Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οδηγία για καταγραφή των τηλεπικοινωνιών

Ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η οδηγία για καταγραφή των τηλεπικοινωνιών

Την οδηγία που αφορά στη διατήρηση δεδομένων από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και τη χρήση του Διαδικτύου με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα διατηρούν τα στοιχεία από έξι έως 24 μήνες.

37

Την οδηγία που αφορά στη διατήρηση δεδομένων από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και την χρήση του Διαδικτύου με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπέρ της έκθεσης του ευρωβουλευτή Αλεξάντερ Νούνο Αλβάρο επί της αρχικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ψήφισαν 378 βουλευτές, κατά 197 και απείχαν 30. Η πρόταση οδηγίας ψηφίστηκε κατόπιν σύμφωνης γνώμης των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν με την Επιτροπή για την ανάγκη διατήρησης δεδομένων με στόχο την ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη εγκληματικών ενεργειών αλλά μόνο για καθορισμένες μορφές σοβαρών εγκλημάτων, όπως η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, και όχι για την πρόληψη όλων των ειδών εγκλημάτων. Υπήρξαν ωστόσο ενστάσεις δεδομένου ότι η έννοια της πρόληψης δεν είναι αρκετά σαφής και θα μπορούσε, ως εκ τούτου, να οδηγήσει στην κατάχρηση του συστήματος από τις εθνικές Αρχές.

Η βρετανική προεδρία του Συμβουλίου έχει ήδη εξασφαλίσει τη συναίνεση των 25 κρατών-μελών της ΕΕ για να υποχρεώσουν τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που λειτουργούν εντός της επικράτειας τους να αποθηκεύουν στοιχεία των δεδομένων από τις τηλεπικοινωνίες για χρονικό διάστημα από έξι έως 24 μήνες.

Με την υιοθέτηση της οδηγίας, όλοι οι οργανισμοί και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα έχουν την υποχρέωση να αποθηκεύουν τις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες των πελατών τους. Δηλαδή, την πηγή και τον αποδέκτη κάθε τηλεφωνικής κλήσης, γραπτού μηνύματος και e-mail, καθώς και την ακριβή ώρα της συνδιάλεξης, αλλά όχι το περιεχόμενό τους.

Τα στοιχεία αυτά θα διατίθενται στις αρμόδιες αρχές προστασίας δεδομένων κάθε κράτους-μέλους. Προβλέπεται ότι τα στοιχεία κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και τα στοιχεία από το Internet, θα αποθηκεύονται για διάστημα από έξι έως 24 μήνες, ενώ οι εταιρείες θα αποζημιώνονται για το κόστος εγκατάστασης του απαραίτητου λογισμικού συστήματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024