Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Ελλάδα υποδέχεται το ευρώ - Από τον πρωθυπουργό η πρώτη συναλλαγή στο νέο νόμισμα

Η Ελλάδα υποδέχεται το ευρώ – Από τον πρωθυπουργό η πρώτη συναλλαγή στο νέο νόμισμα

Αποχαιρετάμε τη δραχμή και το ευρώ μπαίνει πλέον καθοριστικά στη ζωή μας. Την πρώτη συναλλαγή σε ευρώ στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν ο πρωθυπουργός και ο διοικητής της ΤτΕ, οι οποίοι θα υποδεχτούν το νέο νόμισμα σε ειδική εορταστική εκδήλωση τα μεσάνυχτα.

37

Αποχαιρετάμε πλέον οριστικά τη δραχμή και το νέο νόμισμα μας, το ευρώ, μπαίνει, από την 1η Ιανουαρίου καθοριστικά στην ζωή τη δική μας και των υπολοίπων 300.000.000 πολιτών της ΕΕ, αλλά και άλλων χωρών της Γηραιάς Ηπείρου.


Πάντως, την πρώτη συναλλαγή σε ευρώ στην Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιήσουν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος, οι οποίοι θα υποδεχθούν το ευρώ σε ειδική εορταστική εκδήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος, παρουσία και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη.


Το γαλλικό νησί Ρεϊνιόν, στον Ινδικό, θα είναι το πρώτο που τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου προς την 1η Ιανουαρίου θα θέσει σε κυκλοφορία το ευρώ. Στη Ρεϊνιόν, που αποτελεί υπερπόντια κτήση της Γαλλίας, το ευρώ θα τεθεί σε εφαρμογή στις 22:00 ώρα Ελλάδος και δύο ώρες αργότερα θα ακολουθήσουν η Ελλάδα και η Φινλανδία, που θα είναι τα πρώτα εδάφη της ηπειρωτικής Ευρώπης που θα περάσουν στο ευρώ.


Μία ώρα αργότερα από την Ελλάδα, στις 1:00, θα γίνει η μεγάλη είσοδος του ευρώ σε οκτώ χώρες: τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, που έχουν την ίδια ώρα με το Γκρινουιτς, θα πάρουν το ευρώ μία ώρα αργότερα, στις 2:00 ώρα Ελλάδος. Δεν τελειώνουν όμως όλα εδώ. Τέσσερις ώρες αργότερα, το ευρωπαϊκό νόμισμα θα αρχίσει να κυκλοφορεί στα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα, του Ατλαντικού, Μαρτινίκα και Γουαδελούπη.


Η 31η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ειδική αργία για τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τις εφορίες και τα υποθηκοφυλάκεια για τις αναγκαίες προσαρμογές. Τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 17:00 και τα σούπερ μάρκετ έως τις 20:00 για τις τελευταίες αγορές της χρονιάς, ενώ θα παραμείνουν κλειστά στις 2 Ιανουαρίου. Επίσης κλειτό παραμένει τη Δευτέρα και το Χρηματιστήριο.


Προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:


– Την 31η Δεκεμβρίου, οι Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές (ΑΤΜ) των τραπεζών δεν θα λειτουργούν από τις πρώτες απογευματινές ώρες έως και τα μεσάνυχτα, για να τροφοδοτηθούν με χαρτονομίσματα ευρώ. Κατά συνέπεια, όσοι επιθυμούν να κάνουν αναλήψεις, θα πρέπει να το πράξουν το πρωί ή το μεσημέρι της Δευτέρας.


– Την 31η Δεκεμβρίου οι πολίτες θα μπορούν να προμηθευτούν μετρητά μόνο από τις ΑΤΜ, καθώς έχει οριστεί ως ειδική αργία για τις τράπεζες, οπότε τα γκισέ τους θα παραμείνουν κλειστά για τις συνήθεις τραπεζικές εργασίες. Πάντως, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες θα εργάζονται διεκπεραιώνοντας χρηματαποστολές από και προς την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο των διαδικασιών προεφοδιασμού με ευρώ και της απόσυρσης της δραχμής, διάθεση στο κοινό συσκευασιών εξοικείωσης, προεφοδιασμό των επιχειρήσεων με ευρώ, καθώς και τις καταθέσεις σε δραχμές ή συνάλλαγμα αποκλειστικά από επιχειρήσεις.


– Όλες οι ληξιπρόθεσμες την 31η Δεκεμβρίου υποχρεώσεις που απορρέουν από υφιστάμενες συμβάσεις των τραπεζών με τους πελάτες τους εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα (2 Ιανουαρίου), οπότε και αρχίζουν οι συνέπειες της τυχόν μη εκπλήρωσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024