Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κραδασμοί στην Αρχιεπισκοπή μετά τις νέες αποκαλύψεις για Γιοσάκη και Βαβύλη

Κραδασμοί στην Αρχιεπισκοπή μετά τις νέες αποκαλύψεις για Γιοσάκη και Βαβύλη

Σοβαρούς τριγμούς προκαλούν στην Αρχιεπισκοπή η παραδοχή του κ. Χριστόδουλου ότι συνάντησε τον Ι.Γιοσάκη που συνόδευε δικαστικούς, αλλά και η δήλωση του Πατριάρχη Ειρηναίου ότι ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε τον Απ.Βαβύλη στα Ιεροσόλυμα. Δεν αποκλείεται παραίτηση Θεοκλήτου.

28

Σοβαρούς τριγμούς προκαλούν στην Αρχιεπισκοπή η παραδοχή του κ. Χριστόδουλου ότι είχε συναντηθεί με τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη που συνόδευε δικαστικούς, αλλά και η δήλωση του Πατριάρχη Ειρηναίου ότι ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε τους Απόστολο Βαβύλη και Γιάννη Τριανταφυλλάκη στα Ιεροσόλυμα.

Ερωτηθείς την Πέμπτη ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος αν η κυβέρνηση σκοπεύει να ζητήσει από τον Αρχιεπίσκοπο να παραιτηθεί, απάντησε ότι «ο Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται από την Εκκλησία της Ελλάδας και άρα δεν μπορεί να εκμαιευθεί από την κυβέρνηση δήλωση για έναν τομέα, όπου δεν έχει επεμβατική δυνατότητα».

Ο κ. Αντώναρος επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση περιμένει από την Εκκλησία της Ελλάδος να προχωρήσει με τολμηρές κινήσεις στην αυτοκάθαρση. Η κυβέρνηση επικροτεί τα μέτρα που ανακοίνωσε η Εκκλησία κι εξακολουθεί να ισχύει η δήλωση του πρωθυπουργού».

Την Τετάρτη, με γραπτή ανακοίνωση, ο Αρχιεπίσκοπος παραδέχτηκε τη συνάντησή του με 14 δικαστικούς, παρουσία του Γιοσάκη, αν και αναφέρει ότι ήταν η προσωπική ευγένειά του που δεν τον άφησε να εκδιώξει τον αρχιμανδρίτη. Παράλληλα, όμως, επέρριψε για άλλη μία φορά τις ευθύνες για την εκκλησιαστική κρίση στα μέσα ενημέρωσης, όπως και -εμμέσως- στο πολιτικό και το δικαστικό σύστημα.

Ειδικότερα, ο κ. Χριστόδουλος «καρφώνει» τους 14 δικαστικούς, ότι ζήτησαν οι ίδιοι να είναι παρών ο (προφυλακισμένος σήμερα) αρχιμανδρίτης που αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι πρωταγωνίστησε στο παραδικαστικό κύκλωμα. Παράλληλα, ο κ. Χριστόδουλος, στην ανακοίνωσή του, επιτίθεται εμμέσως στον Αρειο Πάγο, για τη διαρροή της κατάθεσης του δικαστικού, «μεσούσης της πειθαρχικής έρευνας για τη δράση του παραδικαστικού κυκλώματος».

Σε ακόμα δυσκολότερη θέση έβαλε την Αρχιεπισκοπή η δήλωση του κ. Ειρηναίου στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ότι τους Βαβύλη και Τριανταφυλλάκη «τους έστειλε στα Ιεροσόλυμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος» -δήλωση που επιβεβαίωσε αργότερα το γραφείο Τύπου του Πατριαρχείου.

Την άποψη ότι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πρέπει να παραιτηθεί εξέφρασε την Πέμπτη ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96,0, προσθέτοντας ότι δεν έχει άλλη διέξοδο μετά και τη δήλωση του Πατριάρχη Ειρηναίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χριστόδουλος έχει διαψεύσει κατηγορηματικά κάθε σχέση με την παρουσία των Βαβύλη και Τριανταφυλλάκη στα Ιεροσόλυμα. Τη διάψευση αυτή επανέλαβε και με νεώτερη ανακοίνωση, το βράδυ της Τετάρτης, στην οποία αναφέρεται πως ο κ. Χριστόδουλος «ουδέποτε απέστειλε ουδένα στα Ιεροσόλυμα ως επίσημο ή ανεπίσημο εκπρόσωπό του, προκειμένου να συμβάλει δήθεν στην εκλογή του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Ειρηναίου».

«Θυσία» Θεοκλήτου;

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, ύστερα από τη δήλωση του Πατριάρχη Ειρηναίου, αλλά και την επιβεβαίωση της συνάντησής του με δικαστικούς, παρουσία του αρχιμανδρίτη Γιοσάκη, ο Αρχιεπίσκοπος εξετάζει το ενδεχόμενο να «θυσιάσει» τον έμπιστό του Θεσσαλιώτιδος κ. Θεόκλητο, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη της Χρυσοπηγής.

Τη «συμβουλή» για την «αυτοθυσία», όπως έγινε γνωστό, την έδωσε το βράδυ της Τρίτης στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Εκκλησία «δεν θα τον εγκαταλείψει».

Τη λύση της παραίτησης Θεόκλητου είχαν προτείνει και τα μέλη της Χρυσοπηγής αλλά και στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή είχαν ταχθεί υπέρ της άποψης να «θυσιαστεί» ο (έμπιστος του κ. Χριστόδουλου) μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, ώστε «να ηρεμήσουν τα πνεύματα».

Αποτυπώματα και τηλέφωνα

Παράλληλα, προς πάσα κατεύθυνση συνεχίζεται η έρευνα για την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα του Απόστολου Βαβύλη, αλλά και οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του.

Την Τετάρτη ο μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος επιβεβαίωσε την ύπαρξη τριών κινητών τηλεφώνων τα οποία είχαν δοθεί από την αδελφότητα της Χρυσοπηγής στους Βαβύλη και Τριανταφυλλάκη, αλλά επέρριψε τις ευθύνες για το γεγονός στον αρχιμανδρίτη Νικόδημο Φαρμάκη, τον οποίο μάλιστα κάλεσε σε απολογία.

Την ίδια ημέρα κλήθηκε να καταθέσει στην Ασφάλεια η πρώην σύζυγος του Βαβύλη, Μαριλί Κοέν, η οποία υποστήριξε ότι από το 2001 που χώρισαν δεν έχει καμία επαφή με τον καταζητούμενο από την Interpol, ούτε επισκέφθηκε ποτέ το διαμέρισμα της οδού Μελά στο Χολαργό.

Εντούτοις, ο ισχυρισμός αυτός φαίνεται να διαψεύδεται από τις εξής πληροφορίες: (α) Από την ύπαρξη δακτυλικών της αποτυπωμάτων στο διαμέρισμα του Χολαργού, όπως αναφέρουν Τα Νέα, και (β) ότι η κ. Κοέν, είχε τον Ιανουάριο επικοινωνία στην Ταϊλάνδη με συγκεκριμένα σταθερά τηλέφωνα και με δυο ελληνικούς αριθμούς κινητών τηλεφώνων, την περίοδο που σύμφωνα με μαρτυρίες ο Βαβύλης εθεάθη στη χώρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΝΕΤ, οι κάτοχοι των τηλεφώνων με τους ελληνικούς αριθμούς απαντούσαν στην κλήση αφού προηγουμένως είχαν δεχθεί προειδοποιητική αναπάντητη κλήση. Μάλιστα, οι κλήσεις προς και από την Κοέν, ήταν συχνότερες και με μεγαλύτερη διάρκεια τις ώρες που εκπομπές αποκάλυπταν νέα στοιχεία για την δράση του Βαβύλη.

Υπενθυμίζεται ότι μέλη της αποστολής της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ταϊλάνδη είχαν δηλώσει ότι συνάντησαν το Βαβύλη στην περιοχή και εκείνος τους συστήθηκε ως Έλληνας αστυνομικός που υπηρετεί στην Ελληνική πρεσβεία της Κίνας.

Διαψεύδει ο Διονύσιος

Στο μεταξύ, ο μητροπολίτης Χίου κ. Διονύσιος διέψευσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο φέρεται να έχει σε τράπεζες στην Αμερική τέσσερις λογαριασμούς συνολικού ύψους 17 εκατομμυρίων δολαρίων. Όπως δήλωσε, δεν έχει καμία σχέση με τα αστρονομικά ποσά που ακούστηκαν και οι μόνες αποταμιεύσεις που έχει είναι 250.000 ευρώ, τα οποία θα δώσει στα σχολεία της Χίου.

Επίσης ο κ. Διονύσιος αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με θαλαμηγούς και υπεράκτιες εταιρείες. Με αφορμή τα δημοσιεύματα, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τον Μητροπολίτη Χίου, αλλά και τον Μητροπολίτη Αττικής, με τον οποίο φέρεται ότι διατηρούσε κοινό λογαριασμό, για εξηγήσεις την ερχόμενη Τρίτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024