Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν παραιτούμαι, γιατί δεν είμαι μέρος του προβλήματος» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος

«Δεν παραιτούμαι, γιατί δεν είμαι μέρος του προβλήματος» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος

Το ενδεχόμενο παραίτησής του απέρριψε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, λέγοντας: «Δεν παραιτούμαι, γιατί δεν είμαι μέρος του προβλήματος». Επανέλαβε ότι δεν έστειλε εκείνος τους Βαβύλη και Τριανταφυλλάκη στα Ιεροσόλυμα. Για τον Γιοσάκη είπε ότι δεν αποδέχθηκε εισηγήσεις υπέρ του.

53

Το ενδεχόμενο παραίτησής του απέρριψε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, λέγοντας: «Δεν παραιτούμαι, γιατί δεν είμαι μέρος του προβλήματος». Επανέλαβε ότι δεν έστειλε εκείνος τους Βαβύλη και Τριανταφυλλάκη στα Ιεροσόλυμα, ενώ για τον Γιοσάκη είπε ότι δεν αποδέχθηκε εισηγήσεις που υπέβαλαν ορισμένοι για την ανάληψη θέσης από τον αρχιμανδρίτη.

Συγκεκριμένα, στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τόνισε: «Από την σκέψη μου έχουν περάσει όλα· όλα τα έχω μελετήσει, όμως όσον αφορά στο θέμα της παραίτησης, το ζύγισα και το απέρριψα αμέσως, γιατί δεν είμαι μέρος του προβλήματος, αλλά αυτός που θα οδηγήσει την Εκκλησία σε αυτοκάθαρση», ενώ σημείωσε την υποστήριξη της πλειοψηφίας που έχει στην Ιεραρχία, κάτι που -όπως είπε- ενισχύει αυτήν την άποψη.

Σημείωσε ότι η συγνώμη που ζήτησε ήταν η αυτοκριτική του, απέναντι στις γενικότερες ευθύνες του ως προκαθήμενος της Εκκλησίας για όσα συμβαίνουν. «Αγγίζουν όλους μας οι επιμέρους παραλείψεις. Και εγώ άνθρωπος είμαι, μπορεί να αξιολόγησα λάθος κάποια πράγματα» ανέφερε.

Ερωτηθείς, εάν έχει πει ψέματα, απάντησε: «Δεν λέω ψέματα. Επιτρέπεται;» και παρατήρησε ότι όσα αναφέρονται στα δελτία τύπου της Αρχιεπισκοπής δεν έχουν αλλάξει, ισχύουν πάντα. Ειδικότερα για το θέμα της παρουσίας του Γιοσάκη στη συνάντηση με τους δικαστικούς είπε ότι το να συνυπάρξεις με κάποιον σε ένα χώρο δεν σημαίνει ότι έχεις σχέση μαζί του, ενώ για το θέμα της αποστολής Βαβύλη και Τριανταφυλλάκη στα Ιεροσόλυμα, υπογράμμισε ότι ήδη οι όποιες δηλώσεις από κύκλους του Πατριαρχείου έχουν ανασκευαστεί.

Ερωτηθείς για την κάμψη της δημοτικότητάς του, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Το νιώθω ότι έχει γίνει ζημιά, αλλά έχω εμπιστοσύνη στο λαό, από τον οποίο προέρχομαι και εγώ, ότι όταν μάθει την αλήθεια και δεν πληροφορείται μονόπλευρα, θα εκτιμήσει αυτά που λέγω και θα με ξανατιμήσει με την ίδια αγάπη». Ζήτησε, δε, να μην γίνονται γενικεύσεις για την Εκκλησία. «Διαβεβαιώνω ότι δεν είναι αυτή η πραγματική εικόνα της Εκκλησίας. Υπάρχουν μεμπτά σημεία. Τα έχουμε επισημάνει και θέλουμε να τα διορθώσουμε. Έχουμε πάρει μέτρα» είπε και τόνισε ότι για τους ελάχιστους επίορκους θα υπάρξουν πολύ αυστηρές ποινές και ότι θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης πάνω τους.

Σχετικά με τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη, ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλυψε ότι είχε δεχθεί εισηγήσεις από ορισμένους -και λαϊκά πρόσωπα- για να τον τοποθετήσει σε υψηλή θέση, προτάσεις που απέρριψε. Ερωτηθείς, από ποιους δέχθηκε τις εισηγήσεις, δήλωσε ότι δεν θέλει να εκθέσει πρόσωπα, ωστόσο ανέφερε τον μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα και τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητο. Ερωτηθείς εάν ο μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος τον είχε προειδοποιήσει για τον Ιάκωβο Γιοσάκη, ο κ. Χριστόδουλος επιβεβαίωσε την ενέργεια αυτή και σημείωσε: «Ήδη, εγώ είχα απορρίψει τις σχετικές εισηγήσεις».

Σχετικά με την μεσολάβηση Γιοσάκη για τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με την ομάδα των δικαστικών, ο κ. Χριστόδουλος επανέλαβε ότι ακόμη και εάν είχε μεσολαβήσει ο αρχιμανδρίτης δεν θα το γνώριζε, καθώς και ότι όταν τον είδε μαζί με τους δικαστικούς «ζεματίστηκε», ωστόσο από ευγένεια δεν του ζήτησε να περάσει έξω. «Εξήγηση για την εμφάνισή του εκεί δεν ζήτησα, όμως, έβγαλα τα συμπεράσματά μου» είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Επισήμανε ότι οι δικαστικοί ήθελαν απλώς την ευχή του και ότι ουδέποτε ο ίδιος είχε εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη, αλλά και ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε ο Ιάκωβος Γιοσάκης ως μεσολαβητής για δικαστικές υποθέσεις της Εκκλησίας.

Ερωτηθείς εάν πλέον έχει μάθει πως κλείστηκε το ραντεβού με τους δικαστικούς, ο κ. Χριστόδουλος ανέφερε ότι εκείνη την εποχή επικεφαλής στο ιδιαίτερο γραφείο του ήταν ο Σεραφείμ Κουλουσούσας, με τον οποίο πλέον δεν έχει καμία επικοινωνία. Κληθείς να σχολιάσει εάν ο Κουλουσούσας ήταν μια ακόμη λανθασμένη πρόταση του κ. Θεόκλητου, λόγω και της ανωριμότητάς του, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Αληθές. Πονώ για την ψυχή αυτού του παιδιού», ωστόσο σημείωσε ότι όταν τον τοποθέτησε στο ιδιαίτερο γραφείο του ήταν 28 χρονών, καθώς και ότι εμπιστεύεται τους νέους και τις ικανότητές του.

Ακόμη, αναφερόμενος στο μητροπολίτη Αττικής, ο οποίος έχει τεθεί σε εξάμηνη αργία, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι του έστειλε επιστολή για να πάρει μέτρα για τον Γιοσάκη, όπως το ίδιο του ζήτησε αργότερα και η Ιερά Σύνοδος, ωστόσο ο κ. Παντελεήμων δεν έλαβε άμεσα και δραστικά μέτρα. Μάλιστα, αρνήθηκε να ορίσει ανακριτή από την περιοχή του, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανείς κατάλληλος.

Ειδικότερα, για τον μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος, ο κ. Χριστόδουλος εμμέσως επιβεβαίωσε την παραίτησή του, λέγοντας ότι το μεσημέρι (της Παρασκευής) ο κ. Θεόκλητος τον ενημέρωσε ότι έλαβε τις αποφάσεις του, μετά από σκέψη, «αποδεχόμενος της ευθύνες του».

Όσον αφορά στον Απόστολο Βαβύλη, τον Γιάννη Τριανταφυλλάκη και τον αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη, ο κ. Χριστόδουλος επανέλαβε ότι δεν τους έστειλε εκείνος στα Ιεροσόλυμα. Ειδικότερα, για τον Απόστολο Βαβύλη σημείωσε ότι η συστατική επιστολή που του έδωσε αφορούσε σπουδές στο εξωτερικό και δόθηκε μετά από παράκληση των γονέων του και σε χρόνο που ο Απ.Βαβύλης δεν ήταν κατηγορούμενος για τις υποθέσεις ναρκωτικών.

Ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι όσα είχε βεβαιώσει τότε στην επιστολή ήταν αλήθεια, γιατί ο Απόστολος Βαβύλης έμπλεξε με κακές παρέες και ναρκωτικά στο εξωτερικό. Μετέπειτα -όπως είπε- τον συνάντησε στις φυλακές Βόλου στη διάρκεια επίσκεψής του εκεί, και αργότερα πάλι όταν είχε βγει πια από τη φυλακή. Κατά τη συνάντησή τους, ο Απόστολος Βαβύλης αρνήθηκε τις κατηγορίες και είπε στον Αρχιεπίσκοπο ότι συνεργαζόταν με την αστυνομία για την αποκάλυψη κυκλωμάτων ναρκωτικών. Ο κ. Χριστόδουλος παρατήρησε ότι είχε σχηματίσει την εντύπωση πως ο Απ.Βαβύλης είχε «ντεντεκτιβικές ικανότητες».

Ακόμη, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως ξανασυνάντησε τον Απόστολο Βαβύλη κατά την ενθρόνιση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου και ότι εκείνος φορούσε στολή σεκιούριτι· κάτι που έκανε τον Αρχιεπίσκοπο να συμπεράνει -όπως είπε- ότι θα είχε προσληφθεί από το Πατριαρχείο στον τομέα της ασφάλειας. Τόνισε ότι δεν γνώριζε πως ήταν καταζητούμενος της Ιντερπόλ, ή ότι εκεί τον αποκαλούσαν Φωκά. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν θυμάται να τον ξανασυνάντησε στην Αθήνα, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο. Επισήμανε, δε, ότι δεν είχε δει ποτέ τον Απ.Βαβύλη με ράσα.

Σχετικά με τον απόστρατο αστυνομικό Γιάννη Τριανταφυλλάκη, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι τον γνώρισε πρόσφατα, όταν εκείνος ζήτησε να τον συναντήσει. Όπως είπε, του εξέφρασε τα παράπονά του -και εκ μέρος του Βαβύλη-, επειδή αν και βοήθησαν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κατά την εκλογή του, ο κ. Ειρηναίος τους εκδίωξε.

Επίσης, για τον αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Οικονόμου, ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι δεν είχε ιδέα εκ των προτέρων για την υπόθεση με τις κασέτες. Όταν ο κ. Επιφάνιος του εξήγησε τι είχε συμβεί, ο κ. Χριστόδουλος του είπε: «Κακώς το έκανες, παγιδεύτηκες». Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε την πράξη ατυχή. Σημείωσε, πάντως, ότι νόμιζε πως επρόκειτο για απλή απάτη. Επισήμανε ότι ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος «θα πληρώσει» και παρατήρησε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για την υπόθεση. Ερωτηθείς εάν μετά από όλα αυτά μπορεί ο κ. Επιφάνιος να παραμένει εκπρόσωπός του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποπομπής του, λέγοντας ότι θα αποφασίσει μετά τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ερωτηθείς για την περιουσιακή του κατάσταση, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι δεν έχει «κανενός είδους περιουσία· κινητή ή ακίνητη» και ανέφερε ότι το πατρικό του σπίτι, που κατείχε ο αδελφός του, μετά από δική του παρότρυνση, δωρίθηκε σε μοναστήρι.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να εμφανιστούν και άλλες συστατικές επιστολές του για πρόσωπα αμφιβόλου ποιότητας, ο κ. Χριστόδουλος είπε ότι έχει έναν φάκελο με τέτοιες επιστολές, τόνισε ότι πριν τις δώσει είχε ερευνήσει για τα άτομα αυτά, ωστόσο σημείωσε ότι δεν γνωρίζει την εξέλιξη που είχαν αυτά τα πρόσωπα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024