Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα πρόσκληση συστράτευσης από τον Γ.Παπανδρέου και μήνυμα για θεσμικές αλλαγές

Νέα πρόσκληση συστράτευσης από τον Γ.Παπανδρέου και μήνυμα για θεσμικές αλλαγές

Θετικός στο ενδεχόμενο των τηλεοπτικών αντιπαραθέσεων με τον Κ.Καραμανλή εμφανίστηκε ο Γ.Παπανδρέου, απευθύνοντας εκ νέου πρόσκληση συστράτευσης για τη «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» και δηλώνοντας έτοιμος για αλλαγές όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

71

«Κάλεσμα για συμμετοχή και διάλογο» προς τους πολίτες, εν όψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου, απηύθυνε με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο των 19 περιφερειακών ραδιοσταθμών της ΝΕΤ και στο Διαδίκτυο, ο Γιώργος Παπανδρέου, στην πρώτη του παρουσία σε μέσο ενημέρωσης μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ.Παπανδρέου απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν από το κοινό και από τον δημοσιογράφο Γ.Ρουμπάτη, χρησιμοποίησε περισσότερο τον όρο «παράταξη» και λιγότερο τη λέξη «κόμμα» και τόνισε ότι «έχει πλέον ωριμάσει η συνείδηση ότι τα κόμματα πρέπει να αλλάξουν».

«Να αλλάξουμε τη φύση του τρόπου οργάνωσης και να δώσουμε ευκαιρίες στην κοινωνία των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.

Απέρριψε επίσης τη λογική των μηχανισμών και των πελατειακών σχέσεων, τονίζοντας ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός δεν έχουν σημασία για τις συνέργιες που μπορεί να γίνουν και τις συναινέσεις που μπορεί να διαμορφωθούν, ακόμη και μετά τις εκλογές, κυρίως στα εθνικά θέματα, της παιδείας, της ανάπτυξης, της Δημόσιας Διοίκησης, της οικονομίας και της Εξωτερικής Πολιτικής. Απαντώντας στην πρόκληση για «ντιμπέιτ» με τον αρχηγό της ΝΔ Κ.Καραμανλή, ο κ. Παπανδρέου ήταν απόλυτα θετικός και είπε μάλιστα ότι τάσσεται υπέρ του ουσιαστικού διαλόγου και με τον κ. Καραμανλή.

Μίλησε ακόμη, όχι για μία, αλλά για περισσότερες δημόσιες αντιπαραθέσεις, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η αντιπολίτευση μπορεί να συμβάλει με το διάλογο στην επίτευξη των εθνικών στόχων.

Στην συνέντευξή του ο κ.Παπανδρέου σχολίασε και τις κατηγορίες του Μιλτιάδη Έβερτ περί παρεμβάσεων εξωθεσμικών παραγόντων. Αφού αναφέρθηκε στην «οικογενειακή παράδοση σε ό,τι αφορά τους αγώνες», ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι απόψεις αυτές θυμίζουν παλιές εποχές όπου η χώρα έπρεπε να επιλέξει τους προστάτες της.

«Εμείς στο ΠΑΣΟΚ αυτά τα έχουμε ξεπεράσει. Η χώρα έχει τη δική της φωνή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε σύμπλεγμα;» αναρωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας ότι αποτελεί συμφέρον για την Ελλάδα που μπορούμε να συνομιλούμε με όλους, τον κ. Πάουελ και τον κ. Ιβανόφ, για να προωθούμε τα εθνικά μας θέματα.

«Πατριωτισμός σημαίνει συνευθύνη», απάντησε ο κ. Παπανδρέου όταν ερωτήθηκε για τον ορισμό της λέξης και είπε ότι θέλει να δει την παράταξή του να γίνεται μια κυβέρνηση προσφοράς όπου θα αναπτυχθεί η σχέση σεβασμού κράτους-πολίτη.

«Πρέπει να δουλέψουμε για το συμφέρον της χώρας. Ο Έλληνας που δουλεύει για την τοπική του κοινωνία είναι πατριώτης», είπε και τόνισε ότι η συνείδηση αυτή πρέπει να καλλιεργηθεί. «Πρέπει να βάλουμε άλλη ηθική τάξη στην πολιτική ζωή», κατέληξε.

Απαντώντας σε όσους του καταμαρτυρούν ότι το προφίλ του αποτελεί ένα επικοινωνιακό τρικ, με φόρμες και τζόγκινγκ, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά: «αυτόν που βλέπετε, αυτός είμαι».

Σε όσους μιλούν περί «πολιτικής κηδεμονίας», ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι οι αποφάσεις θα είναι «της κοινωνίας, των φίλων, των μελών, των πολιτών. Αυτοί θα αποφασίσουν. Μπορεί να υπάρξουν κι άλλοι υποψήφιοι. Κανένας δεν μπορεί να κηδεμονεύσει αυτή τη λειτουργία», είπε και μίλησε για έναν «διαφορετικό πολιτισμό».

Εξήγησε ότι εργάσθηκε με τον Κώστα Σημίτη, ότι δούλεψαν καλά και πολλές φορές με ανεξάρτητες γνώμες, για να γίνει ένα σημαντικό έργο κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μία συντεταγμένη αλλαγή δείχνει άλλη εποχή πολιτικής». «Πεποίθησή μου είναι η συμμετοχική δημοκρατία. Οι πελατειακές σχέσεις ή η νομενκλατούρα ξεπερνιούνται από την αμεσότητα της δημοκρατικής συμμετοχής», είπε τονίζοντας ότι μόνον έτσι μπορούν να υπάρξουν πρωτοβουλίες στους τομείς της υγείας, της παιδείας της οικονομίας.

«Πρέπει να φτιάξουμε τα κόμματα της νέας εποχής», τόνισε κι ανέφερε ότι ανάλογα έντονος προβληματισμός εκφράζεται και στην Ευρώπη όπου το αίτημα για Δημοκρατία θα αποτελέσει κεντρικό αίτημα της Κεντροαριστεράς.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δεν έφθασε στα επιθυμητά επίπεδα. Αν θέλουμε σωστές κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να βρεθούμε πιο κοντά στον πολίτη, με ανακατανομή των πόρων και τη δυνατότητα να λαμβάνονται και να υλοποιούνται αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο. «Αυτό στην πράξη είναι μία επανάσταση», τόνισε.

Μιλώντας για την ανεργία, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα ασθενέστερα στρώματα τις γυναίκες, τους νέους κι έδωσε έμφαση στην παιδεία, την πλήρη απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση. Τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που δίνονται από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, την αναγνώριση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, την αντιμετώπιση της διαφθοράς μέσα από τη διαφάνεια και τη νέα τεχνολογία.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «δίκτυα προστασίας του πολίτη› και τόνισε ότι «βασική αξία στην παραγωγική διαδικασία είναι η γνώση». «Για να επενδύσουμε εκεί, πρέπει να έχουμε ενημερωμένους πολίτες. Η γνώση είναι πλούτος. Μέσα στη φιλοσοφία για μια νέα σχέση κράτους-πολίτη, η γνώση της τεχνολογίας είναι απαραίτητο εργαλείο».

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «απελευθέρωση της παιδείας», για αποκέντρωση και για συνέργιες μέσω ευέλικτων προγραμμάτων, του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Τάχθηκε επίσης υπέρ της δυνατότητας δημιουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων και έκανε αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος από το 1985 μίλησε για αυτή τη δυνατότητα. Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε τον πολίτη, τόνισε και πρόσθεσε ότι η παιδεία «είναι το μεγαλύτερο εργαλείο και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό».

Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε κατά της πολυνομίας και υπέρ των απλών νομοθεσιών, γιατί όπως είπε όταν ο κάθε υπάλληλος μπορεί να ερμηνεύει το νόμο κατά το δοκούν, δεν μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη του πολίτη προς την πολιτεία και αίσθηση δικαίου στην κοινωνία: «Αυτό το φαινόμενο πρέπει να χτυπηθεί. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα να λύνονται τα προβλήματα άμεσα».

Ο υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται το Σάββατο στο Καλέντζι Αχαΐας για ένα προσκύνημα -όπως είπε- στον τόπο του παππού και τον πατέρα του, στον τόπο από όπου ξεκίνησε, για να «αποδώσει τιμή στην παράδοση, γιατί οι παραδόσεις μας επιτρέπουν να τις τιμούμε και να πηγαίνουμε μπροστά», κατέληξε.

Δεν έκρυψε μάλιστα ότι προτίθεται να καθιερώσει τον άμεσο διάλογο που ξεκίνησε με την Ελληνική Ραδιοφωνία, γιατί όπως απέδειξαν τα 7.500 χιλιάδες τηλεφωνήματα των ακροατών, υπάρχει η ανάγκη για ζωντανό διάλογο με τον πολίτη.

ΑΠΕ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024