Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύγχυση με τα υπό εξέταση δείγματα των πουλερικών από τις Οινούσσες

Σύγχυση με τα υπό εξέταση δείγματα των πουλερικών από τις Οινούσσες

Αν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με το θέμα της γρίπης των πουλερικών, σύγχυση επικρατεί για τα δείγματα πουλερικών από τις Οινούσσες που στέλνονται στο Λονδίνο. Νέες παραγγελίες εμβολίων και αντι-ιικών φαρμάκων.

30

Καθησυχαστικός σχετικά με το θέμα της γρίπης των πουλερικών εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, κατά την ενημέρωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ωστόσο σύγχυση επικρατεί σχετικά με τα δείγματα που στέλνονται στο Λονδίνο για περαιτέρω αναλύσεις.

Ακόμη και μετά τις εξηγήσεις που επιχείρησε να δώσει ο Ευάγγελος Μπασιάκος, αργά το απόγευμα της Τρίτης, αδιευκρίνιστο παραμένει από ποια γαλοπούλα ελήφθη το δείγμα που εστάλη στο Λονδίνο και τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διενεργηθούν ιολογικές εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί ή όχι εάν το κρούσμα στις Οινούσσες -που προς το παρόν έχει κριθεί ως ύποπτο- είναι πράγματι γρίπη των πτηνών και μάλιστα εάν ανιχνεύεται σε αυτό το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1.

Ο υπουργός Αγροτικής Αναπτυξης παρατήρησε ότι ελήφθη νέο δείγμα για να σταλεί στο Λονδίνο και τη Θεσσαλονίκη από πουλερικό που νοσεί, χωρίς να διευκρινίσει εάν αναφέρεται στην ίδια γαλοπούλα, δείγμα της οποίας εξετάστηκε και βρέθηκε θετικό για την γρίπη των πτηνών τη Δευτέρα, ή σε άλλη γαλοπούλα της ίδιας εκμετάλλευσης στην οποία παρατηρήθηκαν ύποπτα συμπτώματα.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπασιάκος, οι κτηνίατροι λαμβάνουν τα πρώτα δείγματα χωρίς να μαρκάρουν από ποια πτηνά προέρχονται. Εφόσον υπάρξει θετικό τεστ, λαμβάνονται νέα δείγματα από πουλερικά της ίδιας εκμετάλλευσης και αποστέλλονται στα εργαστήρια της ΕΕ. Έτσι, τη Δευτέρα -όταν εντοπίστηκε το ύποπτο κρούσμα- ελήφθησαν νέα δείγματα, ένα εκ των οποίων από το πτηνό που νοσεί, σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι το γεγονός πως νοσεί μόνο ένα πτηνό είναι θετικό, καθώς εάν κάποια από τις γαλοπούλες είχε γρίπη των πτηνών θα είχε μεταδοθεί και σε άλλα πουλερικά.

Πάντως, αδιευκρίνιστο παραμένει, επιπλέον, τι απέγιναν τα πρώτα δείγματα από τις γαλοπούλες των Οινουσσών, καθώς μετά τον αιματολογικό έλεγχο -κατά τον οποίο εντοπίστηκε το ύποπτο κρούσμα- θα έπρεπε να ακολουθήσει και ιολογική εξέταση για την επιβεβαίωση και περαιτέρω διερεύνηση του κρούσματος. Αποτελέσματα από τέτοιου είδους έλεγχο θα έπρεπε να ανακοινωθούν την Τρίτη, κάτι που δεν έγινε, χωρίς να υπάρξουν και σχετικές εξηγήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Καθυστέρηση στη λήψη μέτρων

Αν και το ύποπτο κρούσμα ανακοινώθηκε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, μόλις το μεσημέρι της Τρίτης, εμπειρογνώμονες του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), με αξιωματούχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους προϊσταμένους της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και γιατρούς από το νοσοκομείο της Χίου πραγματοποίησαν ειδικούς ελέγχους στις Οινούσσες της Χίου.

Η συγκεκριμένη φάρμα, που βρίσκεται πέντε χλμ έξω από το χωριό, απομονώθηκε και απολυμάνθηκε, για λόγους προληπτικούς -όπως επισημάνθηκε. Επειδή η ποσότητα του ειδικού υγρού δεν επαρκούσε, όμως, η απολύμανση των υπόλοιπων χώρων εκτροφής πουλερικών στην περιοχή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Επίσης, με σχετική καθυστέρηση εξετάστηκε από ειδικούς γιατρούς η οικογένεια Κομνηνάρη, στην οποία ανήκει η φάρμα. Η οικογένεια είναι καλά στην υγεία της, αλλά για προληπτικούς λόγους θα βρίσκεται υπό παρακολούθηση για μία εβδομάδα. Όπως έγινε γνωστό το ζεύγος Κομνηνάρη είχε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για την απομόνωση της περιοχής, μετά τον εντοπισμό του ύποπτου κρούσματος, ο νομάρχης Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης δήλωσε ότι η νομαρχία ενημερώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας και αμέσως κινητοποιήθηκε. Μάλιστα, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Λαμπρινούδης δήλωσε ότι εκείνος ενημέρωσε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλεξ.Κοντό σχετικά με το ύποπτο κρούσμα.

Καθησυχαστικός ο Ευ.Μπασιάκος

Ενημερώνοντας τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει λάβει εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα και είναι πλήρως προετοιμασμένη να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις σε οποιοδήποτε επόμενο στάδιο, εφόσον αυτό χρειαστεί. Οι δράσεις αυτές, τόνισε, θα γίνουν κατόπιν επικοινωνίας και συνεργασίας με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές της ΕΕ, αλλά και με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Υγείας Μ. Κυπριανού.

Οι δύο βασικές προτεραιότητες, υπογράμμισε ο Ε. Μπασιάκος, είναι η στήριξη των πτηνοτρόφων και η προστασία της κατανάλωσης.

Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε, επίσης, το Συμβούλιο ότι τα δείγματα απομόνωσης του ιού θα είναι έτοιμα μετά από επτά ημέρες και θα τεθούν υπόψη των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ για να διαπιστωθεί αν θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα.

Ο Ε. Μπασιάκος υπενθύμισε πως ήδη έχει απαγορευτεί η διακίνηση των πτηνοτροφικών προϊόντων από το Νομό Χίου, τόσο προς την υπόλοιπη χώρα όσο και προς το εξωτερικό, ενώ επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων, πέραν αυτών που έχουν ήδη ληφθεί.

Δηλώσεις Κυπριανού

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ελέγχων από το εθνικό εργαστήριο αναφοράς της Θεσσαλονίκης μετά τον εντοπισμό της ύποπτης περίπτωσης γρίπης των πουλερικών στις Οινούσσες βρίσκεται η Επιτροπή, όπως δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο αρμόδιος επίτροπος Μάρκος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ο Κύπριος επίτροπος είπε ότι το ύποπτο δείγμα βρέθηκε θετικό στην παρουσία αντισώματος της γρίπης των πουλερικών και ότι η Επιτροπή ζήτησε να σταλούν τα δείγματα
και στο Κοινοτικό εργαστήριο στο Ουέιμπριτζ της Αγγλίας.

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι η Επιτροπή ετοιμάζεται προληπτικά να αποφασίσει την απαγόρευση διακίνησης των ζώντων πουλερικών, καθώς και όλων των προϊόντων που προέρχονται από πουλερικά από το νομό Χίου.

Παραγγελίες φαρμάκων

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχει ετοιμότητα ακόμη και στο θάλαμο απομόνωσης στο νοσοκομείο της Χίου.

Όσον αφορά στα φάρμακα, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας έχει ήδη παραγγείλει 240.000 αντιγριπικά εμβόλια, το ΙΚΑ έχει παραγγείλει με δική του πρωτοβουλία επιπλέον 40.000 και το Ινστιτούτο Παστέρ έχει 25.000 εμβόλια. Από το σύνολο των εμβολίων, τα μισά θα διατεθούν στην αγορά και τα υπόλοιπα θα δεσμευτούν από το υπουργείο Υγείας, ώστε να εμβολιαστούν οι ευπαθείς
ομάδες του πληθυσμού.

Ακόμη, ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι ήδη έχουν παραγγελθεί 200.000 κουτιά του αντι-ιικού φαρμάκου Tamiflu, η μεγαλύτερη ποσότητα των οποίων θα φτάσει στην Ελλάδα στο διάστημα Απριλίου – Μαΐου. Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι μέχρι τότε είναι απίθανο έως αδύνατο να υπάρξει κρούσμα της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο.

Σημειώνεται ότι όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, δεν χρειάζεται να εμβολιάζονται τα παιδιά έως δύο ετών.

Εγκύκλιος της Νομαρχίας Αθηνών

Προς αποφυγή ενεργειών πανικού, ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, με εγκύκλιό του προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ζητά να ενημερωθούν οι διευθυντές των σχολείων ότι στις περιπτώσεις νεκρών πτηνών στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου θα πρέπει να ειδοποιούν αμέσως τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Αθηνών (τηλ. 210 7751829, 7753287, 7781680, 7706254).

Η εγκύκλιος απεστάλη μετά από την πληροφορία που περιήλθε σε γνώση της Νομαρχίας ότι στο 42ο Λύκειο Αθηνών (Λιοσίων 42), ο φύλακας του σχολείου απομάκρυνε από τον προαύλιο χώρο ένα νεκρό περιστέρι, χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν αρμόδιο.

Ο κ. Σγουρός ζητά να υπάρξει συντονισμός όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και έκτακτη ενίσχυση της νομαρχίας Αθηνών με κτηνιάτρους και μέσα μεταφοράς, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πολιτών για την περισυλλογή νεκρών πτηνών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024