Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παραιτήθηκε, για δεύτερη φορά, ο Οδυσσέας Τσενάι του δικαιώματος να είναι σημαιοφόρος

Παραιτήθηκε, για δεύτερη φορά, ο Οδυσσέας Τσενάι του δικαιώματος να είναι σημαιοφόρος

O αριστούχος μαθητής αλβανικής καταγωγής Οδυσσέας Τσενάι έδωσε ο ίδιος, για δεύτερη φορά, λύση στο πρόβλημα που δημιούργησαν οι κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας, παραιτούμενος του δικαιώματός του να είναι σημαιοφόρος. Οι συμμαθητές του επέστρεψαν στα θρανία...

28

Με τη δήλωση του Οδυσσέα Τσενάι ότι παραιτείται του δικαιώματός του να είναι -αν και αριστούχος- ο σημαιοφόρος του σχολείου του στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου έληξε το πρωί της Τετάρτης η κατάληψη του λυκείου Νέας Μηχανιώνας από τους μαθητές, οι οποίοι επέστρεψαν στα μαθήματά τους.

Για δεύτερη φορά τη λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τον ορισμό του Οδυσσέα Τσενάι ως σημαιοφόρου στη μαθητική παρέλαση έδωσε ο ίδιος ο Οδ.Τσενάι που αρνήθηκε το δικαίωμά του, ώστε να εκτονωθεί η κρίση και να επιστρέψουν οι μαθητές στα μαθήματά τους.

Πριν από τρία χρόνια στις αντιδράσεις των κατοίκων για τον ορισμό του Τσενάι ως σημαιοφόρου, αφού και τότε είχε αριστεύσει στην 3η τάξη του γυμνασίου, ο αλβανικής καταγωγής μαθητής είχε δηλώσει ότι δεν θα σηκώσει τη σημαία «για το καλό της κοινωνίας».

Τότε είχε υπάρξει αντίδραση μόνο από κατοίκους της περιοχής και οι συμμαθητές του είχαν ταχθεί, στην πλειονότητά τους, στο πλευρό του. Φέτος όμως, οι συμμαθητές του Οδυσσέα Τσενάι προχώρησαν στην κατάληψη του λυκείου, ενώ οι μαθητές του γυμνασίου απείχαν από τα μαθήματά τους, ζητώντας την απόσυρση της υπουργικής απόφασης με την οποία δίνεται στους αλλοδαπούς μαθητές, εφόσον το επιθυμούν, το δικαίωμα να σηκώνουν την ελληνική σημαία στις εθνικές επετείους.

Η αντίδραση αυτή προστέθηκε στην κίνηση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, οι οποίοι στις αρχές του μήνα σε ψήφισμα που εξέδωσαν, εξέφραζαν την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν στα παιδιά να παρελάσουν, ενώ ταυτόχρονα απαιτούσαν την άμεση τροποποίηση του νόμου που επιτρέπει σε αλλοδαπούς μαθητές να κρατούν την ελληνική σημαία στις εθνικές επετείους.

Αντίδραση του υπουργείου Παιδείας

Σχετικά με το θέμα, ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Γκεσούλης, δήλωσε ότι ο χώρος του σχολείου δεν μπορεί να είναι χώρος διαφοροποίησης, διαχωρισμού και διακρίσεων, αλλά πρέπει να είναι χώρος αγωγής, μόρφωσης και καλλιέργειας του πνεύματος, όπου οι αρχές και οι αξίες κυριαρχούν πάνω στις διαφορετικότητες, που προέρχονται από κοινωνική προέλευση, οικονομικές δυνατότητες, υπηκοότητα ή άλλες αιτίες.

Παράλληλα, ο κ. Γκεσούλης επισήμανε ότι είναι ορθή η απόφαση της Πολιτείας να επιβραβεύει τον μαθητή, Έλληνα ή αλλοδαπό, ο οποίος συγκεντρώνει την αριστεία στη βαθμολογία και στο ήθος, με το να αντιπροσωπεύει το σχολείο του και να κρατά την ελληνική σημαία στις παρελάσεις των εθνικών επετείων, εφόσον ο ίδιος νιώθει υπερήφανος γι αυτό.

Πάγκαλος: Να του δοθεί ελληνική υπηκοότητα

Στο θέμα παρενέβη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Παγκξαλος που ζήτησε να δοθεί ελληνική υπηκοότητα εντός 24ωρου στον αριστούχο μαθητή, «ώστε να φανεί ξεκάθαρα ο ρατσισμός και η ξενοφοβία».

Ο κ. Πάγκαλος κάλεσε επίσης τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή να απομονώσει τους ρατσιστές και ξενόφοβους από το κόμμα του «φωτογραφίζοντας» σημερινές δηλώσεις στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι η ιστορία με τον Οδυσσέα Τσενάι και οι αντιδράσεις των κατοίκων ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, όταν οι κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας αντιτάχθηκαν στην απόφαση του συλλόγου των καθηγητών του γυμνασίου Νέας Μηχανιώνας, που όριζε ως σημαιοφόρο τον αλβανικής καταγωγής, αριστούχο μαθητή της 3ης τάξης του γυμνασίου, για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου του 2000.

Τότε είχε παρέμβει ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι στις παρελάσεις των εθνικών επετείων οι μαθητές αντιπροσωπεύουν τα σχολεία τους και ότι στην περίπτωση που αλλοδαπός μαθητής συγκεντρώνει την αριστεία στη βαθμολογία και στο ήθος και εφόσον ο ίδιος νιώθει υπερήφανος να κρατήσει την ελληνική σημαία τότε έχει αυτή τη δυνατότητα. Μάλιστα αυτή η δυνατότητα κατοχυρώθηκε με σχετική υπουργική απόφαση.

Βέβαια και παρότι τότε ο Οδυσσέας είχε εκφράσει την επιθυμία του να κρατήσει την ελληνική σημαία στην παρέλαση, τελικά «για το καλό της κοινωνίας», όπως είχε δηλώσει δεν θέλησε να την κρατήσει.

Μάλιστα η γενική συνέλευση των γονέων του γυμνασίου Νέας Μηχανιώνας, τότε εξέταζε το ενδεχόμενο να αναβάλει την παρέλαση «για ηθικούς λόγους», ενώ ο σύλλογος των καθηγητών με επιστολή του στο υπουργείο Παιδείας ενέμενε στην απόφασή του, δηλαδή να δοθεί η σημαία στον αριστούχο μαθητή του γυμνασίου.

Το 2001 και το 2002, ο Οδυσσέας Τσενάι, μαθητής της πρώτης και δευτέρας τάξης του λυκείου αντίστοιχα, συμμετείχε στην παρέλαση ως παραστάτης της ελληνικής σημαίας, καθώς σημαιοφόροι γίνονται μόνο οι μαθητές της 3ης τάξης.

ΑΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024