Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Χαμένη μια ολόκληρη γενιά» στις σεισμόπληκτες περιοχές του Πακιστάν

«Χαμένη μια ολόκληρη γενιά» στις σεισμόπληκτες περιοχές του Πακιστάν

Mια oλόκληρη γενιά χάθηκε στις περιοχές του Πακιστάν που «χτυπήθηκαν» από τον καταστροφικό σεισμό. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι νεκροί κυμαίνονται μεταξύ 30 έως 40 χιλιάδων, πολλοί εκ των οποίων είναι παιδιά. Αρχίζει να καταφθάνει βοήθεια στις πληγείσες ζώνες.

37

Mια oλόκληρη γενιά χάθηκε στις περιοχές του βορείου Πακιστάν που το Σάββάτο «χτυπήθηκαν» από τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ, σύμφωνα με εκπρόσωπο του πακιστανικού στρατού. Ο αριθμός των νεκρών εκτιμάται στους 30.000, με νεώτερες πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμη και για 40.000 θύματα, πολλά από τα οποία είναι παιδιά.

Το απόγευμα της Δευτέρας άρχισε να καταφθάνει βοήθεια στις πληγείσες ζώνες. Φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικό υλικό καταφθάνουν στο Μουζαφαραμπάντ, πρωτεύουσα του υπό πακιστανική διοίκηση τμήματος του Κασμίρ, που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από τη σεισμική δόνηση.

Δεκάδες κράτη έχουν ήδη ανταποκριθεί στην έκκληση της πακιστανικής κυβέρνησης για σκηνές, κουβέρτες και ελικόπτερα. Ανθρωπιστική βοήθεια στέλνει και η Ελλάδα. Η Ινδία ανακοίνωσε ότι το Πακιστάν δέχθηκε την πρότασή της για παροχή βοήθειας μετά το φονικό σεισμό του Σαββάτου.

Οι ινδικές Αρχές δεσμεύτηκαν να παράσχουν στο Ισλαμαμπάντ 25 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τα θύματα της ισχυρής σεισμικής δόνησης, πάντως παρατηρητές επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τραγωδία θα γεφυρώσει τις διαφορές για το Κασμίρ.

«Χάθηκε μία ολόκληρη γενιά»…

Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, στρατηγός Σαουκάτ Σουλτάν, δήλωσε πως «μια ολόκληρη γενιά χάθηκε στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο». Ο ίδιος επισήμανε πως «τα περισσότερα θύματα είναι μαθητές».

Τα συνεργεία διάσωσης ανασύρουν πτώματα παιδιών από τα ερείπια των κτιρίων στην πόλη Μουζαφαραμπάτ, όμως δεν υπάρχει κανείς να αναγνωρίσει τα πτώματα γιατί και οι γονείς τους έχουν σκοτωθεί. «Η πόλη Ραουαλακότ έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά καθώς και το 70% της Μουζαφαραμπάτ. Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην θρηνεί θύματα» είπε ο στρατηγός.

Ένας εξάχρονος Πακιστανός ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια του σχολείου του στην πόλη Μπαλακότ περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια του Ισλαμαμπάντ, το πρωί της Δευτέρας, 48 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Εκατοντάδες εθελοντές κατάφεραν να ανασύρουν αναίσθητο το αγόρι από τα ερείπια του σχολείου Σαχίν. Σύμφωνα με τους κατοίκους της πόλης, περίπου 400 παιδιά -αγόρια και κορίτσια- έχουν παγιδευτεί κάτω από τους τοίχους του σχολείου που κατέρρευσε λίγα λεπτά μετά την έναρξη των μαθημάτων.

Μέχρι το πρωί της Δευτέρας κανένα συνεργείο διάσωσης, εκτός από τις τοπικές οργανώσεις, δεν είχε φτάσει στην πόλη αυτή των 30.000 κατοίκων, οι περισσότεροι από τους οποίους ψάχνουν μόνοι τους στα ερείπια για τους συγγενείς τους. Στο Μπαλακότ καταστράφηκαν τελείως δύο θρησκευτικά σχολεία με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν κάτω από τα ερείπια περίπου χίλια παιδιά.

Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού θυμάτων διεξάγονται και στο ινδικό Κασμίρ που επλήγη από τον σεισμό του Σαββάτου. Ο αριθμός των νεκρών στην Ινδία ανέρχεται στους 950 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.300, αλλά οι τοπικές αρχές δεν έχουν στοιχεία από όλα τα χωριά στις περιφέρειες Μπαραμούλα και Κουπουάρα, στα σύνορα με το Πακιστάν.

Στους 950 οι νεκροί στο ινδικό Κασμίρ

Στρατιώτες διεξάγουν έρευνες σε απομακρυσμένα χωριά του ινδικού Κασμίρ, που πιστεύεται ότι θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης εξαιτίας των κατολισθήσεων που προκάλεσε ο σεισμός, αλλά οι προσπάθειές τους παρεμποδίζονται από τις σποραδικές ανταρτικές επιθέσεις.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Συμβούλιο της Τζιχάντ (UJC), η βασική οργάνωση των αυτονομιστών του ινδικού Κασμίρ, ανακοίνωσε πως σταματά τις επιχειρήσεις της μετά τον και σε ανακοίνωσή της καλεί τους αντάρτες να βοηθήσουν τα θύματα του σεισμού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024