Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρόταση Γ.Παπανδρέου προς την Τουρκία για αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών

Πρόταση Γ.Παπανδρέου προς την Τουρκία για αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών

Πρόταση προς την τουρκική ηγεσία για αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών έκανε ο Γ.Παπανδρέου το Σάββατο στη διάρκεια της ομιλίας του στο Δημοτικό Αμφιθέατρο της Αλεξανδρούπολης. Νέο κάλεσμα συστράτευσης των νέων για νίκη στις εκλογές από την Κομοτηνή.

30

Πρόταση προς την τουρκική ηγεσία για αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών έκανε το Σάββατο ο Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της ομιλίας του στο Δημοτικό Αμφιθέατρο της Αλεξανδρούπολης. Νέο κάλεσμα συστράτευσης των νέων για εκλογική νίκη την 7η Μαρτίου απηύθυνε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την Κομοτηνή.

Ο Γ.Παπανδρέου έφτασε στην Αλεξανδρούπολη το πρωί του Σαββάτου και έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από οπαδούς του Κινήματος. Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Θράκη έχει δείξει το δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. «Εκεί που υπήρχε η φτώχεια, η μιζέρια, ο αποκλεισμός, σήμερα υπάρχει η ελπίδα, η ευημερία και η ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Δημοτικό Αμφιθέατρο της Αλεξανδρούπολης, όπου μίλησε σε εκπροσώπους των τοπικών φορέων.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεσμεύθηκε ότι ως πρωθυπουργός θα καλέσει την Τουρκία να υπογράψει συμφωνία με την Ελλάδα για αμοιβαία μείωση των στρατιωτικών δαπανών. Όπως εξήγησε, τα κονδύλια που θα εξασφαλιστούν από τη μείωση των αμυντικών δαπανών θα διατεθούν στους τομείς της παιδείας, της υγείας και της απασχόλησης, όπου υπάρχουν σαφώς μεγαλύτερες ανάγκες.

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας το έλλειμμα ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, δεσμεύτηκε να ηγηθεί μιας προσπάθειας να έλθουν στη χώρα μας ξένες επενδύσεις, τονίζοντας ότι επιθυμεί να διαθέσει «όλο το κύρος, το προσωπικό και της χώρας προκειμένου να πείσω τους αλλοδαπούς επενδυτές για τα πλεονεκτήματα της επένδυσης στην Ελλάδα».

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, κυρίως στις σχέσεις Αθήνας-Αγκυρας. «Δημιουργήθηκαν νέες συνθήκες και το 2004 θα είναι καθοριστική χρονιά για την πολιτική της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» σημείωσε.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε τη συστράτευση της ελληνικής κοινωνίας, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις: «Αυτό απαιτεί επένδυση στην παιδεία και συνεργασία των πανεπιστημίων με την αναπτυξιακή δραστηριότητα.

»Απαιτεί συστράτευση για την υπέρβαση της γραφειοκρατίας στη διοίκηση και γενικότερα τη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και του πολίτη. Όχι με ρητορική επανίδρυσης του κράτους, αλλά με στοργή και συνεργασία με τους υπαλλήλους».

Σε Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θράκη, ο Γ.Παπανδρέου επισκέφθηκε επίσης το Σάββατο το Σουφλί, το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα. «Νομίζω σπάνια ζει κανείς τέτοιες στιγμές αγάπης και εμπιστοσύνης» επισήμανε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο χαιρετισμό του από το Διδυμότειχο, καλώντας τους πολίτες να βρεθούν κοντά του «στο νικηφόρο αγώνα μέχρι τις 7 Μάρτη».

«Με την απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη είμαστε ένα νέο Κόμμα. Αυτό το Κίνημα δε βρίσκεται εδώ μόνο και μόνο για να μείνει στην εξουσία. Βρίσκεται εδώ, γιατί πονάει τον τόπο, βρίσκεται εδώ, γιατί πονάει την Ελλάδα, βρίσκεται εδώ, γιατί θέλει να ανοίγει νέους δρόμους» τόνισε.

Από την Ορεστιάδα ο Γ.Παπανδρέου απηύθυνε και πάλι μήνυμα στους νέους και τις γυναίκες, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την πρόταση προς την Τουρκία για την αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών. «Εδώ στον Έβρο όπου βρίσκομαι έχουμε στείλει και ένα μήνυμα στην γείτονα χώρα: ότι ανοίγουμε πια μια νέα πορεία. Και την καλούμε από τις 8 Μαρτίου να ξεκινήσουμε μια πορεία μείωσης των αμυντικών μας δαπανών, μια πορεία ισόρροπης μείωσης.

»Μια μείωση των αμυντικών δαπανών που θα επιτρέψει να επενδύσουμε στην κοινωνική πρόνοια, να επενδύσουμε στην παιδεία, να επενδύσουμε στην νέα γενιά της χώρας μας, και εμείς, και η Τουρκία στην δικιά της νέα γενιά. Γενιές ειρήνης. Γενιές συνεργασίας. Γενιές σύνθεσης στην νέα Ευρώπη και στα Βαλκάνια που φτιάχνουμε» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Γ.Παπανδρέου.

Σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας

Στην περιοδεία του Γιώργου Παπανδρέου αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Το σχόλιο του Θεόδωρου Ρουσόπουλου έχει ως εξής: «Όλοι είμαστε υπέρ της ειρήνης στην περιοχή, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των δαπανών των εξοπλιστικών προγραμμάτων, επ ωφελεία των δύο λαών. Αλλωστε, είναι ένα θέμα το οποίο συζήτησε δύο φορές, πέρυσι στην Άγκυρα, ο Κώστας Καραμανλής με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

» Ο κ. Παπανδρέου, όμως, φάσκει και αντιφάσκει διότι ο ίδιος, ως μέλος του ΚΥΣΕΑ, είναι ένας από τους τρεις βασικούς υπεύθυνους που μαζί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, υπέγραψαν εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία δεσμεύουν τη χώρα με το πρωτοφανές ποσό των 18 τρισ. δρχ. για τα επόμενα δέκα χρόνια.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024