ένα πολύ λαμπρό μέλλον».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024