Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σχεδόν τρία εκατοστά ψήλωσαν οι Έλληνες τα τελευταία 20 χρόνια

Σχεδόν τρία εκατοστά ψήλωσαν οι Έλληνες τα τελευταία 20 χρόνια

Το μέσο ύψος της νέας γενιάς στην Ελλάδα έχει αυξηθεί στο 1,78 για τους άνδρες και στο 1,66 για τις γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι οι σημερινοί 20ρηδες είναι τρία εκατοστά ψηλότεροι από τους 40άρηδες, αναφέρει το Vita στο τεύχος Νοεμβρίου.

36

Το μέσο ύψος της νέας γενιάς στην Ελλάδα έχει αυξηθεί στο 1,78 για τους άνδρες και στο 1,66 για τις γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι οι σημερινοί εικοσάρηδες είναι τρία εκατοστά ψηλότεροι από τους σαραντάρηδες και τέσσερα εκατοστά ψηλότεροι από τους πενηντάρηδες, ενώ οι εικοσάχρονες σήμερα είναι δύο εκατοστά ψηλότερες από τις σαραντάχονες και τρία εκατοστά ψηλότερες σε σχέση με τις πενηντάχρονες.

Όπως επισημαίνει άρθρο στο Vita Νοεμβρίου, η νέα γενιά χρωστάει το υψηλότερο ανάστημά της εν μέρει στα… πτυχία των γονιών: οι νέοι ηλικίας 20 ετών με πτυχιούχους γονείς είναι ελαφρώς ψηλότεροι από τους συνομίλικούς τους με γονείς απόφοιτους γυμνασίου.

Πάντως το μέσο ύψος του πληθυσμού, προβλέπουν ειδικοί, θα αρχίσει να σταθεροποιείται και στη χώρα μας τις ερχόμενες δεκαετίες. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η αύξηση του ύψους έχει επιβραδυνθεί σημαντικά: Στη Σουηδία το μέσο ύψος των νεοσυλλέκτων είναι σταθερό (1,79 μέτρα) εδώ και 17 χρόνια, ενώ στην Ολλανδία οι διαφορές ανά δεκαετία έχουν περιοριστεί στα 1,3 εκατοστά περίπου, ενώ μέχρι το 1980 ήταν δύο με τρία εκατοστά.

Η αύξηση του ύψους αποδίδεται στην αυξημένη διαθεσιμότητα τροφής.

Ψήλωσαν και τα έπιπλα

Η νέα γενιά, αναφέρει το περιοδικό, έχει αλλάξει μέγεθος παπουτσιού, παντελονιού, πουκαμίσου και σουτιέν. Τα νούμερα στα αντρικά παντελόνια ξεκινούν πλέον απο το 40, ενώ τη δεκαετία του 1980 άρχιζαν από το 38. Όσον αφορά τις γυναίκες, το «εφηβικό» μέγεθος στους στηθόδεσμούς τείνει να καταργηθεί.

Στην Κρήτη, όπου οι πόρτες των σπιτιών ήταν παραδοσιακά κοντές, τα κουφώματα φτιάχνονται πλέον 15 εκατοστά ψηλότερα, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα παραμένουν οι πόρτες από 2,10 έως 2,20 μέτρα που χρησιμοποιούνται και προπολεμικά.

Στα μπαλκόνια, το στηθαίο ψήλωσε από τα 0,90 μέτρα το 1980 στο ένα μέτρο σήμερα.

Τα γραφεία είναι ψηλότερα και έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας, για να βολεύουν τα μακρύτερα χέρια, ενώ και στις καρέκλες οι βραχίονες επίσης μακραίνουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024