Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε επίπεδο ευρωβουλευτών η κόντρα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Σε επίπεδο ευρωβουλευτών η κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ευρωπαϊκές διαστάσεις παίρνει το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων μετά τις δηλώσεις του Γ.Παπανδρέου. Ο Κ.Χατζηδάκης μίλησε για «στροφή 180 μοιρών», ενώ ο Ι.Κουκιάδης ζήτησε να μην γίνεται χρήση των δηλώσεων του ΥΠΕΞ, γιατί δημιουργείται σύγχυση.

71

Ευρωπαϊκές διαστάσεις παίρνει το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης μίλησε για «στροφή 180 μοιρών από το ΠΑΣΟΚ» και «προσχώρηση στις θέσεις της ΝΔ», ενώ ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ι.Κουκιάδης ζήτησε να μην γίνεται χρήση των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών, γιατί δημιουργείται σύγχυση.

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε την Τρίτη στο Στρασβούργο το γραφείο Τύπου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο ευρωβουλευτής Κώστας Χατζηδάκης υπερασπίζεται την τροπολογία που ο ίδιος έχει προτείνει για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Παράλληλα, ασκεί σφοδρή επίθεση στους Πέτρο Ευθυμίου και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τις σχετικές δηλώσεις τους στο θέμα.

Η δήλωση του κ. Χατζηδάκη έχει ως εξής: «Μετά τη στροφή 180 μοιρών του ΠΑΣΟΚ, το οποίο με βάση την πρόσφατη τοποθέτηση του Γ.Παπανδρέου, προσχωρεί στη θέση του προγράμματος της ΝΔ για τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, οι κ. Ευθυμίου και Χρυσοχοΐδης, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, επιχειρούν να πείσουν πως αυτό είναι δήθεν διαφορετικό από την τροπολογία μου για την αναγνώριση των ευρωπαϊκών πτυχίων».

»Τους συνιστώ να διαβάσουν το άρθρο του κ. Παπανδρέου στα Νέα, 18 Μαΐου 1998. Ο κ. Παπανδρέου, αφού αναφέρεται στο συνολικό πρόβλημα, σχολιάζει το ζήτημα των πτυχίων που παρέχουν ευρωπαϊκά πανεπιστήμια σε συνεργασία με Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών με τη φράση όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγκάσει την Ελλάδα να αναγνωρίσει τα πτυχία των Κέντρων αυτών…, θεωρώντας δηλαδή δεδομένη την καταδίκη (δεν λέει εάν, λέει όταν)».

»Αυτό ακριβώς υποστηρίζω κι εγώ και αυτό επιχειρώ να αποφύγω με την τροπολογία μου. Και προσθέτει ο κ. Παπανδρέου: Είναι ανάγκη να κάνουμε αυτό που κάνουν οι Κύπριοι και πολλές άλλες χώρες. Να αναλάβουμε εμείς, μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, την αξιολόγησή τους με τους δικούς μας όρους και έλεγχο».

»Αυτό ακριβώς δηλαδή που προτείνουμε μαζί με τους κ. Τρακατέλλη και Ζαπάλα στην τροπολογία που καταθέσαμε από κοινού».

Ο κ. Χατζηδάκης κλείνει την ανακοίνωσή του αναρωτόμενος: «Μήπως θα ήταν καλύτερα οι κ. Ευθυμίου και Χρυσοχοΐδης να προσέχουν στο εξής τις τοποθετήσεις τους επί του θέματος, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο να βρεθούν εκτός κόμματος;».

Και καταλήγει στο συμπέρασμα: «Θεωρώ αυτονόητο μετά τις τελευταίες εξελίξεις ότι προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να μη βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση -άλλα να λέει ο αρχηγός του και άλλα τα στελέχη του- οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσουν τις δύο τροπολογίες μας».

Εν τω μεταξύ, το θέμα της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων και των τίτλων σπουδών πρόκειται να συζητηθεί την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με την έκθεση του Ιταλού ευρωβουλευτή Στέφανο Ζαπάλα.

Με σχετικό δελτίο Τύπου, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ι.Κουκιάδης υπογραμμίζει «τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα σε μη κρατικά πανεπιστήμια και σε αυτοκυρυσσόμενες ως πανεπιστήμια ιδιωτικές επιχειρήσεις» και υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να δημιουργείται σύγχυση, κάνοντας χρήση δηλώσεων του κ. Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση Τύπου του κ. Κουκιάδη έχει ως εξής: «Η πρόσφατη δήλωση του κ. Παπανδρέου ότι πρέπει να ξανανοίξει ο διάλογος γιά τα μη κρατικά πανεπιστήμια, χρησιμοποιήθηκε από πολλούς, άγνωστο αν σκόπιμα ή από άγνοια, ως δήλωση για παράδοση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην ιδιωτική κερδοσκοπία, και το χειρότερο ακόμα, ως δικαίωση της τροπολογίας Χατζηδάκη στο ΕΚ για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών».

»Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά θέματα. Τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι συνήθως φορείς είτε του ευρύτερου δημόσιου τομέα είτε ακόμα και ιδιωτικού τομέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως ιδρύματα που δεν έχουν σχέση με ιδιωτικές επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

»Aπό τη στιγμή που θα ανοίξει ο δρόμος για μη κρατικά πανεπιστήμια, αυτό γίνεται για να βελτιωθεί η ποιότητα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και γι αυτό τίθενται αυστηρές προδιαγραφές για τους όρους ίδρυσης τέτοιων πανεπιστημίων, τους τρόπους εκλογής του ακαδημαϊκού τους προσωπικού, τις εγγυήσεις παροχής αξιόπιστης γνώσης».

Και ακόμη, όταν λέμε πανεπιστήμια εννοούμε πλειάδα σχολών και όχι μία αυτοτελή σχολή. Θα ήταν αφέλεια να πιστευτεί οτι η αναγνώριση μη κρατικών πανεπιστημίων οδηγεί στην αναγνώριση επιμέρους ιδιωτικών σχολών ή των κέντρων ελευθέρων σπουδών που συγκροτούνται ελεύθερα υπό μορφή ιδιωτικών επιχειρήσεων, τόσο ελεύθερα που μπορούν να φυτρώνουν σε οποιαδήποτε συνοικία μιας πόλης και ακόμη τόσο ελεύθερα που μπορούν να αυτοαναγορεύονται σε πανεπιστήμια».

«Προϋπόθεση του διαλόγου» καταλήγει ο κ. Κουκιάδης, «δεν είναι βέβαια να συμφωνούμε οπωσδήποτε, όμως πρέπει τουλάχιστον να μην υπάρχει σύγχυση στο πού διαφωνούμε».

Δήλωση πανεπιστημιακών κατά του Γιώργου Παπανδρέου

Παράλληλα, δήλωση – απάντηση στις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συνυπογράφουν 114 Πανεπιστημιακοί, οι οποίοι προειδοποιούν ότι «ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα του δημόσιου, ακαδημαϊκού και δημοκρατικού πανεπιστημίου θα μας βρίσκει απέναντί του».

Στη δήλωση υπενθυμίζουν ότι το δημόσιο αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα της μόρφωσης δεν είναι διαπραγματεύσιμο και επισημαίνουν ότι οι αξίες που συγκρότησαν στον ευρωπαϊκό χώρο την έννοια της Universitas εδώ και 900 χρόνια «βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις μετανεωτερικές θέσεις υπέρβασης της υπόστασης του ευρωπαϊκού πανεπιστημίου».




ΑΠΕ

Sports in

Ιμπόρα: «Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη – Ήρθα στον Ολυμπιακό για να γίνω πρωταθλητής»

Ο Βιθέντε Ιμπόρα μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που θα δώσει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024