Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πλαστικά και καλλυντικά ίσως βλάπτουν τα αγόρια πριν γεννηθούν

Πλαστικά και καλλυντικά ίσως βλάπτουν τα αγόρια πριν γεννηθούν

Χημικά που απαντώνται σε κάθε είδους εύκαμπτο πλαστικό, καθώς και σε ορισμένα καλλυντικά, μειώνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης και διαταράσσουν την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών στα αγόρια πριν ακόμα γεννηθούν, προκύπτει από έρευνα στη Βρετανία.

36

Χημικά που απαντώνται σε κάθε είδους εύκαμπτο πλαστικό, καθώς και σε ορισμένα καλλυντικά, διαταράσσουν την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών στα αγόρια πριν ακόμα γεννηθούν, προκύπτει από έρευνα στη Βρετανία.

Από παλαιότερες έρευνες υπήρχαν ήδη ενδείξεις ότι ορισμένες φθαλικές ενώσεις μειώνουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης, βλάπτουν το αναπαραγωγικό σύστημα των ανδρών, επηρρεάζουν το σπέρμα και μειώνουν τη γονιμότητα.

Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι οι φθαλικές ενώσεις βλάπτουν τα έμβρυα ακόμα και σε επίπεδα που απαντώνται στην καθημερινή ζωή.

Όπως ανφέρει ο Guardian, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη μέτρησαν τα επίπεδα εννέα φθαλικών ενώσεων σε 134 αγόρια και τις μητέρες τους . Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα ήταν πιθανότερο να έχουν αποκτήσει γιους με μικρούς όρχεις ή κρυψορχία, κοντά πέη, ή μικρή απόσταση ανάμεσα στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό.

Είναι πιθανό ότι οι φθαλικές ενώσεις μειώνουν την παραγωγή τεστοστερόνης στα αρσενικά έμβρυα και προκαλούν έτσι εκθήλυνση, ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε μελέτες με ζώα. Πολλές φθαλικές ενώσεις ήδη απαγορεύονται.

Οι φθαλικές ενώσεις χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στην παραγωγή παιχνιδιών, ιατρικού εξοπλισμού, χρωμάτων, μελανιών, βερνικιού νυχιών, αποσμητικών και σαμπουάν, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με ανεξάρτητους ειδικούς, η νέα μελέτη, που θα δημοσιευθεί στο Environmental Health Perspectives και θα παρουσιαστεί σε συνέδριο στις ΗΠΑ, δεν αποκλείεται να επηρεάσει τις συνομιλίες για τη νέα ευρωπαϊική νομοθεσία που θα καλύπτει τα βιομηχανικά χημικά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024